Τρίτη 16 Αυγούστου 2011

Στην «πρέσα» οι τράπεζες

Αποσύρει έξι δισ. ευρώ από τις τράπεζες το Δημόσιο


http://img.protothema.gr/CDA16C4C37EBBC560C42F02D72DBA7F6.jpg
Οι συνθήκες ρευστότητας στο τραπεζικό σύστημα ήταν μεταξύ των θεμάτων που συζήτησαν, στη συνάντηση που είχαν την Τρίτη, ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργο Προβόπουλο.

Η κατάσταση της ρευστότητας του ελληνικού τραπεζικού συστήματος αναμένεται να επιδεινωθεί τις επόμενες ημέρες, καθώς το Δημόσιο αρχίζει να δεσμεύει καταθέσεις του σε διάφορες τράπεζες συνολικού ύψους περίπου έξι δισ. ευρώ.

Το Δημόσιο την Παρασκευή θα πρέπει να έχει διαθέσιμο το ποσό, καθώς είναι προγραμματισμένη η αποπληρωμή ενός ομολόγου που λήγει. Συνολικά, το Δημόσιο έχει κατατεθειμένα στις ελληνικές τράπεζες περίπου 9 δισ. ευρώ. Είναι προφανές ότι η απόσυρση έξι δισ. ευρώ από το σύστημα ασκεί πίεση στις τράπεζες.

Ταυτόχρονα, την Πέμπτη, οι επικεφαλής των επτά μεγαλύτερων τραπεζών (Εθνική, ΑLPHA, Eurobank, Πειραιώς, Εμπορική, Αγροτική και Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο) θα έχουν τηλεδιάσκεψη με τους υπεύθυνους της Blackrock Solutions, οι οποίοι θα τους ενημερώσουν για τον τρόπο διεξαγωγής των ελέγχων που ξεκινούν για την ποιότητα των δανείων που έχουν χορηγήσει και την επάρκεια των προβλέψεων που έχουν λάβει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: