Τρίτη 6 Μαρτίου 2012

Στον επόμενο λογαριασμό της ΔΕΗ θα μεταφέρεται το ανεξόφλητο «χαράτσι»

«Το ειδικό τέλος συνεισπράττεται»


Σύγχυση στα ταμεία της ΔΕΗ
Σύγχυση στα ταμεία της ΔΕΗ (Φωτογραφία: Icon )


Αθήνα
Διευκρινιστική ανακοίνωση, με αιχμές «ορισμένων στελεχών της ΔΕΗ», εξέδωσε το υπουργείο Οικονομικών μετά τη φαινόμενο που παρατηρήθηκε τις τελευταίες ημέρες αριθμός πελατών που δεν ήθελαν να καταβάλλουν το ειδικό τέλος, να πληρώνουν μόνο για το ηλεκτρικό ρεύμα, δηλώνοντας ότι το τέλος ακινήτων επιθυμούν να αποσταλεί στο ΚΕΠΥΟ.

Το υπουργείο Οικονομικών επιμένει ότι δεν υπήρξε προσυνεννόηση με τη ΔΕΗ για αυτή την εξέλιξη και ότι η ΔΕΗ οφείλει να εισπράττει τόσο τον λογαριασμό για την κατανάλωση του ρεύματος όσο και το ειδικό τέλος.

Στην ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ τονίζεται ότι όσοι δεν δικαιούνται απαλλαγής, ή έχουν υποβάλει αίτημα απαλλαγής και εκκρεμεί η απόφαση των αρμόδιων υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών, οφείλουν να πληρώνουν το λογαριασμό του ρεύματος και το ειδικό τέλος. Και δεν έχει νόημα να πράξουν διαφορετικά –όπως προστίθεται- διότι το ανεξόφλητο μέρος του λογαριασμού, δηλαδή το χαράτσι, θα «επιστρέψει» στον επόμενο λογαριασμό της ΔΕΗ.

Η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών έχει ως εξής:

«Όπως έχει ανακοινωθεί κατ’ επανάληψη από το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Οικονομικών, το ειδικό τέλος ακινήτων συνεισπράττεται με τους λογαριασμούς της ΔΕΗ από τη ΔΕΗ.

»Σύμφωνα με την υπάρχουσα νομοθεσία, όλες οι κατηγορίες νοικοκυριών και καταναλωτών που εξαιρούνται από την καταβολή του ειδικού τέλους ή εμπίπτουν σε ειδικές ρυθμίσεις πιστοποιούνται, εφόσον υποβληθεί σχετικό αίτημα, με απόφαση των αρμόδιων υπηρεσιών του Υπουργείου Οικονομικών. Εφόσον έχει υποβληθεί παρόμοιο αίτημα και εκκρεμεί η έκδοση της σχετικής απόφασης είναι λογικό ένας καταναλωτής να ζητά έναν διακανονισμό της πληρωμής του με τη ΔΕΗ προκειμένου να μην καταβάλει κάτι που τελικώς δεν οφείλει να καταβάλει.

»Για τη συντριπτική, όμως, πλειονότητα των καταναλωτών που πρέπει να συγκαταβάλουν το λογαριασμό της ΔΕΗ και το ειδικό τέλος ακινήτων δεν έχει κανένα πρακτικό νόημα η μερική εξόφληση ενός λογαριασμού της ΔΕΗ γιατί στον επόμενο λογαριασμό εξοφλείται το τμήμα του λογαριασμού που δεν έχει καταβληθεί, δηλαδή αυτό που αφορά το ειδικό τέλος ακινήτων και όχι την κατανάλωση ρεύματος.

»Όσοι, συνεπώς, έχουν την εντύπωση ότι εξοφλώντας εν μέρει τον λογαριασμό τους εξοφλούν το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας και όχι το ειδικό τέλος ακινήτων, έχουν εσφαλμένη εντύπωση, την οποία καλλιεργούν ενδεχομένως και ορισμένα στελέχη της ΔΕΗ κατά παράβαση του νόμου και των συμβατικών υποχρεώσεων της εταιρίας. Αυτό πρέπει να αποσαφηνιστεί για την προστασία του καταναλωτικού κοινού.

»Από την άλλη πλευρά, είναι προφανές ότι δεν έχει διακοπεί σε κανέναν πολίτη, άξιο προστασίας που έχει πραγματική αδυναμία καταβολής του ειδικού τέλος ακινήτων, η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος. Αυτό διασφαλίζεται από τις ισχύουσες διατάξεις του νόμου, στις οποίες όποιος έχει δικαίωμα να υπαχθεί μπορεί να υπαχθεί με μια πάρα πολύ απλή διαδικασία» καταλήγει η ανακοίνωση.

Εν τω μεταξύ, οι έφοροι είναι σε αναμονή της νέας εγκυκλίου σύμφωνα με την οποία θα είναι αρμόδιοι να αποφασίσουν για τις περιπτώσεις εκείνες των καταναλωτών που ζητούν περισσότερες δόσεις ή ακόμα και μειωμένο τέλος ή απαλλαγή. Η καθυστέρηση ωστόσο επιτείνει το πρόβλημα για χιλιάδες καταναλωτές.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με το Mega, έγινε γνωστό από τη ΔΕΗ ότι όσοι από τους καταναλωτές εξόφλησαν τις υποχρεώσεις τους μέσω ΑΤΜ τραπεζών, θα πρέπει να υπολογίζουν ότι το ποσό καταβολής προοριζόταν για το ειδικό τέλος και όχι για το ηλεκτρικό ρεύμα.

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: