Πέμπτη 18 Αυγούστου 2011

«Δεν συζητάμε εγγυήσεις» με άλλες χώρες πλην της Φινλανδίας λέει η κυβέρνηση

Διαφορετικά θα ακυρωνόταν η βοήθεια


(Φωτογραφία: Ευρωκίνηση )
Αθήνα
H κυβέρνηση δεν συζητά με άλλες χώρες της ευρωζώνης πλην της Φινλανδίας την παροχή εγγυήσεων για την συμμετοχή τους στο νέο σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας που συμφωνήθηκε στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ του Ιουλίου, είπε ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος την Πέμπτη, όπως αναφέρει το Reuters, τη στιγμή που συνεχώς προστίθενται ονόματα στη λίστα των χωρών, που δηλώνουν έτοιμες να ζητήσουν εγγυήσεις από την Αθήνα για τη συμμετοχή τους στο νέο δάνειο από την ευρωζώνη προς την Ελλάδα, αν εγκριθεί η ανάλογη συμφωνία με την Φινλανδία.

«Δεν συζητάμε κάτι τέτοιο, δεν μας απασχολεί», είπε ο αξιωματούχος που ζήτησε ανωνυμία. «Εάν μπαίναμε σε μια τέτοια συζήτηση θα ακυρωνόταν η όλη συμφωνία» πρόσθεσε.

Επίσης, κυβερνητικά στελέχη εκτίμησαν ότι το όλο θέμα θα έχει ξεκαθαρίσει στο επόμενο δίμηνο, επισημαίνοντας με νόημα ότι πρέπει να ληφθεί υπόψη το γεγονός πως σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες οι κυβερνήσεις είναι συμμαχικές, απαρτιζόμενες από δύο ή περισσότερα κόμματα

Πάντως, σύμφωνα με τα ίδια κυβερνητικά στελέχη στις κυβερνητικές συσκέψεις υπό τον πρωθυπουργό, που εξελίσσονταν την ώρα που Ευρωπαίοι εταίροι δήλωναν ότι θα ζητήσουν εγγυήσεις για το β' πακέτο, δεν συζητήθηκε το θέμα, καθώς -όπως τόνισαν- το σημαντικό ζήτημα για τη χώρα μας είναι η υλοποίηση των αποφάσεων της ελληνικής κυβέρνησης (Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα) και της Συνόδου της 21ης Ιουλίου.

Σε κάθε περίπτωση, τόνισαν οι ίδιοι κύκλοι, άμα μπούμε σε μια τέτοια συζήτηση (για εγγυήσεις), τότε ακυρώνεται όλη η συμφωνία.

Στην περίπτωση δε ακύρωσης της συμφωνίας για την Ελλάδα, πρόσθεσαν, καταρρέει το ευρωπαϊκό σύστημα.

Ούτε όμως η συμφωνία με την Φινλανδία υπάρχει περίπτωση να ακυρωθεί σύμφωνα με τους ίδιους.

Υπενθυμίζεται ότι η Φινλανδία ήδη από τη Σύνοδο Κορυφής έθεσε τον όρο της παροχής εγγυήσεων στους εκ των ων ουκ άνευ για τη συμμετοχή της στο β' πακέτο.

Δίκιο, όμως, μοιάζει να έχουν και όσοι ζητούν ίση μεταχείριση των χωρών που θα συμμετέχουν στο νέο αυτό δάνειο.

Αν το μοντέλο των εγγυήσεων ισχύσει για κάποια χώρα μέλος, θα πρέπει να είναι στην διάθεση και των υπολοίπων χωρών της ευρωζώνης, είπαν προβάλλοντας ανάλογες αξιώσεις η Αυστρία, η Ολλανδία, η Σλοβακία και η Σλοβενία.

Ωστόσο, όλα δείχνουν ότι η λίστα αυτή θα μεγαλώσει.

Η Αυστρία δεν είναι η μόνη χώρα της ευρωζώνης που έχει αυτές τις αντιρρήσεις, προϊδέασε ο εκπρόσωπος του αυστριακού υπουργείου Οικονομικών.

Σε ό,τι αφορά τη στάση του βαρύ πυροβολικού της ευρωζώνης, της Γερμανίας, αξιωματούχος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών αρνήθηκε να σχολιάσει την στάση της Αυστρίας και παρέπεμψε στις επικείμενες συζητήσεις ομάδας εργασίας για την συμφωνία Φινλανδίας-Ελλάδας.

Την εν λόγω συμφωνία, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών της Φινλανδίας, αξιωματούχοι από την ευρωζώνη θα την συζητήσουν κατά την διάρκεια συνάντησής τους στις Βρυξέλλες την Πέμπτη και την Παρασκευή.

Όλα αυτά εξηγούν μάλλον σε ένα βαθμό την νευρικότητα που επικρατεί στο Μαξίμου σχετικά με τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής για την Ελλάδα και το πόσο εφικτή είναι η εφαρμογή τους αφού συνεχώς εγείρονται νέα προβλήματα.

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: