Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2012

Στην Βουλή η λίστα με όσους έβγαλαν λεφτά έξω

Εικόνα "κάθαρσης"...



Τουλάχιστον τρεις εν ενεργεία βουλευτές περιέχει η λίστα του υπουργείου Οικονομικών με όλα τα πολιτικά πρόσωπα και τους συγγενείς τους τα οποία μετέφεραν στο εξωτερικό ποσά άνω των 100.000 ευρώ το 2011 και η οποία έχει ήδη φτάσει στα χέρια του προέδρου της επιτροπής «Πόθεν Εσχες» της Βουλής Ευάγγελου Αργύρη.

Όμως, σύμφωνα με πληροφορίες, «όλοι φαίνεται να τα δικαιολογούν τόσο νομικά όσο και ηθικά» καθώς στην πλειοψηφία των περιπτώσεων πρόκειται για εμβάσματα για επιχειρηματικούς σκοπούς.

Χαρακτηριστικά, - όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές - εντός της λίστας περιλαμβάνεται έμβασμα ύψους 200.000 ευρώ που έστειλε σύζυγος εν ενεργεία βουλευτή, «η οποία όμως διατηρεί βιβλιοπωλείο στο εξωτερικό και δικαιολογεί πλήρως την κίνηση».

Πάντως, τις επόμενες ημέρες αναμένεται να κληθούν από την επιτροπή «πόθεν έσχες» για ακρόαση όλα τα πολιτικά πρόσωπα που περιλαμβάνει η λίστα προκειμένου να υπάρξει σχετικό πόρισμα.

Πάντως, πρέπει να σημειωθεί ότι όπως δήλωσε ο πρόεδρος της επιτροπής ελέγχου «πόθεν έσχες» Βαγγέλης Αργύρης «η λίστα δεν περιλαμβάνει όνομα υπουργού» ενώ επισήμανε ότι «τα ονόματα δεν θα δοθούν στην δημοσιότητα εκτός αν διαπιστωθεί ότι υπάρχει παρανομία». Παρά ταύτα ο κ. Αργύρης τόνισε ότι « Μπορεί ως πρόεδρος της Επιτροπής να μην έχω αρμοδιότητα να κάνω κάτι παραπάνω σε ό, τι αφορά το νομικό κομμάτι. Ως πολιτικός όμως και σε ό, τι αφορά το ηθικό κομμάτι θα δώσω σε κάθε περίπτωση τα ονόματα στις κοινοβουλευτικές ομάδες των βουλευτών αυτών και ας πράξουν όπως κρίνουν».

Στο εισαγγελέα ο πρώην βουλευτής Σπήλιος Λιβανός

Την ίδια ώρα, η Επιτροπή αποφάσισε να αποστείλει στον Εισαγγελέα Εφετών την υπόθεση του πρώην βουλευτή της ΝΔ κ. Σπήλιου Λιβανού ο οποίος παρέλειψε να δηλώσει στο πόθεν έσχες του το ποσό των 980.000 ευρώ. Αναλυτικά, ο βουλευτής δήλωσε το ποσό στην δήλωση του 2008, δεν το δήλωσε το 2009 και το ποσό επανεμφανίστηκε στην δήλωση του 2010. Όπως έχει ήδη δηλώσει ο πρώην βουλευτής σε επιστολή προς την Επιτροπή δεν δήλωσε το ποσό «από αμέλεια».

Σε ό, τι αφορά τις υπόλοιπες δύο περιπτώσεις βουλευτών που εμφάνισαν ύποπτες εκροές το 2009, η Επιτροπή θα αποφασίσει αν θα στείλει ή όχι και αυτές τις υποθέσεις στον Εισαγγελέα στην συνεδρίαση της Τετάρτης।
.protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: