Πέμπτη 18 Αυγούστου 2011

Στο ΙΚΑ το «προβληματικό» Επικουρικό της ΕΥΔΑΠ

Από την 1η Οκτωβρίου


http://img.protothema.gr/BF497A3FE34F8AA620829CDFFE547653.jpg
Άλλο ένα ελλειμματικό ταμείο, το Επικουρικό της ΕΥΔΑΠ, εντάσσεται από την 1η Οκτωβρίου στο ΙΚΑ-ΕΤΕΑΜ (Επικουρικό ΙΚΑ), με εγκύκλιο που απέστειλε την Πέμπτη, ο υπουργός Εργασίας κ. Γιώργος Κουτρουμάνης, επιβαρύνοντας το ήδη προβληματικό ταμείο των μισθωτών.

Η διακοπή της καταβολής των επικουρικών συντάξεων στους 3.700 συνταξιούχους της ΕΥΔΑΠ είχε ανακοινωθεί πριν από ένα εξάμηνο και η συγχώνευση με το ΙΚΑ ήταν η μόνη λύση.

Στην ίδια δεινή οικονομική κατάσταση βρίσκονται επίσης τα ταμεία επικούρισης των ιδιωτικών υπαλλήλων, της Εθνικής, της Εμπορικής και της πρώην ΕΤΒΑ, που έχουν ενταχθεί στο ενιαίο ΤΑΥΤΕΚΟ.

Το ταμείο υγείας του ΗΣΑΠ ρευστοποίησε κρατικό ομόλογο πριν απο τη λήξη του για να καλύψει παροχές υγείας, ενώ με τέσσερις μήνες καθυστέρηση παίρνουν το εφάπαξ οι υπάλληλοι της ΔΕΗ. Αυτό σημαίνει ότι οι συντάξεις αυτών των ταμείων που στενάζουν από τα ελλείμματα θα μειωθούν σταδιακά 5% έως και 40% από το 2012, που θα πέσει βαρύς ο πέλεκυς στις επικουρικές κατ' επιταγή του μνημονίου.

Μειώση αναμένεται να υποστούν και οι επικουρικές της ΕΥΔΑΠ που ξεπερνούσαν τα 800 ευρώ καθώς, όπως αναφέρεται στην εγκύκλιο "το ύψος των συντάξεων που θα καταβάλλονται από το ΕΤΕΑΜ στους ήδη συνταξιούχους του Τομέα, καθώς και στους ασφαλισμένους του που θα καταστούν συνταξιούχοι μετά την ημερομηνία της συγχώνευσης, θα καθορισθούν με απόφαση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, μετά από ειδική οικονομική μελέτη και γνώμη του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΤΕΑΜ.

Η οικονομική μελέτη εκπονείται από τη Διεύθυνση Αναλογιστικών Μελετών της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικών Ασφαλίσεων εντός μηνός από τη δημοσίευση του παρόντος νόμου.

Επισημαίνεται ότι, μέχρι την έκδοση της ανωτέρω υπουργικής απόφασης, καταβάλλονται από το ΕΤΕΑΜ τα καταβαλλόμενα από τον συγχωνευόμενο Τομέα ποσά συντάξεων, όπως έχουν διαμορφωθεί μέχρι την ημερομηνία της συγχώνευσης.

Με την περίπτωση ε ορίζεται ότι αιτήσεις συνταξιοδότησης που έχουν υποβληθεί ή θα υποβληθούν στον ΤΕΑΠ - ΕΥΔΑΠ μέχρι την 30.9.2011, ημερομηνία της συγχώνευσής του στο ΕΤΕΑΜ, και εκκρεμούν, κρίνονται από το ΕΤΕΑΜ, σύμφωνα με τις διατάξεις της ισχύουσας, μέχρι την ημερομηνία αυτή, νομοθεσίας του Τομέα. Επίσης, οι εκκρεμείς αιτήσεις για αναγνώριση χρόνου, που έχουν υποβληθεί στον εν λόγω Τομέα μέχρι την 30.9.2011, εξετάζονται με βάση την ισχύουσα νομοθεσία του Τομέα μέχρι την ημερομηνία ένταξής του στο ΕΤΕΑΜ.

Σημειώνεται ότι, τα ποσά των συντάξεων που προκύπτουν σύμφωνα με την παράγραφο αυτή, με βάση τις εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης, θα καταβάλλονται από το ΕΤΕΑΜ μέχρι την έκδοση της προβλεπόμενης από την περίπτωση υπουργικής απόφασης, οπότε θα καθορισθούν εκ νέου, στο πλαίσιο που θα καθορίσει η υπουργική απόφαση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: