Τρίτη 6 Μαρτίου 2012

Ο Βενιζέλος, ο Παπουτσής και το μέλλον της συγκυβέρνησης



Ο Βενιζέλος, ο Παπουτσής και το μέλλον της συγκυβέρνησης
Η διαμάχη ανάμεσα στο Βενιζέλο και τον Παπουτσή για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ αποκτά πλέον και πολιτικό περιεχόμενο. Το αντικείμενο της αντιπαράθεσης που παίρνει πια και ιδεολογικά χαρακτηριστικά, αφορά στο αν θα υπάρξει συνέχεια της συγκυβέρνησης και μετά τις εκλογές.

Ο Χρήστος Παπουτσής εμφανίστηκε πάντως κατηγορηματικά αντίθετος σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, επαναφέροντας στο προσκήνιο τις διαφορές από την ΝΔ: «Πιστεύω στην επιστροφή στις ιδεολογικές και πολιτικές ρίζες του ΠΑΣΟΚ και αντιμάχομαι εκείνους που επιχειρούν το ξερίζωμα του ΠΑΣΟΚ από την πολιτική ζωή του τόπου» δήλωσε στον Realfm, και πρόσθεσε δεικτικά: «Δεν μπορώ να διανοηθώ τους συναδέλφους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, ή όλους τους υποψηφίους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ να πηγαίνουμε στον κόσμο και να ζητούμε την ψήφο του για να κάνουμε τον κ. Σαμαρά πρωθυπουργό». Η άρνηση του Παπουτσή να αποδεχτεί το μόρφωμα ΠΑΣΟΚ-ΝΔ δεν ήταν τυχαία.

Λίγες ώρες νωρίτερα, ο Ευάγγελος Βενιζέλος στον ΑΝΤ1 είχε αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο συνέχειας της συγκυβέρνησης μετά τις εκλογές, λέγοντας ότι «ο πολίτης θα αποφασίσει πως θέλει να κυβερνηθεί η χώρα». Μπορεί ο Βενιζέλος να μην θέλει να το παραδεχτεί δημόσια σε προεκλογική περίοδο, γιατί έτσι ξέρει ότι θα δυσαρεστήσει το σκληρό πυρήνα των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ και γι’ αυτό άλλωστε ενοχλήθηκε που το είπε ξεκάθαρα ο Λοβέρδος.

Όμως είναι αρκετά ρεαλιστής για να ξέρει, ότι η συνέχεια της συγκυβέρνησης, είναι αυτή τη στιγμή η μόνη ρεαλιστική επιλογή για το ΠΑΣΟΚ και η μόνη πολιτική του διέξοδος, άλλωστε πολύ δύσκολα μπορεί να φανταστεί κανείς το ΠΑΣΟΚ και μάλιστα υπό την ηγεσία του Βενιζέλου, να κάνει αντιπολίτευση στην κυβέρνηση. Η αποδοχή της πρωθυπουργίας Σαμαρά σε περίπτωση συγκυβέρνησης άλλωστε επιτρέπει στον Ευάγγελο Βενιζέλο να διατηρεί την ελπίδα, ότι στη …μεθεπόμενη συγκυβέρνηση θα μπορούσε να είναι εκείνος Πρωθυπουργός, αν το ΠΑΣΟΚ ανακάμψει. Αν όμως επιμείνει, Πρωθυπουργός να είναι κάποιος τρίτος, είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο, ότι την επόμενη φορά και η ΝΔ θα κάνει το ίδιο.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, η παρεμβολή Παπουτσή σε αυτήν την υπόθεση δημιουργεί έναν ακόμα πονοκέφαλο για τον Βενιζέλο που γνωρίζει, ότι το ζήτημα που έθεσε ο αντίζηλος του ενεργοποιεί τα αντιδεξιά αντανακλαστικά της βάσης του ΠΑΣΟΚ. Γι’ αυτό το λόγο, ο Βενιζέλος σκοπεύει από το βήμα της συνδιάσκεψης του ΠΑΣΟΚ την Παρασκευή, να μιλήσει για προοδευτική διακυβέρνηση και να απευθύνει πρόσκληση στον κ. Φ. Κουβέλη για συγκυβέρνηση, υπό την αίρεση βεβαίως ότι το ΠΑΣΟΚ θα είναι πρώτο κόμμα. Με αυτόν τον τρόπο ελπίζει άλλωστε να αυξήσει την πίεση στον κ. Κουβέλη και να τον φέρει σε δύσκολη θέση ανακόπτοντας και τις διαρροές προς το κόμμα του…


Θέμης Δαγκλής
http://newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: