Τρίτη 16 Αυγούστου 2011

Αυστηρότερα τα κριτήρια χορήγησης του ΕΚΑΣ









Αυστηρότερα τα κριτήρια χορήγησης του ΕΚΑΣ
Εγκύκλιο με την οποία επαναπροσδιορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις χορήγησης του Επιδόματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΚΑΣ), εξέδωσε σήμερα το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης σε εφαρμογή των διατάξεων του νόμου 3996/2011 «Για την αναμόρφωση του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας».

Με την αναπροσαρμογή των εισοδημάτων, τα κριτήρια χορήγησης του επιδόματος γίνονται αυστηρότερα, ενώ για πρώτη φορά στις εισοδηματικές προϋποθέσεις των δικαιούχων τίθεται πέραν του πραγματικού και «το τεκμαρτό εισόδημα», όπως καθώς και «το απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο εισόδημα του συνταξιούχου».

Σύμφωνα με το Υπουργείο Εργασίας με τις παλαιότερες ρυθμίσεις έπαιρναν ΕΚΑΣ, συνταξιούχοι με εισόδημα από 50.000, έως και 400.000 ευρώ τον χρόνο.

Με τη νέα κλίμακα το ποσό του ΕΚΑΣ κυμαίνεται από 30 έως 230 ευρώ.

Οι δικαιούχοι του ΕΚΑΣ, πρέπει να είναι συνταξιούχοι γήρατος και θανάτου με μόνιμη διαμονή στην Ελλάδα και να έχουν συμπληρώσει την 1η Ιανουαρίου 2011 το 60ό έτος της ηλικίας τους. Ακόμη, το συνολικό καθαρό ετήσιο καθαρό εισόδημα από συντάξεις (κύριες, επικουρικές και βοηθήματα), μισθούς, ημερομίσθια και λοιπά επιδόματα θα πρέπει να μην υπερβαίνει, τα 8.472,09 ευρώ

Από το εισόδημα αυτό, αφαιρούνται τα ποσά που αντιστοιχούν, στη σύνταξη αναπήρων και θυμάτων πολεμικής περιόδου κατά την εκτέλεση της στρατιωτικής υπηρεσίας, στην ισόβια σύνταξη που χορηγείται σε πολύτεκνες μητέρες και στα προνοιακά βοηθήματα του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Το ετήσιο ατομικό φορολογητέο καθώς και απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο εισόδημα, θα πρέπει να μην ξεπερνά τα 9.884,11 ευρώ και το συνολικό ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο καθώς και απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο εισόδημα τα 15.380,90 ευρώ.

Τέλος το συνολικό ακαθάριστο ποσό κύριας και επικουρικής σύνταξης που καταβάλλεται στον συνταξιούχο κατά τον μήνα που προηγείται εκείνου της έναρξης ισχύος του νόμου ή - προκειμένου για όσους συνταξιοδοτηθούν μετά την έναρξη ισχύος του νόμου και μέχρι τις 31/12/2011 - το δικαιούμενο κατά τον πρώτο πλήρη μήνα συνταξιοδότησης ποσό συντάξεων (κύριων και επικουρικών) δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 850 ευρώ.

Στο ποσό αυτό συμπεριλαμβάνονται και τα πάσης φύσεως επιδόματα εκτός από τα επιδόματα εορτών Χριστουγέννων, Πάσχα και Επιδόματος Αδείας.

Για τους συνταξιούχους λόγω αναπηρίας και παιδιών που λαμβάνουν σύνταξη λόγω θανάτου του γονέα τους δεν απαιτείται όριο ηλικίας. Για τους δικαιούχους που συμπληρώνουν τα εισοδηματικά κριτήρια αλλά δεν έχουν συμπληρώσει το 60ο έτος την 1.1.2011, το ΕΚΑΣ καταβάλλεται από την 1η του επόμενου μήνα από εκείνον εντός του οποίου συμπλήρωσαν το 60ο έτος.

Αναλυτικά, τα ποσά τα οποία θα καταβάλλονται με τη νέα κλίμακα είναι τα εξής:

α) Για συνολικά ποσά εισοδήματος από συντάξεις (κύριες και επικουρικές), μισθούς, ημερομίσθια και λοιπά επιδόματα και μέχρι 7.715,65 ευρώ, καταβάλλεται επίδομα ύψους 230,00 ευρώ κατά μήνα.

β) Για συνολικά ποσά εισοδήματος από 7.715,66 ευρώ μέχρι του ποσού των 8.472,09 ευρώ, το ΕΚΑΣ καταβάλλεται ως εξής:

Από 7.715,66 μέχρι 8.018,26 ευρώ επίδομα ύψους, 172,50 ευρώ κατά μήνα. Από 8.018,27 μέχρι 8.219,93 ευρώ επίδομα 115,00 ευρώ. Από 8.219,94 μέχρι 8.472,09 ευρώ, επίδομα 57,50 ευρώ

Όσοι συνταξιούχοι λαμβάνουν μειωμένη σύνταξη δικαιούνται ΕΚΑΣ ίσο με τα 2/3 του πλήρους ποσού.

Χορηγείται επίσης, για πρώτη φορά, ΕΚΑΣ ύψους 30 ευρώ κατά μήνα με ειδικά εισοδηματικά κριτήρια στους συνταξιούχους γήρατος και θανάτου των φορέων κύριας ασφάλισης (πλην ΟΓΑ) και του ΝΑΤ που διαμένουν μόνιμα στη χώρα και πληρούν το ηλικιακό όριο των 60 ετών και

- Το συνολικό ετήσιο ατομικό φορολογητέο καθώς και απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο ετήσιο εισόδημά τους από συντάξεις (κύριες και βοηθήματα), μισθούς, ημερομίσθια και λοιπά επιδόματα να κυμαίνεται από 8.472 έως 9.200 ευρώ.

- Το συνολικό ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο καθώς και το απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο εισόδημα δεν υπερβαίνει τα 13.500 ευρώ.

Στους συνταξιούχους γήρατος και αναπηρίας που λαμβάνουν μειωμένη σύνταξη, το επίδομα ισούται με τα 2/3 των ανωτέρω ποσών.

Στην περίπτωση συνδικαιούχων σύνταξης θανάτου - δικαιούχων του ΕΚΑΣ, το ποσό του επιδόματος επιμερίζεται στους συνδικαιούχους κατά τα ίδια ποσοστά επιμερισμού της σύνταξης που προβλέπονται από τη νομοθεσία του κάθε ασφαλιστικού φορέα.

Προβλέπεται επίσης, ότι από την 1η Ιανουαρίου του 2012 τα ποσά του ΕΚΑΣ μπορούν να αναπροσαρμόζονται κάθε χρόνο, με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας με βάση την εξέλιξη του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή του έτους αναπροσαρμογής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: