Δευτέρα 2 Ιανουαρίου 2012

Μισθοί, εισφορές και επικουρικές στο επίκεντρο της συνάντησης του Λ.Παπαδήμου με την ΓΣΕΕ

Πιέσεις από την τρόικα για συμβάσεις, κατώτατο μισθό

Τα συνδικάτα έχουν διαμηνύσει στην κυβέρνηση ότι δεν θα προσέλθουν σε διάλογο ο οποίος θα αφορά μέτρα που πλήττουν το εισόδημα, τα εργασιακά δικαιώματα και τις θέσεις εργασίας
Τα συνδικάτα έχουν διαμηνύσει στην κυβέρνηση ότι δεν θα προσέλθουν σε διάλογο ο οποίος θα αφορά μέτρα που πλήττουν το εισόδημα, τα εργασιακά δικαιώματα και τις θέσεις εργασίας (Φωτογραφία: Ευρωκίνηση )


Αθήνα
Τα «καυτά» θέματα των μισθών, των ασφαλιστικών εισφορών και των επικουρικών συντάξεων θα τεθούν στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με τους κοινωνικούς εταίρους και στο πλαίσιο αυτό ο πρωθυπουργός Λ.Παπαδήμος θα συναντηθεί την Τετάρτη στο Μέγαρο Μαξίμου με το προεδρείο της ΓΣΕΕ και τα προεδρεία των εργοδοτικών ενώσεων.

Την ίδια ώρα εντείνονται οι πιέσεις από την τρόικα, μεταξύ άλλων και για τη μείωση του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα.

Οι συναντήσεις, οι οποίες θα είναι διαδοχικές, πραγματοποιούνται μετά από πρόσκληση του πρωθυπουργού και σηματοδοτούν την έναρξη του διαλόγου ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους κοινωνικούς εταίρους, προκειμένου να αναζητηθούν κοινές θέσεις ενόψει της επίσκεψης της τρόικας στις 16 Ιανουαρίου.

Πάντως δεν υπάρχει εκ των προτέρων διαμορφωμένη ατζέντα.

Σε ανακοίνωσή της, τις προηγούμενες ημέρες, η ΓΣΕΕ τόνισε, ότι προσερχόμενη στη συνάντηση «δεν προτίθεται να συζητήσει θέματα που σχετίζονται με την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, τον κατώτατο μισθό και γενικότερα ζητήματα περικοπών σε εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα».

Οι εργοδοτικές οργανώσεις από την πλευρά τους είναι αντίθετες με την κατάργηση των κατώτατων αμοιβών όπως αυτές ορίζονται από την Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, συγκλίνουν όμως στο αίτημα για πάγωμα των αυξήσεων για τρία χρόνια και τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους.

Τις μειώσεις στον κατώτατο μισθό έχει αποκλείσει και ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης τονίζοντας, ότι μια τέτοια κίνηση θα αποτελούσε «αιτία πολέμου» με τους κοινωνικούς εταίρους.

Ο ΣΕΒ διεκδικεί μεγαλύτερη κινητικότητα στην αγορά εργασίας με περαιτέρω ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, ώστε να συγκλίνουν προς τα ευρωπαϊκά δεδομένα και κατάργηση των δεσμεύσεων για απαγόρευση των απολύσεων στις επιχειρήσεις που προσλαμβάνουν άνεργους με επιδότηση ΟΑΕΔ.

Επιμένει για μειώσεις η τρόικα

Τα μέτρα μείωσης του μισθολογικού και του μη μισθολογικού κόστους εργασίας θα αποτελέσουν αντικείμενο παράλληλων διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με τους κοινωνικούς εταίρους, αλλά και των κοινωνικών εταίρων και της κυβέρνησης με την τρόικα.

Η τρόικα ζητεί τη μείωση του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα, ώστε να «ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα» της οικονομίας και ζητεί τριμερή συμφωνία κυβέρνησης, εργοδοτών και συνδικάτων.

Ο κατώτατος μισθός είναι 750,39 μεικτά και 600,79 ευρώ καθαρά. Σημειώνεται πάντως ότι με διάταξη που εφαρμόζεται, ο μισθός για τους νέους έως 25 ετών μπορεί να μειωμένος μέχρι 20% από τον κατώτατο μισθό που ορίζει η εθνική συλλογική σύμβαση.

Το υπουργείο Εργασίας λέει από την πλευρά του ότι το θέμα πρέπει να συζητηθεί μεταξύ των κοινωνικών εταίρων, με στόχο να μην πληγούν τα ήδη μειωμένα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων.

Μέχρι τη νέα επίσκεψη της τρόικας στα μέσα Ιανουαρίου, ο Γ.Κουτρουμάνης θα έχει διαδοχικές συναντήσεις με εργοδότες και συνδικάτα.

Ο κ. Κουτρουμάνης έχει αποκλείσει τη μείωση στον κατώτατο μισθό, εκτιμώντας ότι μια τέτοια κίνηση θα αποτελούσε «αιτία πολέμου» με τους κοινωνικούς εταίρους.

Αν και εξετάζονται επιλογές όπως το πάγωμα των κατώτερων αμοιβών και των αυξήσεων της μισθολογικής ωρίμανσης, οι δυνατότητες για περαιτέρω μειώσεις των αμοιβών στον ιδιωτικό τομέα έχουν εξαντληθεί.

Οι απώλειες στον ιδιωτικό τομέα φθάνουν ήδη ως το 25%, ενώ στις εργασιακές σχέσεις, επικρατούν σταδιακά οι ατομικές συμβάσεις εργασίας και οι ελαστικές μορφές απασχόλησης.

Το 32,5% των νέων συμβάσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα στο εννεάμηνο του 2011 αφορούσαν, σύμφωνα με τα στοιχεία του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας, μερική απασχόληση και το 8,6% εκ περιτροπής απασχόληση.

Επιπλέον, 42.800 συμβάσεις πλήρους απασχόλησης μετατράπηκαν σε μερικής ή εκ περιτροπής (αύξηση 173% σε σχέση με το εννεάμηνο του 2010).

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, το κόστος εργασίας η χώρα μας παρουσιάζει μείωση κατά 2,8%, τη μεγαλύτερη σε όλη την Ευρωζώνη. Η μείωση λειτουργεί αθροιστικά καθώς και το 2010 το κόστος εργασίας ήταν μειωμένο κατά 5% σε σχέση με το 2009.

Αντίθετα, σύμφωνα πάντοτε με τον ΟΟΣΑ, η παραγωγικότητα εργασίας στη χώρα μας σημείωσε αύξηση κατά 2,4%, το α΄ τρίμηνο του 2011, έναντι μείωσης 0,1% κατά μέσο όρο στις χώρες του ΟΟΣΑ και αύξησης 0,7% στην Ευρωζώνη.

Προς συμφωνία για μείωση εισφορών

Κυβέρνηση και εργοδοτικές οργανώσεις φαίνεται να συμφωνούν στην αναγκαιότητα της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών.

Οι εργοδοτικές οργανώσεις ζητούν μείωση κατά 10% των ασφαλιστικών εισφορών, οι οποίες σήμερα φθάνουν ως το 45% του συνολικού μισθολογικού κόστους.

Το συνολικό κόστος της μισθοδοσίας στον ιδιωτικό τομέα ανέρχεται στα 45 δισ. ευρώ το χρόνο, οπότε μια μείωση της τάξεως του 10% συνεπάγεται την εξοικονόμηση 2 δισ. για τις επιχειρήσεις».

Για να αντιμετωπισθεί η απώλεια των Ταμείων από τη μείωση των εισφορών ΓΕΣΕΒΕ και ΕΣΕΕ εισηγούνται την θέσπιση ειδικής εισφοράς του 1 τοις χιλίοις επί του τζίρου των επιχειρήσεων, που θα συνυπολογίζεται φορολογικά στις δαπάνες.

Οι θέσεις των εργοδοτικών οργανώσεων έχουν ήδη υποβληθεί στον υπουργό Εργασίας αλλά και στους εκπροσώπους των δανειστών, ενώ ο υπουργός Εργασίας έχει προαναγγείλει τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών από την 1η Μαρτίου μέσω της ηλεκτρονικής κάρτας εργασίας και επιπλέον μειώσεις από την 1η Ιουλίου του 2012.

Ταυτόχρονα, αναζητούνται μέτρα για τη διεύρυνση της ασφαλιστικής βάσης και εναλλακτικοί τρόποι χρηματοδότησης του ασφαλιστικού συστήματος, ώστε να περιορισθούν οι απώλειες.

Από την πλευρά της η ΓΣΕΕ, διαμηνύει ότι θα αντιταχθεί δυναμικά σε μέτρα που οδηγούν σε περαιτέρω μείωση του εισοδήματος των εργαζομένων ή θα πλήττουν εργασιακά δικαιώματα και θέσεις εργασίας.

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: