Σάββατο 2 Ιουλίου 2011

Συνελήφθη ο πλοίαρχος του καραβιού για τη Γάζα...



Συνελήφθη πρωινές ώρες σήμερα, από προσωπικό της Ελληνικής Ακτοφυλακής της Λιμενικής Αρχής Πειραιά, ο 60χρονος πλοίαρχος του σκάφους AUDACITY OF HOPE, σημαίας Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, ο... οποίος προσήχθη στον αρμόδιο Εισαγγελέα Πειραιά.

Ο πλοίαρχος οδηγήθηκε με την αυτόφωρη διαδικασία και του ασκήθηκε δίωξη σε βαθμό κακουργήματος, βάσει των άρθρων 234 του Κοινού Ναυτικού Δικαίου και 306 του Ποινικού Κώδικα.

Ο κατηγορούμενος ζήτησε και πήρε 48ωρη προθεσμία για να απολογηθεί και κρατείται μέχρι να επαναπροσαχθεί την Τρίτη 5 Ιουλίου.

Το συγκεκριμένο πλοίο ανήκει στον στολίσκο «Ένα καράβι για τη Γάζα», μαζί με πέντε ακόμη πλοιάρια.

Εξ αυτών, τρία βρίσκονται στον Πειραιά, δύο στην Κρήτη και ένα στην Κέρκυρα.

Τα πλοιάρια είχαν προγραμματίσει να αποπλεύσουν την Παρασκευή για τη Γάζα, κάτι που δεν έγινε, μετά την απόφαση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Χρήστου Παπουτσή, με την οποία απαγορεύτηκε ο απόπλους όλων των πλοίων με ελληνική ή ξένη σημαία από όλα τα ελληνικά λιμάνια προς την θαλάσσια περιοχή της Γάζας.

Ένα από τα πλοία αυτά, το Ταχρίρ, με σημαία Κομόρες το οποίο συμμετέχει στην αποστολή, παραμένει δεμένο στο λιμάνι του Αγίου Νικολάου.

Ο υφυπουργός προστασίας του Πολίτη Μανόλης Οθωνας από το Ηράκλειο, δήλωσε, απαντώντας σήμερα σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για την απαγόρευση του απόπλου προς τη Γάζα:

«Υπάρχει μια απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης την οποία υλοποιεί πρακτικά λόγω αρμοδιότητας το υπουργείο προστασίας του Πολίτη. Μια απόφαση κυβερνητική, κυρίως με βάση τη συνεννόηση του υπουργείου Εξωτερικών».

Το λιμενικό, πρόσθεσε, με βάση την απόφαση του υπουργού και με βάση τα προβλεπόμενα, παίρνει όλα εκείνα τα μέτρα για να αποτρέψει είτε πλοία με ελληνική σημαία, είτε με ξένη σημαία, να αποπλεύσουν με προορισμό τη Γάζα.

Στο μεταξύ, την έντονη αντίδρασή του εξέφρασε από τον Άγιο Νικόλαο ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Μιχάλης Κριτσωτάκης, ο οποίος ανέφερε ότι ο κρητικός λαός δεν συμφωνεί με την απόφαση της κυβέρνησης να απαγορεύσει τον απόπλου των καραβιών με τους ακτιβιστές απ' όλο τον κόσμο και την Ελλάδα, με σκοπό να φτάσουν στη θαλάσσια περιοχή της Γάζας.

«Το πλοίο είναι νόμιμο» είπε και πρόσθεσε ότι παράνομη είναι η απαγόρευση στην οποία προέβη η κυβέρνηση.

Εν τω μεταξύ, το παλαιστινιακό κίνημα Χαμάς, που ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας, επέκρινε τις ελληνικές λιμενικές αρχές για την ακινητοποίηση του αμερικανικού πλοίου, που μετέχει στον στολίσκο ο οποίος επρόκειτο να κατευθυνθεί προς τη Γάζα για να σπάσει τον ισραηλινό αποκλεισμό της περιοχής.
TANEA


Δεν υπάρχουν σχόλια: