Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 2011

Από 25 ευρώ μέχρι ...κάποια χιλιάρικα το τέλος στα ακίνητα

Χαράτσι σε όλους


http://img.protothema.gr/676BBD2336A347FAC47AE6A59704D750.jpg

Μέχρι και αρχικά χιλιάρικα θα πληρώσουν οι κάτοικοι «καλών περιοχών» με το νέο ειδικό τέλος ακινήτων που επιβάλλει η κυβέρνης, και όλοι οι υπόλοιποι από 25 ευρώ το λιγότερο μέχρι και 100 ευρώ, για ένα σπίτι των 50-100 τμ.

Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος το νέο, ειδικό τέλος δομημένης ακίνητης περιουσίας, θα κλιμακώνεται από 0,5 ευρώ, για ακίνητο σε περιοχή με χαμηλή αντικειμενική αξία ενώ σε ακριβές περιοχές, θα φθάνει έως και τα 10 ευρώ, ανάλογα με τα τετραγωνικά της κατοικίας, ή της επαγγελματικής στέγης.

Όπως φαίνεται το μέτρο δεν θα εξαιρεί ιδιοκτήτες από ενοικιαστές, αφού θα συνεισπράττεται ενοικιαστών μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, που έχει και τα στοιχεία του ακινήτου (τετραγωνικά, τιμή ζώνης).

Το τέλος μεσοσταθμικά (ανάλογα δηλαδή με την περιοχή και τα τετραγωνικά) θα κυμαίνεται στα 4€/ τ.μ.

Σύμφωνα με το σχέδιο που καταρτίζεται από την Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, η επιβολή του τέλους θα γίνεται με βάση κλίμακα που θα ξεκινά από:
- 0,5€ έως και 1€ το τ.μ., για τις λεγόμενες λαϊκές περιοχές
- 4 εως 7 € ανά τμ για μεσαίες περιοχές και
- από 7 μέχρι και τα 10€/ τ.μ., για τις λεγόμενες «ακριβές» περιοχές.

Για παράδειγμα, βάσει των ανακοινώσεων, για ένα ακίνητο 100τ.μ. στο Πέραμα το τέλος, λογικά, θα φτάσει στα 50€, στην Νέα Σμυρνη 400€ και στο Ψυχικό τα 1000€.

Ως προς τον χρόνο καταβολής ο υπουργός Οικονομικών διευκρίνισε ότι φέτος το ειδικό τέλος θα επιβληθεί εφάπαξ, σε έναν λογαριασμό της ΔΕΗ, και η είσπραξη θα πρέπει να γίνει μέχρι τον ερχόμενο Φεβρουάριο προκείμενου το δημοσιονομικό όφελος να καταγραφεί στον φετινό προϋπολογισμό. Για το 2012 μελετάται όμως η δυνατότητα τηςκαταβολής του ειδικού τέλους με πολλές-πολλές δόσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: