Παρασκευή 16 Μαρτίου 2012

Δεν υπάρχει χώρος για νέους φόρους, παραδέχεται ο Πολ Τόμσεν

Ζητά συρρίκνωση του Δημοσίου


Oκ. Π.Τόμσεν. Το ΔΝΤ προβλέπει πλέον έξοδο της Ελλάδας από την ύφεση το 2013
Oκ. Π.Τόμσεν. Το ΔΝΤ προβλέπει πλέον έξοδο της Ελλάδας από την ύφεση το 2013 (Φωτογραφία: Reuters )


Αθήνα
Η μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος πρέπει να προέλθει από το σκέλος των δαπανών, καθώς δεν υπάρχει χώρος για νέους φόρους, παραδέχτηκε ο επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ στην Ελλάδα Πολ Τόμσεν σε τηλεδιάσκεψη που δόθηκε με αφορμή την έγκριση από το Εκτελεστικό Συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου του τετραετούς δάνειου για την Ελλάδα ύψους 28 δισ. ευρώ.

Σε ό,τι αφορά στο σκέλος των εσόδων, ο κ. Τόμσεν εστίασε στη βελτίωση της φορολογικής διοίκησης και στην πάταξη της φοροδιαφυγής, αλλά επέμεινε ιδιαίτερα στον περιορισμό των δαπανών και ιδιαίτερα στην ανάγκη μείωσης του δημόσιου τομέα.

«Συμφωνώ με όσους λένε ότι οι πολιτικές πρέπει να εστιάσουν στην ανάπτυξη, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα συνεχισθεί η δημοσιονομική προσαρμογή», δήλωσε ο Τόμσεν.

Όπως τονίστηκε η Ελλάδα έχει κάνει πολλά, αλλά πρέπει να κάνει πολλά περισσότερα ειδικά στο σκέλος της ενίσχυσης της παραγωγικότητας, της ευελιξίας στην αγορά εργασίας και της απελευθέρωσης αγορών και υπηρεσιών.

Ο κ. Τόμσεν χαρακτήρισε φιλόδοξο το νέο πρόγραμμα της Ελλάδας και ως μεγαλύτερο κίνδυνο χαρακτήρισε τις καθυστερήσεις στις μεταρρυθμίσεις. Η Ελλάδα δεν έχει χώρο για μανούβρες και πρέπει να εφαρμόσει αυστηρά το πρόγραμμα. Υπάρχει μεγάλο κενό ανταγωνιστικότητας, είπε. Χρειάζεται εσωτερική υποτίμηση και δύσκολες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

«Δεν υπάρχουν πια εύκολες μεταρρυθμίσεις, δεν υπάρχουν ταμπού. Πρέπει να κλείσουν ζημιογόνες δημόσιες επιχειρήσεις, πρέπει να μειωθεί ο αριθμός όσων πληρώνονται από το δημόσιο τομέα», τόνισε.

Ο ίδιος δεν βλέπει πολιτικό ρίσκο και τόνισε πως τα δύο μεγάλα ελληνικά πολιτικά κόμματα στηρίζουν το πρόγραμμα όπως και οι Ευρωπαίοι εταίροι της Ελλάδος. «Δεν θεωρώ πως οι πρόωρες εκλογές είναι πρόβλημα και ότι οι πολιτικές δεν θα εφαρμοστούν όπως έχουν συμφωνηθεί», είπε ο κ. Τόμσεν.

Παράλληλα, εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι η Ελλάδα θα επιστρέψει στις αγορές πριν το 2020. Αλλά δεν μπορώ να πως πότε θα γίνει αυτό. Αν θα είναι το 2016, το 2015 ή το 2017», σημείωσε.

Ο αναπληρωτής επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ Μαρκ Φλάναγκαν αναφέρθηκε στην οργάνωση της φορολογικής διοίκησης στην Ελλάδα και στις αλλαγές που ήδη αποδίδουν καρπούς. Τα στέλεχος του ΔΝΤ τόνισε πως η πληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών στην Ελλάδα απαιτούσε από 10 έως και 12 χρόνια («μια αιωνιότητα» όπως είπε χαρακτηριστικά) και αυτό είναι κάτι που αλλάζει».

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: