Δευτέρα 2 Ιανουαρίου 2012

Παραιτήθηκε ο Γ.Καπελέρης έπειτα από τη δίωξη για απιστία

Για να διευκολυνθεί η δικαστική έρευνα


Ο κ. Γ.Καπελέρης
Ο κ. Γ.Καπελέρης (Φωτογραφία: Eurokinissi )


Αθήνα
Την παραίτησή του υπέβαλε ο γενικός γραμματέας Τελωνειακών και Φορολογικών Υποθέσεων Γιάννης Καπελέρης, έπειτα και από σχετικό αίτημα του υπουργού Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου, μετά την άσκηση δίωξης σε βάρος του, για απιστία περί την υπηρεσία.

Η δίωξη ασκήθηκε μετά από παραγγελία του οικονομικού εισαγγελέα Γρηγόρη Πεπόνη και αφορά σε καταγγελίες για τη μη είσπραξη προστίμων σε πρατήρια για λαθρεμπόριο καυσίμων. Ο κ. Καπελέρης αρνείται τις κατηγορίες.

Νωρίτερα, να υποβάλει την παραίτησή του προκειμένου να διευκολυνθεί η δικαστική έρευνα ζήτησε από τον Γιάννη Καπελέρη ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε το ΥΠΟΙΚ.

Η απόφαση του κ. Βενιζέλου ελήφθη σε συνεννόηση με τον αρμόδιο αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Π.Οικονόμου.

Υπενθυμίζεται ότι ο οικονομικός εισαγγελέας Γρ. Πεπόνης παρήγγειλε να ασκηθεί ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος κατά του γγ Φορολογικών και Τελωνειακών Θεμάτων, Γιάννη Καπελέρη, γιατί εξέδωσε εγκύκλιο σχετική με τις εγγραφές στο σύστημα «Ήφαιστος» και την επιβολή προστίμων.

Καπελέρης: δεν φέρω ευθύνη

Με δηλώσεις στο Reuters την Δευτέρα, ο Γ.Καπελέρης αρνήθηκε τις κατηγορίες, επικαλούμενος την προβληματική λειτουργία του συστήματος Ήφαιστος.

«Η απόφαση των αρχών είναι σεβαστή, αλλά δεν φέρω εγώ ευθύνη για την δυσλειτουργία του ηλεκτρονικού συστήματος Ήφαιστος, ούτε για την αμέλεια ενημέρωσης του συστήματος από τους βενζινοπώλες. Οι πράξεις αυτές δεν αποτελούν λαθρεμπορικές πράξεις», είπε.

Το στέλεχος του υπουργείου πρόσθεσε ότι λόγω της δυσλειτουργίας του συστήματος θα έκλειναν 3.700 πρατήρια καυσίμων από τα 4.000 με αποτέλεσμα το black out στην αγορά και ότι το υπουργείο ετοίμαζε ήδη νομοθετική ρύθμιση που θα αντιμετώπιζε το πρόβλημα.

Η ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο λίγο μετά την παραγγελία του οικονομικού εισαγγελέα αναφέρεται επίσης το εξής:

«Σημειώνεται πάντως ότι, κατά την τελευταία συνεδρίαση της Εθνικής Επιτροπής κατά της Φοροδιαφυγής, επειδή οι υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Φορολογικών και Τελωνειακών Θεμάτων είχαν προτείνει την νομοθετική ρύθμιση του θέματος αυτού, θεωρώντας ότι δεν σχετίζεται με πράξεις λαθρεμπορίας, ο υπουργός Οικονομικών είχε ζητήσει από την Γενική Γραμματεία Φορολογικών και Τελωνειακών Θεμάτων -παρουσία του οικονομικού εισαγγελέα Γ.Πεπόνη- να διασταυρώσουν τα στοιχεία με την Ελληνική Αστυνομία και ιδίως την Υποδιεύθυνση Οικονομικού Εγκλήματος και τη Γενική Γραμματεία Εμπορίου, που ασχολούνται επίσης με θέματα λαθρεμπορίας καυσίμων, προκειμένου να μην αφεθεί κανένα απολύτως περιθώριο διαφυγής σε πρατηριούχους καυσίμων που εντάσσονται στο σύστημα «ΗΦΑΙΣΤΟΣ» και εμπλέκονται σε υποθέσεις λαθρεμπορίας καυσίμων.»

ΠΟΠΕΚ: Αδικη και λανθασμένη η δίωξη

«Άδικη και λανθασμένη είναι η απόφαση να ασκηθεί ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος κατά του Γενικού Γραμματέα Φορολογικών και Τελωνειακών Θεμάτων κ. Γιάννη Καπελέρη, για την γνωστή εγκύκλιο με την οποία ανεστάλησαν τα πρόστιμα που είχαν επιβληθεί σε χιλιάδες συναδέλφους πρατηριούχους σχετικά με τις εγγραφές στο σύστημα 'Ήφαιστος'» δηλώνει η Πανελληνια Ομοσπονία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ).

«Όπως έχουμε επισημάνει κατ΄ επανάληψη τα πρόστιμα αυτά επιβλήθηκαν για τυπικούς και όχι ουσιαστικούς λόγους και δεν έχουν καμία σχέση με λαθρεμπόριο. Το ζήτημα είναι ότι όταν σταμάτησε η αγορά πετρελαίου θέρμανσης με τον υψηλό φόρο που ισχύει για το πετρέλαιο κίνησης πολλοί συνάδελφοι θεώρησαν ότι εξέλιπε και η υποχρέωση υποβολής των σχετικών δηλώσεων στον «Ήφαιστο». Αφ΄ ότου το θέμα διευκρινίστηκε, οι δηλώσεις υποβάλλονται κανονικά» δηλώνει η ΠΟΠΕΚ και καταλήγει:

»Η αναστολή των προστίμων έγινε ύστερα από αίτημα της ΠΟΠΕΚ. Από τις επίσημες ανακοινώσεις του υπουργείου Οικονομικών προκύπτει εξάλλου ότι οι υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Φορολογικών και Τελωνειακών Θεμάτων είχαν προτείνει την νομοθετική ρύθμιση του θέματος, θεωρώντας ότι δεν σχετίζεται με πράξεις λαθρεμπορίας.

»Αν ύστερα από τόσα χρόνια που το λαθρεμπόριο καυσίμων πραγματικά οργιάζει, η Πολιτεία κατέληξε ότι ένοχοι είναι μερικές χιλιάδες πρατηριούχοι που αμέλησαν μια τυπική υποχρέωση τότε κάθε σχόλιο περιττεύει. Και δεν έχουμε παρά να δώσουμε συγχαρητήρια τόσο στις διωκτικές αρχές όσο και στα πραγματικά κυκλώματα του λαθρεμπορίου που καταφέρνουν με τόσο μεγάλη επιτυχία να θολώνουν τα νερά».

Αντιδράσεις από τα κόμματα


Για μείζον οικονομικό, πολιτικό και ηθικό ζήτημα μιλά ο εκπρόσωπος της ΝΔ Γιάννης Μιχελάκης.

«Η δικαστική έρευνα, άλλωστε, αφορά καταγγελίες του παραιτηθέντος κ. Σπινέλλη για ύπαρξη 'παραμηχανισμού' εντός του υπουργείου. Και το ζήτημα παίρνει ακόμη σοβαρότερες διαστάσεις, εφόσον αληθεύουν οι ισχυρισμοί Καπελέρη, ότι τα πρόστιμα δεν εισπράττονταν ενόψει νομοθετικής ρύθμισης.

«Απαιτούνται άμεσα τεκμηριωμένες απαντήσεις. Σε τόσο κρίσιμα ζητήματα και τόσο δύσκολες στιγμές, οι πολίτες δεν ανέχονται ούτε σκιές αδιαφάνειας, ούτε αδιερεύνητες καταγγελίες σκανδάλων, ούτε νομοθετικές ρυθμίσεις που αποβλέπουν στη συγκάλυψη και την ατιμωρησία.»

«Κάθε μέρα αποδεικνύεται όλο και πιο κραυγαλέα ότι οι διακηρύξεις των κομμάτων του συστήματος περί διαφάνειας και χτυπήματος της φοροδιαφυγής σε ό,τι αφορά τους επιχειρηματικούς ομίλους που δεσπόζουν παντού και καταδυναστεύουν το λαό είναι μια φαρσοκωμωδία» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ.

«Το δεύτερο κρούσμα αναξιοπιστίας στο χώρο του οικονομικού εγκλήματος μεγιστοποιεί τον προβληματισμό μας, κατά πόσον ο ευαίσθητος αυτός τομέας, η καταπολέμηση δηλαδή της φοροδιαφυγής, ελέγχεται επαρκώς και αποτελεσματικά από την Εκτελεστική Εξουσία. Περιμένουμε μία έντιμη απάντηση από τον Αντιπρόεδρο και Υπουργό Οικονομικών. Ελπίζουμε πληρέστερη από αυτή που δόθηκε για τους δύο εισαγγελείς» σχολίασε ο ΛΑΟΣ.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δ.Παπαδημούλης σημείωσε ότι η σοβαρή αυτή εξέλιξη ερμηνεύει ξεκάθαρα τις επιδιώξεις και τα κίνητρα των κυβερνητικών στελεχών που με φωτογραφική τροπολογία επεδίωξαν πριν λίγες μόλις μέρες την καρατόμηση των δύο οικονομικών εισαγγελέων.

«Την ώρα που καλπάζει η ανεργία και περικόπτονται άγρια μισθοί, συντάξεις και κοινωνικό κράτος, αποτελούν πρόκληση ενέργειες και ρυθμίσεις που προστατεύουν την ασυλία και διαιωνίζουν την ατιμωρησία των οικονομικά και πολιτικά ισχυρών.»

Η Δημοκρατική Συμμαχία σε ανακοίνωσή της σημειώνει ότι η αδυναμία του υπουργείου Οικονομικών να πατάξει τη φοροδιαφυγή και να αντιμετωπίσει τους υπόγειους μηχανισμούς της διαφθοράς που λειτουργούν στο εσωτερικό του και την καλύπτουν, δεν θα αντιμετωπισθεί μόνο με την παραίτηση του κ. Καπελέρη, η οποία θα έπρεπε να είχε γίνει εδώ και καιρό.

«Χρειάζεται τώρα, η συγκρότηση ενός νέου ελεγκτικού μηχανισμού, αποδεσμευμένου από τις λογικές του συμβιβασμού και της εξυπηρέτησης οικονομικών και πολιτικών συμφερόντων» τονίζει.

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: