Πέμπτη 18 Αυγούστου 2011

Φύλλο και φτερό το σχέδιο διάσωσης για την Ελλάδα

Ο Βαν Ρομπάι μιλά για οριστικές αποφάσεις τον …Οκτώβριο


http://img.protothema.gr/AE61D89705BEEC12ADE790A66B3F7F5E.jpg

Το σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας και, γενικότερα, οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της 21ης Ιουλίου βρίσκονται κυριολεκτικά στον αέρα, ενώ οι Ευρωπαίοι ταγοί δείχνουν να είναι εκτός τόπου και χρόνου.

Λίγο μετά τις 17.30, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπάι δήλωσε στο twitter ότι υποστηρίζει την πρόσφατη συμφωνία Μέρκελ με Σαρκοζί – την οποία αποδοκιμάζουν οι αγορές – καθώς και ότι οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν τον Οκτώβριο! Μάλιστα – αν αντιλαμβανόμαστε καλά το μήνυμα του κ. Βαν Ρομπάι – υπάρχει μία δόση απογοήτευσης για τις εξελίξεις, αφού στο twitter αναφέρει πως ο ίδιος έχει ήδη προεδρεύσει τέσσερις φορές σε ευρωπαϊκή σύνοδο.

Την ίδια ώρα, με φόντο την ελληνοφινλανδική συμφωνία για την κατάθεση εγγυήσεων από ελληνικής πλευράς, προκειμένου η χώρα μας να λάβει δάνειο από τη Φινλανδία, φαίνεται ότι ανοίγει ο ασκός του Αιόλου. Κι αυτό γιατί, μετά το πρωινό αυστριακό “χτύπημα” για εγγυήσεις προκειμένου να δώσει και η Βιέννη δάνειο στην χώρα, ακολουθούν το απόγευμα τόσο η Ολλανδία όσο και η Σλοβακία!

"Εμείς και κάποιες ακόμη χώρες έχουμε δηλώσει τόσο στις Βρυξέλλες όσο και στους φινλανδούς ότι εάν η Φινλανδία λαβει εγγυήσεις, δεν θα πρέπει να επιδεινωθεί η πιστοληπτική μας αξιολόγηση και θα ζητήσουμε και εμείς συμφωνία εγγυήσεων", σημείωσε στο Reuters Ολλανδός αξιωματούχος.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Σλοβάκος υπουργός Οικονομικών, κ. Miklos, ο οποίος σε σημερινές του δηλώσεις στο Reuters τονίζει ότι η Σλοβακία πάντοτε ζητούσε εγγυήσεις από την Ελλάδα στο πλαίσιο του πακέτου βοήθειας.

"Δεν μπορώ να φανταστώ πώς κάποιες χώρες θα λάβουν εγγυήσεις και κάποιες άλλες όχι", σημείωσε.
Οι εν λόγω χώρες ανησυχούν για υποβάθμιση της πιστοληπτικής τους αξιολόγησης, σε περίπτωση που δώσουν δάνεια χωρίς εγγυήσεις, την ώρα που η Φινλανδία συμφώνησε για εγγυήσεις προκειμένου να δανειοδοτήσει την Ελλάδα.
Το ίδιο πρακτορείο, πάντως, επικαλείται εκτιμήσεις κυβερνητικών αξιωματούχων της Αθήνας, κατά τις οποίες "Δεν συζηταμε συμφωνίες για εγγυήσεις με άλλες χώρες πλην της Φινλανδίας”…

Δεν υπάρχουν σχόλια: