Παρασκευή 16 Μαρτίου 2012

ΣΕΚΑΠ: Πώς χάλασε η επένδυση του… Bollywood

ΣΕΚΑΠ:  Πώς χάλασε η επένδυση του… Bollywood
Δυστυχώς τα όνειρα και τα παραμύθια κρατάνε λίγο, απ' όποια σκοπιά και αν το δεις. Κάτι που επιβεβαιώνεται καθημερινά. Όπως στην περίπτωση της ΣΕΚΑΠ. Εκεί που όλοι (;) ήταν έτοιμοι να ρίξουν το ρύζι (basmati λόγω καταγωγής του γαμπρού) ο γάμος χάλασε. Γιατί ο «γαμπρός», ο ινδικός όμιλος Bommidala Enterprises Ltd, υποψήφιος επενδυτής για την αγορά του 50,36% των μετοχών της ΣΕΚΑΠ, κατά την ΑΤΕ, φερόμενος επενδυτής κατά την ΣΕΚΕ (Συνεταιριστική Ένωση Καπνοπαραγωγών Ελλάδος), απέσυρε την προσφορά του. Μέχρι εδώ τα πράγματα είναι πάνω κάτω γνωστά.

Το ενδιαφέρον κομμάτι της ιστορίας που τείνει να εξελιχθεί σε ταινία του Bollywood αρχίζει από εδώ και πέρα. Καταγγελίες και αιχμές του Ελληνο-ινδικού Επιμελητηρίου κατά της ΑΤΕ για το «ναυάγιο» από τη μία. Επιφυλάξεις από την ΣΕΚΕ για το "ποιόν" του φερόμενου όπως τον χαρακτήριζε σε πρόσφατη επιστολή της προς την ΑΤΕ επενδυτή, από την άλλη.


Μια μέρα λοιπόν μετά την ανακοίνωση της ΑΤΕ για το ναυάγιο του deal, το Ελληνο-ινδικό Επιμελητήριο ξεσπάθωσε. Σε ανακοίνωσή του με τον υποτιμητικό τίτλο «Live your investment in Greece (!)», εκφράζει την απογοήτευση του για την κατάληξη του deal. Καταγγέλλοντας παράλληλα για απόκρυψη χρεών 10 εκατ. ευρώ σε φόρους, χρωστούμενα αρκετών εκατομμύριων ευρώ σε φόρους στις Ηνωμένες Πολιτείες από το άνοιγμα της εταιρείας στην Αμερικανική αγορά πριν από 14 χρόνια και πολλά άλλα άκρως ενδιαφέροντα.


Ανακοίνωση πάντως η οποία εμμέσως πλην σαφώς δικαιώνει τον έτερο μέτοχο της ΣΕΚΑΠ την ΣΕΚΕ η οποία είχε ζητήσει με επιχειρήματα την αναβολή της επίμαχης, κατά την ΑΤΕ, συνέλευσης. «Δικαίωση» η οποία έρχεται και από το γεγονός ότι από τον κατάλογο των καταγγελιών του Επιμελητηρίου απουσιάζει το βασικό επιχείρημα που προβάλει η ΑΤΕ. Ότι δηλαδή το deal οδηγήθηκε σε ναυάγιο λόγο αδυναμίας λήψης απόφασης για πραγματοποίηση της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου κατά 30 εκατ. ευρώ στη γενική συνέλευση των μετόχων της ΣΕΚΑΠ της 6ης Μαρτίου.


Δύο ημέρες μετά την επίμαχη γενική συνέλευση η οποία ως γνωστόν δεν έγινε, η ΣΕΚΕ με επιστολή της προς τον διοικητή της ΑΤΕ του κρούει τον κώδωνα του κινδύνου. Σε εκείνη την επιστολή η ΣΕΚΕ καταγγέλλει ότι η εταιρία που εμφανίζεται ως η αγοράστρια των μετοχών δεν έχει συσταθεί ακόμη! Επισημαίνοντας παράλληλα την ανάγκη «πριν αποφασισθεί οποιαδήποτε αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της ΣΕΑΠ, να προηγηθεί η έγγραφη δέσμευση του νέου επενδυτή, σχετικά με τη νομική μορφή, την εθνικότητα, το εταιρικό κεφάλαιο και την μετοχική σύνθεση του σχήματος που θα ηγηθεί όλων των ανωτέρω ενεργειών».


Δυστυχώς ή ευτυχώς, η ιστορία θα το κρίνει, την ΣΕΚΑΠ την πρόλαβαν τα γεγονότα. Το ερώτημα πάντως παραμένει για το τι θα φέρει η επόμενη ημέρα μετά το ναυάγιο. Μέχρι στιγμής και παρά τις προθέσεις όλων, η ΣΕΚΑΠ παραμένει στον αέρα και οι εργαζόμενοι επίσης. Το αν το deal με τον ινδικό όμιλο θα έφερνε την πολυπόθητη ανάκαμψη απ’ ότι φαίνεται δεν θα το μάθουμε. Το μόνο που μπορούμε να πούμε με κάθε επιφύλαξη πλέον, γιατί ποτέ δεν ξέρεις τι σου ξημερώνει, είναι ότι ζεστό χρήμα στην εταιρεία δεν πρόκειται να πέσει άμεσα.


Σύμφωνα πάντως με το Ελληνο – ινδικό Επιμελητήριο αν γινόταν το deal 26 εκατομμύρια ευρώ θα πήγαιναν για την αγορά του 50% της εταιρίας και 17 εκατομμύρια ευρώ σε επενδύσεις. Επίσης στη συμφωνία προβλεπόταν, σύμφωνα με όσα υποστηρίζει το Επιμελητήριο, η διατήρηση των υπαρχόντων θέσεων των εργαζομένων αλλά και η δημιουργία 100 νέων θέσεων εργασίας(!).


Γιώργος Παλαιολόγος
http://moneypost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: