Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 2011

Συνέντευξη Τύπου Γ.Παπανδρέου στη Θεσσαλονίκη Πατριωτικό καθήκον όλων η συστράτευση για τη διάσωση της χώρας, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός

Γ. Παπανδρέου: «Να βάλουμε όλοι πλάτη να βγει η χώρα από την κρίση»
Την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου παραχωρεί αυτήν την ώρα ο πρωθυπουργός Γ.Παπανδρέου στη Θεσσαλονίκη, μετά την ανακοίνωση των νέων μέτρων, που αποφάσισε το άτυπο Υπουργικό Συμβούλιο, υπό την πίεση των Βρυξελλών για την καταβολή της 6ης δόσης των 110 δισ. ευρώ. Διαβάστε τις απαντήσεις που δίνει ο πρωθυπουργός στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων.
Η συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού στην 76η ΔΕΘ16:20

Εν αναμονή της έναρξης της συνέντευξης Τύπου του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ
16:24

Πριν από λίγη ώρα ολοκληρώθηκε η συνέντευξη Τύπου του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Οικονομικών Ευ.Βενιζέλου, ο οποίος ανακοίνωσε τα μέτρα που αποφάσισε το Υπουργικό Συμβουλιο.
16:25

Σύμφωνα με αυτά:

θα επιβληθεί διετές τέλος στην ακίνητη περιουσία (δομημένη επιφάνεια) ύψους 4 ευρώ/ τετραγωνικό (μεσοσταθμικά) μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ

θα περικοπεί ένας ολόκληρος μισθός από όλους τους αιρετούς (από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας έως τους δημάρχους και τους γενικούς γραμματείς υπουργείων)
θα επιταχυνθει η ψήφιση του προϋπολογισμού του 2012 έως τα τέλη του Οκτωβρίου
θα κληθεί ο εφοπλιστικός κόσμος για να εξεταστεί πως θα συμβάλλει στην δημοσιονομική προσπάθεια που γίνεται

16:37

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα μέτρα που αποφασίστηκαν στο Υπουργικό Συμβούλιο θα συζητηθούν σε συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ τη Δευτέρα.
16:40

Η συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού ξεκίνησε
16:41

Αδιαπραγμάτευτη η απόφαση να συνεχίσουμε στο δρόμο της ασφάλειας και των μεγάλων αλλαγών. Δεν θα αφήσουμε κανέναν να μας απειλήσει.
16:43



Η απόφαση της 21ης Ιουλίου αλλάζει το τοπίο για την εξυπηρέτηση του χρέους μας
16:45



Οι αποφάσεις της 21ης Ιουλίου θα ανακουφίσουν τον λαό και γιαυτό θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να εφαρμοστεί η συμφωνία. Και γιαυτό θα πάρουμε όποια απόφαση χρειαστεί. Προτιμώ να χάσουμε όλοι κάτι, παρά όλοι τα πάντα.
16:47



Τίποτα δεν μας χαρίστηκε σε αυτήν την πορεία. Τώρα λαμβάνονται κρίσιμες αποφάσεις και γιαυτό τίποτα δεν μας συγχωρείται. Μπορεί να κάνουμε λάθη υπό την πίεση του χρόνου και η διοίκηση να μην προχωρά το ίδιο γοργά, να μην βοηθά το διεθνές περιβάλλον, να αντιστέκονται οι συντεχνίες, αλλά πρέπει να καταλάβουν όλοι ότι παρά τις δυσκολίες έχουμε κάνει πρωτοφανή βήματα.
16:49



Τώρα βρισκόμαστε στο μικροσκόπιο και δεν μας συγχωρείται απόκλιση ούτε ενός ευρώ. Επισφαλής δρόμος για την χώρα και τους πολίτες εάν δεν τηρήσουμε τις δεσμεύσεις μας. Δεν θα επιτρέψουμε να γίνει η χώρα και οι πολίτες της εξιλαστήρια θύματα. Όχι στις φωνές λαϊκισμού.
16:50



Δεν θα επιτρέψω σε κανέναν να μας βάλει σε κίνδυνο κατάρρευσης. Κανείς να μην αμφισβητήσει τις αποφάσεις της 21ης Ιουλίου. Έχουμε αποφασίσει να προχωρήσουμε μπροστά. Δεν έχουμε δικαίωμα να αφήσουμε την προσπάθεια αυτή στη μέση. Είμαστε τόσο κοντά στο να αλλάξουμε οριστικά σελίδα.
16:52



Ο στόχος μας είναι να έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα εντός του 2012 και αυτό θα δώσει μεγάλη σιγουριά. Κανείς δεν θα μας στερήσει αυτήν την προοπτική.
16:53



Ερώτηση για τα αλλεπάλληλα μέτρα που ανακοινώνει η κυβέρνηση
16:54



Κρινόμαστε κάθε μέρα και δίνουμε μια μεγάλη μάχη. Δεν φυγομαχούμε. Δεν πετάμε καυτή πατάτα. Αναλαμβάνουμε τις ευθύνες μας και ο ελληνικός λαός δεν θέλει εκλογές, θέλει προοπτική. Θέλει μια κυβέρνηση που μάχεται. Το πρόγραμμα είναι σε καλό δρόμο.
16:55



Με μια μικρή προσπάθεια είμαστε στο δρόμο πρωτογενών πλεονασμάτων. Είναι η πρώτη προϋπόθεση και μας θωρακίζει. Βεβαίως υπάρχουν αστοχίες και ελλείψεις. Όπως ο φορολογικός μηχανισμός, που παρά τους νόμους που ψηφίζουμε, δεν λειτουργεί σωστά.. Τι να κάνει η κυβέρνηση; Να πατήσει ένα κουμπί;
16:58



Δεν είναι ευχάριστο να παίρνουμε νέα μέτρα, αλλά στόχος μας είναι να είναι δίκαια τα μέτρα και τα διορθωτικά μέτρα έχουν πατριωτική σημασία για τη σταθεροποίηση της χώρας. Αν είχαμε πόλεμο και λέγαμε χρειαζόμαστε χρήματα για όπλα, ε, παρόμοια είναι η κατάσταση. Με αυτά τα μέτρα πιστεύω θα έχουμε θετικές εξελίξεις.
16:59



Είναι αυτά τα μέτρα τα τελευταία;
17:00



Η κυβέρνηση κάνει ένα μεγάλο αγώνα. Έχουμε εξασφαλίσει το μεγαλύτερο πακέτο στήριξης στον πλανήτη. Εάν οι δεσμεύσεις δεν υλοποιούνται γιατί ο δημόσιος τομέας έχει πρόβλημα, το ξαναλέω θα προσπαθήσουμε να είμαστε συνεπής. Αν αυτό δεν γίνεται, τότε για το καλό όλων βεβαίως και η κυβέρνηση θα πάρει νέα μέτρα.
17:01



Τα μέτρα αυτά που ανακοινώθηκαν είναι επαρκή και για το 2011 και για το 2012. Πρέπει όμως όλοι να καταλάβουν ότι είναι πατριωτικό κάλεσμα να είμαστε συνεπείς.
17:02



Η Γερμανία πιέζει την Ελλάδα για να βγει από την Ευρωζώνη; Ποιες χώρες παίζουν παιχνίδι κατά της χώρας μας;
17:04



Έχουμε ένα πρόγραμμα με συγκεκριμένους στόχους και αυτό το πρόγραμμα πρέπει να τηρήσουμε. Εάν δεν τους τηρήσουμε όλη αυτή η φημολογία θα φουντώσει. Αλλού υπάρχει βάση, αλλού όχι. Υπάρχουν βεβαίως και συμφέροντα. Αλλά δίνουμε μάχες και τις έχουμε κερδίσει, γιατί δείχνουμε ότι είμαστε αποφασισμένοι να τηρήσουμε τους στόχους μας. Έχουμε δύο δύσκολους μήνες μπροστά μας, αλλά θα κλειδώσουμε αυτήν τη συμφωνία και τότε αυτά τα σενάρια θα σβήσουν.
17:04



Μαχαίρι στο στενό δημόσιο τομέα και απολύσεις;
17:06



Ούτε μαζικές απολύσεις, ούτε στο μισό πάει ο μισθός των δημοσίων υπαλλήλων. Πάμε στο ενιαίο μισθολόγιο. Είναι θέμα δικαιοσύνης. Δεν έχει το φόβο της απόλυσης -τουλάχιστον σήμερα- ο στενός δημόσιος τομέας. Αλλά έχει ήδη μειωθεί ο δημόσιος τομέας. Στα δύο χρόνια αυτά, υπάρχει μείωση κατά 100.000 στο προσωπικό του δημόσιου τομέα.
17:09



Δεν πρέπει να υπάρχει ταμπού στο τι θα συζητήσουμε για την αλλαγή του Συντάγματος. Αλλά πρέπει να είμαστε αποτελεσματικοί και δίκαιοι. Να υπάρχει ένα δημόσιο που θα δουλεύει πατριωτικά, εθνικά, χωρίς πελατειακές λογικές και χωρίς πολιτικές διώξεις, γιατί αυτό είχε οδηγήσει στην πλατεία Κλαυθμώνος. Υπάρχουν άλλες ανεπτυγμένες χώρες, όπως η Σουηδία, που δεν έχει μόνιμους δημόσιους υπάλληλους.
17:09



Θα καλέσετε τον κ. Σαμαρά για να συγκυβερνήσετε;
17:12



Εγώ δοκίμασα και συνεχίζω να δοκιμάζω για ευρύτερες συναινέσεις, αλλά δεν είδα ανταπόκριση. Μια παράταξη που έχει τεράστιες ευθύνες δεν βάζει πλάτη. Η ηγεσία της ΝΔ συνεχίζει την πολιτική της προηγούμενης δικής της κυβέρνησης. Μακάρι και τώρα να αλλάξει. Δοκιμάσαμε αλλά δεν ήταν ώριμοι για συγκυβέρνηση. Αλλά δεν μιλάμε για εκλογές.
17:13



Ορισμένοι υπουργοί έχουν δισταγμούς. Τι θα κάνετε για ενιαία φωνή στην κυβέρνηση;
17:15



Η κυβέρνηση έχει να αντιμετωπίσει πρωτοφανή κατάσταση. Αναλάβαμε στην πιο δύσκολη στιγμή της χώρας και υπό δυσμενές διεθνείς συνθήκες. Εγώ, αυτήν την κυβέρνηση την χαίρομαι. Γιατί είχαμε πρωθυπουργούς που δεν εμφανίζονταν και υπουργικά συμβούλια που δεν συνεδρίαζαν. Και τώρα μας κατηγορούν γιατί αγωνιούμε για την πορεία της χώρας. Όμως παίρνουμε αποφάσεις και προχωρούμε. Βεβαίως, υπάρχουν πράγματα που συνειδητοποιούμε στην πορεία, όπως τις αντιστάσεις για διάφορες μεταρρυθμίσεις.
17:16



Σε αυτές τις αντιστάσεις θα είμαστε αμείλικτοι, αλλά χρειαζόμαστε και τη στήριξη του κόσμου. Είναι η μεγάλη μας ευκαιρία να αλλάξει η χώρα, αλλά δεν πρέπει να δειλιάσουμε .
17:16



Για τις καταθέσεις που έχουν βγει στο εξωτερικό
17:18



Σχετικά με το τέλος στα ακίνητα. Θα είναι κλιμακωτό. Τα βάρη θα πάνε εκεί που μπορούν να τα αντέξουν και εκεί που φοροδιαφεύγουν. Υπάρχει πρόβλημα με το ακίνητο. Ορισμένοι αλλιώς δηλώνουν, κι άλλη είναι η πραγματικότητα.
17:19



Όλα τα στοιχεία για τις καταθέσεις στο εξωτερικό ελέγχονται. Δεν είναι παράνομο να βγάλεις χρήματα έξω, είναι παράνομο να μην τα έχει δηλώσει.
17:19



Πάμε προς μια συμφωνία, να φορολογούνται τα χρήματα που υπάρχουν σε λογαριασμούς στην Ελβετία, κι ας μην αποκαλύπτονται τα ονόματα των δικαιούχων.
17:21



Οι ανακοινώσεις του κ. Βενιζέλου σημαίνουν νέα βάρη στην μέση ελληνική οικογένεια. Γιατί δεν προχωράτε σε περιστολή δαπανών του δημοσίου; Γιατί δεν κλείνετε μια ΔΕΚΟ;
17:27



Είναι η αφαίμαξη αυτή το πρόβλημα της ύφεσης; Αν μια επιχείρηση παράγει ένα προϊόν που δεν πουλάει, αλλά έχει τα έξοδα λειτουργίας. Θα πει ο δανειστής: «Κόψε έξοδα». Τι θα απαντήσει ο επιχειρηματίας; «Θα δημιουργηθεί ύφεση;» Τότε θα πει ο δανειστής: «Ε, φτιάξε κανένα προϊόν που να πουλάει». Τόσα χρόνια στηριζόμασταν σε πήλινα πόδια. Χρειαζόμαστε ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης. Και ήδη έχει ξεκινήσει η αύξηση στις εξαγωγές. Αλλά είμαστε σε φάση μετάβασης. Σε μια δύσκολη φάση. Και οι δανειστές λένε: «Δεν μπορούμε να σας πληρώνουμε τα ελλείμματα». Μπορεί όλοι –κι εγώ- να εξαγριωνόμαστε με αυτά που λένε για την Ελλάδα. Λένε όμως κι αυτοί; «Για πόσο θα πληρώνουμε;» Ξέρουμε ότι συμπιέζεται η μεσαία τάξη. Μόνο όμως αν φτιάξουμε μια εξαγωγική αναπτυξιακή οικονομία, θα στηριχθεί η μεσαία τάξη. Κι αν πληρώνουμε τους φόρους μας.
17:29



Παρέμβαση Ευ. Βενιζέλου για τα νέα μέτρα: Δεν πρόκειται για νέα επιβάρυνση. Δεν αυξάνεται ο στόχος. Είναι ό,τι έχουμε συμφωνήσει στο Μεσοπρόθεσμο. Αλλά η ύφεση, η δυσπραγία, έχει δημιουργήσει μια μικρή τρύπα. Αρα πρόκειται για μέτρο – υποκατάστατο.
17:32



Είναι ζωτική η ανάγκη της εκπλήρωσης των στόχων. Θέλουμε να προχωρήσουμε στα πρωτογενή πλεονάσματα. Πόσο κοστίζει η διακινδύνευση της ύπαρξής μας μέσα στην Ευρωζώνης; Η διακινδύνευση όλων των κατακτήσεων της μεταπολεμικής Ελλάδας. Είναι η σωστή επιλογή ιστορικά.
17:32



Ως πότε θα πληρώνουν μόνο οι συνεπείς; Έχετε το πολιτικό κεφάλαιο να προχωρήσετε αυτές τις αλλαγές;
17:35



Έχουμε πολιτικό και εθνικό χρέος να προχωρήσουμε. Η φοροδιαφυγή είναι η μεγαλύτερη αδικία. Είναι εύκολο να πει κάποιος: «Αφού δεν πληρώνει ο διπλανός, να μην πληρώσω κι εγώ». Η κυβέρνηση μπορεί να κάνει πράγματα μέχρι ενός σημείου. Αλλά πρέπει να αντιμετωπίσουμε το θέμα των ελλειμμάτων άμεσα. Καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να λύσει προβλήματα αν όλοι πουν: «Εγώ δεν πληρώνω». Το πολιτικό σύστημα εξέθρεψε αυτά τα φαινόμενα. Αλλά όλοι πρέπει να αλλάξουμε. Κάνουμε προσπάθεια για ένα νέο δίκαιο φορολογικό σύστημα.
17:37



Έχουμε αναζητήσει ευρύτερες συναινέσεις για το νέο φορολογικό σύστημα. Και να πούμε όλοι στον ελληνικό λαό ότι θα το τηρήσουμε όλοι. Μια τέτοια συναίνεση θα βοηθούσε πάρα πολύ. Ένα σύστημα που θα το υπηρετήσουμε όλοι για να σπάσουμε αυτήν την αδικία και να ξεφύγουμε από τα ελλείμματα.
17:38



Αν οι δανειστές δεν εγκρίνουν ολόκληρη την 6η δόση, θα πληρωθούν κανονικά οι μισθοί και οι συντάξεις; Ποια είναι η κόκκινη γραμμή της κυβέρνησης απέναντι σε όλες αυτές τις πιέσεις;
17:43



Σκεφθείτε αν πράγματι υπήρχε παύση δανειοδότησης της χώρας μας και υπάρχουν και τα ελλείμματα. Τότε δεν θα μπορούσαμε να πληρώσουμε τίποτα. Αν φθάσουμε στα πρωτογενή πλεονάσματα, θα μπορούσαμε να πληρώσουμε τουλάχιστον τους μισθούς και συντάξεις. Για να μπορούμε να στηριχθούμε στα πόδια μας. Η τρόικα είναι το πρόβλημα; Να την διώξουμε. Αύριο κι όλας. Αυτό είναι το πρόβλημα; Νομίζετε ότι η τρόικα θέλει να αποτύχει η Ελλάδα; Η τρόικα έχει δημιουργήσει όλα τα προβλήματα στην χώρα; Την αδιαφάνεια; Δεν έχει προβλήματα η Ελλάδα; Οι Γερμανοί έχουν τα προβλήματά τους. Είναι μια πραγματικότητα. Αλλά μην μεταφέρουμε εκεί τα προβλήματά μας. Όσο έχουμε ελλείμματα, τόσο αυξάνεται το χρέος. Τελικά, εμείς έχουμε την ευθύνη. Δική μας πατριωτική ευθύνη είναι να σταθούμε στις δικές μας δυνάμεις. Έχουμε ένα άδικο σύστημα κι αυτό το φτιάχνουμε.
17:44



Υπάρχουν αντιδράσεις και στο εσωτερικό του κόμματος. Είναι ανεύθυνοι όσοι ζητούν εκλογές;
17:47



Νομίζετε ότι θα λυθεί το πρόβλημα αν παραιτηθεί ή φύγει αυτή η κυβέρνηση; Μειωμένους φόρους, όπως μας λένε, είχαμε και το 2009. Υπήρχε ανάπτυξη; Εγώ καταλαβαίνω τον πόνο και τις δυσκολίες του πολίτη. Και συμμερίζομαι ότι δίνει ο καθένας λίγο ή πολύ. Υπηρετούμε όμως το κοινό συμφέρον όλων. Όχι το συμφέρον του ταξιτζή ή του γιατρού ή του επιχειρηματία ξεχωριστά. Αλλά το κοινό συμφέρον. Ας φύγουμε από τον μικρόκοσμό μας και των μικρών συμφερόντων μας. Μπορεί να χάσουμε λίγο σήμερα, αλλά θα κερδίσουμε πολλά αργότερα. Δεν υπάρχουν απλές συνταγές. Όμως είμαστε στον σωστό δρόμο και θα τα καταφέρουμε.
17:48



Προσπαθείτε να ανακτήσετε την εμπιστοσύνη των εταίρων. Μήπως χάσετε όμως την εμπιστοσύνη των πολιτών;
17:50



Αν δεν υπηρετούσαμε το κοινό, το πατριωτικό συμφέρον, θα είχε σμπαραλιαστεί η χώρα. Σήμερα είναι το πρόβλημα; Το 2008 έγιναν πολύ χειρότερες διαδηλώσεις κι όχι μόνο διαδηλώσεις. Γιατί είχε χάσει ο πολίτης την εμπιστοσύνη στην πολιτεία. Θα την δώσουμε όμως τη μάχη. Το θέμα δεν είναι η δική μου επανεκλογή, αλλά η μάχη για την πατρίδα.
17:51



Λέτε την αλήθεια στον πολίτη για το βάθος του προβλήματος;
17:52



Αυτά που ψηφίζουμε, αυτά που αποφασίσουμε και αυτά που εφαρμόζουμε υπάρχουν. Και είμαστε πολύ κοντά στο στόχο. Υπάρχουν και πολλοί κακοπροαίρετοι. Που δεν θα ήθελαν να επωμιστούν το βάρος για να επιβιώσει η δική μας χώρα. Ας μην ρίχνουμε το βάρος των προβλημάτων σε άλλους.
17:53



Υπάρχουν κόκκινες γραμμές στο «ό,τι χρειαστεί» για την επιτυχία των στόχων;
17:55



Έλεγαν να αφαιρεθεί το δικαίωμα της ψήφου στις υπερχρεωμένες χώρες για οποιοδήποτε θέμα, όχι μόνο για τα οικονομικά. Και τότε είπαμε: «Όχι, κόκκινη γραμμή». Άρα ναι, υπάρχουν κόκκινες γραμμές.
17:55



Υπάρχουν ευθύνες για τα λάθη που έχουν γίνει;
17:57



Το μεγαλύτερο λάθος θα ήταν να μην λαμβάναμε αποφάσεις. Όταν λαμβάνεις αποφάσεις υπό τέτοια πίεση υπάρχουν και λάθη. Κανείς δεν φανταζόταν το αποτέλεσμα που θα είχε το μέτρο των αποδείξεων. Αναγνωρίζουμε τα λάθη μας και ξαναβάζουμε το καράβι στο σωστό δρόμο. Γιαυτό κάνουμε διορθωτικές κινήσεις.
17:58



Έχουμε αποφύγει την χρεοκοπία;
18:00



Αυτό που αποφύγαμε είναι μια καταστροφική χρεοκοπία. Αυτό που γίνεται με το PSI για τα ομόλογα είναι μια οργανωμένη, συμφωνημένη, μείωση του χρέους. Το κάναμε για να μειωθούν τα βάρη και να δώσουμε το μήνυμα στις αγορές ότι το χρέος της Ελλάδας είναι διαχειρίσιμο και μπορεί κανείς να επενδύσει στην Ελλάδα.
18:01



Αντιδρά η Κοινοβουλευτική Ομάδα σας σε πολλά από τα μέτρα γιατί υπάρχει η εκλογική πελατεία. Το δημοψήφισμα είναι ένας τρόπος να παρακάμψετε αυτόν τον σκόπελο;
18:04



Οι βουλευτές εκφράζουν και έχουν χρέος να εκφράσουν την αγωνία των πολιτών. Αφού είναι οι εκλεγμένοι αντιπρόσωποί του. Είμαι περήφανος για αυτήν την κοινοβουλευτική ομάδα. Γιατί έβαλε το εθνικό, οικονομικό και κοινωνικό συμφέρον πάνω από τις προσωπικές πελατειακές ψηφοθηρικές πιέσεις.
18:05



Είμαι περήφανος για την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ, γιατί στήριξε πολύ δύσκολες αποφάσεις, στηρίζει αυτήν την προσπάθεια και θα συνεχίσει για να βγει η Ελλάδα καθαρή, που να στηρίζεται στα δικά της πλεονεκτήματα και δυνάμεις.
18:08

Ερώτηση για ανάπτυξη και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας
18:11



Ο κ. Σόιμπλε είπε πως θέλει να επενδύσει η Γερμανία σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, είπε πως θέλει ήλιο και αέρα. Έχουμε συζητήσει με τους Γερμανούς για ένα εκτεταμένο δίκτυο για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, κάτι που θα έχει έσοδα και θέσεις εργασίας στη χώρα μας. Η χώρα μας έχει δυνατότητες, αλλά δεν είχε έως τώρα το σχέδιο. Βάζουμε βάσεις και προσελκύουμε επενδυτές. Αλλά χρειαζόμαστε τη σταθερή βάση για να έρθει ο επενδυτής. Όπως είναι η απόφαση της 21ης Ιουλίου. Πρέπει να χτυπήσουμε τη διαφθορά, τη γραφειοκρατία. Και δημιουργούμε ένα συμβούλιο για επενδύσεις από τη Διασπορά, που θα συμβάλλει στο θέμα των επενδύσεων και των αποκρατικοποιήσεων. Και στα τέλη Σεπτεμβρίου θα πάω στην Γερμανία, όπου θα έχω επαφές με βιομήχανους για προοπτικές επενδύσεων.
18:12



Πόση βαρβαρότητα θα υποστούν τα λαϊκά στρώματα για να μην πληρώσουν οι έχοντες;
18:14



Παλεύουμε για ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα, για ένα κράτος δικαίου. Δεν ζούμε σε ένα αγγελικά και σοσιαλιστικά φτιαγμένο σύστημα, αλλά σε ένα καπιταλιστικό σκληρό σύστημα. Δίνουμε μάχη, όμως. Και θα λύσουμε τα προβλήματα. Με θυσίες, αλλά γίνονται οι αλλαγές για ένα κράτος δικαίου. Η επιχειρησιακή σύμβαση δεν είναι το πρόβλημα, αλλά η έλλειψη σύμβασης. Να οργανώσουμε τον εργαζόμενο. Ας υπάρξει έστω η επιχειρησιακή σύμβαση.
18:19



Παρέμβαση Γ.Κουτρουμάνη για την ανεργία: Αξιοποιούμε πόρους από το ΕΣΠΑ και κάθε άλλο διαθέσιμο πόρο για 200.000 άτομα, για πεντάμηνο ή τρίμηνο, για διατήρηση θέσεων εργασίας και επαγγελματική κατάρτιση. Έχουμε 3,5 δισ. ευρώ που θα αξιοποιήσουμε έως το τέλος του 2012 για την καταπολέμηση της ανεργίας. Προς όφελος έως και 900.000 εργαζομένων. Για τις συμβάσεις να δούμε κατάματα την αλήθεια. Αυτό που συμβαίνει είναι πολύ χειρότερο από το νομοθετικό πλαίσιο που έχει η χώρα. Θα στηρίξουμε τις επιχειρησιακές συμβάσεις σε αντιστάθμισμα των ατομικών συμβάσεων.
18:22



Παρέμβαση Δ.Ρέππα για το Δημόσιο: Στόχος μας ένα παραγωγικότερο κράτος, καθώς το Δημόσιο είναι ο μεγάλος ασθενής. Θέλουμε να υπάρχει εξέλιξη των καλύτερων κι όχι αυτόματη. Και στις θέσεις ευθύνης να βρίσκονται οι καλύτεροι. Όσοι κριθούν ότι ανήκουν στο πλεονάζων προσωπικό μπαίνουν σε καθεστώς εφεδρείας για 12 μήνες και λαμβάνουν 60% του μισθού τους. Και διεκδικούν μια άλλη θέση, μέσω ΑΣΕΠ.
18:23



Ποια είναι η αντίδραση απέναντι στην τουρκική επιθετικότητα με αφορμή την εκμετάλλευση της κυπριακής ΑΟΖ;
18:26



Έχουμε κάνει σαφή διαχωρισμό απέναντι στα οικονομικά προβλήματα και τις εθνικές υποθέσεις. Η επιρροή της χώρας μας δεν είναι η ίδια όπως παλιότερα που ήμασταν πιο εύρωστοι οικονομικά. Είναι ένας ακόμη λόγος που πρέπει να βγούμε σύντομα από την κρίση. Όμως αυτή η αδυναμία, δεν σημαίνει ότι θα κάνουμε κι αλλού εκπτώσεις. Το έχουμε διαμηνύσει αυτό. Και έχουμε πει ότι είναι κυριαρχικό δικαίωμα της Κύπρου και του Ισραήλ είναι να εκμεταλλεύονται τους φυσικούς πόρους που έχει. Και νομίζω ότι είναι ξεκάθαρο μήνυμα προς την Τουρκία. Έχουμε κάθε συμφέρον να αναπτύξουμε σχέσεις με Τουρκία, αλλά η βάση σε αυτό είναι ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου.
18:27



Θα σώσετε και τους Έλληνες μαζί με την Ελλάδα; Είναι αρκετός ένας εργαζόμενος ανά οικογένεια, όπως είπατε χθες;
18:30



Αν δεν είχαμε κάνει όλα αυτά, θα είχαμε μείωση 70% στις συντάξεις, δημοσίους υπαλλήλους στους δρόμους, οι τράπεζες θα είχαν καταρρεύσει. Δείτε τι έγινε όταν χρεοκόπησε η Αργεντινή. Επειδή κατηγορούμαστε επειδή ήρθε το ΔΝΤ. Αυτό γλιτώσαμε, την χρεοκοπία. Αλλά εμείς γυρίσαμε τη χώρα στην δεκαετία του ’50; Οι προηγούμενοι που έφθασαν τη χώρα εδώ δεν έχουν ευθύνες; Εμείς αλλάζουμε τη χώρα και πάμε μπροστά.
18:33

Υπάρχει περίπτωση να μην πληρωθούν μισθοί και συντάξεις τον Οκτώβριο;
18:33



Αυτόν τον αγώνα δίνουμε. Να μπορούμε να πληρώνουμε μισθούς και συντάξεις.
18:35



Παρέμβαση Βενιζέλου: Προσπάθειά μας είναι να καταβάλλονται μισθοί, συντάξεις, να υπάρχουν χρήματα για παιδεία και υγεία. Η απόφαση της 21ης Ιουλίου μας βοηθάει σε αυτό και πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να είμαστε συνεπείς.
18:36



Ερώτηση για το κάλεσμα του πρωθυπουργού να μην φύγουν οι νέοι στο εξωτερικό
18:38



Υπάρχει πρωτοφανές πρόγραμμα για την αντιμετώπιση της ανεργίας και υπάρχουν προγράμματα για την νεανική επιχειρηματικότητα
18:43



Παρέμβαση Μ.Χρυσοχοΐδη για ναυτιλία και νεανική επιχειρηματικότητα: Ετοιμάζουμε πλαίσιο για να έρθουν έσοδα από ναυτιλία. Είμαστε χώρα με μεγάλο ελληνόκτητο στόλο και θα το εκμεταλλευτούμε. Όσον αφορά για την ανεργία των νέων: Πιστεύετε ότι το μοντέλο που είχε η χώρα μπορούσε να απασχολήσει όλους τους εκατοντάδες χιλιάδες καλά μορφωμένους νέους; Η προσπάθεια είναι να αλλάξει το μοντέλο ανάπτυξης, να παράγουμε νέες υπηρεσίες και προϊόντα. Ήδη, η αύξηση εξαγωγών μας είναι ένα μικρό θαύμα, είναι στο 10% του ΑΕΠ της χώρας. Όσον αφορά στους νέους, τους καλώ να μελετήσουν τα προγράμματα νεανικής επιχειρηματικότητας και να συμμετάσχουν.
18:45



Επιχειρούμε να προσελκύσουμε νέες ξένες επενδύσεις. Έχουμε συνομιλίες με ξένες κυβερνήσεις, που ενδιαφέρονται σοβαρά να επενδύσουν στη χώρα, σε βιομηχανία τροφίμων, μεγάλες υποδομές, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ προσπαθούμε ένα πρόγραμμα κολλημένο που δεν είχε καμία σχέση με τις ανάγκες της χώρας, να τροποποιηθεί για να να ενταχθούν νέα έργα και να επιταχυνθούν οι ρυθμοί απορρόφησης.
18:47

Στο τέλος της μάχης θα ηγηθείτε εσείς του ΠΑΣΟΚ;
18:47



Προτρέχετε για τις εκλογές. Δεν υπάρχει τέτοιο θέμα και όπως έχω ξαναπεί με ενδιαφέρει μόνο το καλό της χώρας.
18:49

Για την υπόθεση με τα CDS
18:50

Αμεσα η δικαιοσύνη να δώσει απάντηση για συνομοσιολογικά σενάρια, όπως αυτό που αναφέρατε με τα CDS. Εγώ δεν ήξερα τι είναι αυτά. Μην αναπαράγετε αυτές τις φημολογίες.
18:50

Για τα σενάρια περί εξόδου από την Ευρωζώνη
18:51



Δεν έχουν καμιά σοβαρότητα αυτά τα σενάρια. Το να φύγει μια χώρα από την Ευρωζώνη, θα δημιουργήσει ντόμινο και ίσως αποτελέσει την αρχή της καταστροφής της Ευρωζώνης. Η χώρα σηκώνει το βάρος και για την Ευρωζώνη.
18:52



Για τις εφορίες που δεν συγκεντρώνουν έσοδα
18:54



Μακάρι να είχαμε μια καλή δημόσια διοίκηση γιατί θα ήταν μοχλός ανάπτυξης. Κάνω έκκληση στη δημόσια διοίκηση. Αυτό είναι το βασικό πρόβλημα που έχουμε στην εφαρμογή πολλών πραγμάτων κι όχι μόνο στις εφορίες. Αυτό πρέπει να αλλάξουμε. Έως ότου γίνουν αυτές οι αλλαγές, ναι, θα κάνουμε by pass . Όπως με ορκωτούς λογιστές, όπως θα γίνει για το κυνήγι των μεγαλοφειλετών.
18:57



Παρέμβαση Βενιζέλου: Κάθε μέρα γίνονται έλεγχοι, με στόχο την είσπραξη των εσόδων κι όχι μόνο οι βεβαίωση. Αυτό φάνηκε και από τη λίστα των 6.000 μεγαλοφειλετών. Πολλά είναι βεβαιωμένα, αλλά δεν μπορούν να εισπραχθούν. Κινητοποιούμε δικηγόρους και λογιστές για τους μεγάλους οφειλέτες από παρελθόντα έτη.
18:58



Στο εθνικό φορολογικό σύστημα θα δούμε και τα βασικά θέματα της φορολογικής διοίκησης για την ανόρθωση της οικονομίας και του κράτους.
18:59



Για τη συμπεριφορά της Τουρκίας και την απειλή βίας απέναντι στην Κύπρο και την ελληνική ΑΟΖ
19:02



Θεωρώ ότι η Αραβική Ανοιξη είναι μεγάλη ευκαιρία για Δημοκρατία και για πρωτοβουλία για ειρήνη και μεταξύ Ισραηλινών – Παλαιστινίων. Πρέπει να προχωρήσουν για τη δημιουργία ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους. Είναι και προς το συμφέρον μας. Διεκδικούμε όλα τα δικαιώματά μας, όπως με την υφαλοκρηπίδα και το θέμα ΑΟΖ είναι θέμα δικαιώματος, αλλά και συνεργασίας με τις γειτονικές χώρες. Δεν είναι καθόλου ευχάριστη η απειλή βίας και πιστεύω ότι θα επικρατήσει η νηφαλιότητα. Πιστεύω ότι η διεθνής κοινότητα δεν επιθυμεί να υπάρξει απειλή βίας, καθώς η Κύπρος έχει δικαίωμα να εκμεταλλευτεί τους πόρους της.
19:03

Ερώτηση για δηλώσεις Γερμανών
19:10

Θέλουμε να εκπέμψουμε θετικά μηνύματα προς της αγορές. Θέλουμε να προστατεύσουμε την αξιοπιστία μας. Πρώτα από όλα εμείς δεν θέλουμε να στηριζόμαστε σε ξένη βοήθεια. Χρειαζόμαστε χρόνο. Θα ξεπεράσουμε προκαταλήψεις.
19:12

Το μήνυμα προς τους Γερμανούς και όλους είναι ότι θα τα ξεπληρώσουμε όλα.
19:12

Να πάμε σε παραγωγική Ελλάδα, όχι σε ανάπτυξη με δανεικά. Να αξιοποιήσουμε τους πόρους μας και τις δυνατότητές μας. Ενέργεια, γη, ακίνητα, επιχειρήσεις, ιδιωτικοποιήσεις, ανθρώπινο δυναμικό.
19:15



Όλα αυτά έχουν την προϋπόθεση να κλειδώσει η συμφωνία της 21ης Ιουλίου, που θα μεταφέρει ένα βάρος, που θα δώσει μήνυμα αξιοπιστίας στον επενδυτή και αίσθημα σιγουριάς στους Έλληνες.
19:16



Να φτιάξουμε την Ελλάδα όλοι μαζί. Να βοηθήσουμε να αλλάξουμε δομές, πρακτικές στη χώρα.
19:16



Η συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού ολοκληρώθηκε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: