Παρασκευή 16 Μαρτίου 2012

Ένεση ρευστότητας από την ΕΚΤ στις ελληνικές τράπεζες

Κίνηση στήριξης, μήνυμα προς τις αγορές


(Φωτογραφία: Reuters )


Φρανκφούρτη
Πρόσθετη ρευστότητα 15 έως 20 δισ. ευρώ για την εγχώρια τραπεζική αγορά προκύπτει από την απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να αυξήσει τις τιμές των τίτλων που έχουν καταθέσει ως εγγυήσεις (ενέχυρα) τα ελληνικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα για την άντληση ρευστότητας.

Η κίνηση αυτή θεωρείται θετικό μήνυμα της ΕΚΤ προς τις αγορές για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας μετά την ολοκλήρωση του PSI και την εφαρμογή του προγράμματος διάσωσης.

Έρχεται μάλιστα σε μια στιγμή που η αγορά κυριολεκτικά βρίσκεται σε ασφυξία -και οι τράπεζες μετά το PSI+ βρίσκονται υπό μεγάλη πίεση- και αναμένεται να δώσει μεγάλη ανάσα στα προβλήματα ρευστότητας.

Η άνοδος των αποτιμήσεων αφορά κυρίως τους τίτλους που έχουν λάβει οι τράπεζες στο πλαίσιο των πακέτων στήριξης του χρηματοπιστωτικού συστήματος, για την ενίσχυση της ρευστότητάς τους.

Τα κεφάλαια που χορηγούνται από την ΕΚΤ ως δάνεια στο εγχώριο τραπεζικό κλάδο εξαρτώνται από την τιμή που θεωρεί ως «δίκαιη» το Eυρωσύστημα.

Επί της εμπορικής αξίας των εγγυήσεων που είναι κατατεθειμένες στην Ευρωτράπεζα, επιβάλλεται «κούρεμα», για να προκύψει το ποσό που μπορεί να δοθεί ως δάνειο.

Υπενθυμίζεται ότι η ΕΚΤ άνοιξε εκ νέου τη στρόφιγγα προς τις ελληνικές τράπεζες, μόλις την προηγούμενη Πέμπτη, λίγες ώρες πριν από την ολοκλήρωση τους PSI, όταν κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ο πρόεδρος Μάριο Ντράγκι δήλωσε πως η κεντρική ευρωτράπεζα αποφάσισε να ξαναρχίσει να δέχεται ελληνικά ομόλογα ως ενέχυρα.

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: