Τρίτη 17 Απριλίου 2012

Οι προτάσεις του ΠΑΣΟΚ για την κοινωνική πολιτική

Έμφαση σε ανεργία και ΕΣΥ


Ο Ευαγγ.Βενιζέλος ανακοίνωσε πως η ολοκλήρωση όλων των προγραμμάτων για ενίσχυση της απασχόλησης θα επισπευσθεί, ώστε να τεθούν σε εφαρμογή από το καλοκαίρι του 2013
Ο Ευαγγ.Βενιζέλος ανακοίνωσε πως η ολοκλήρωση όλων των προγραμμάτων για ενίσχυση της απασχόλησης θα επισπευσθεί, ώστε να τεθούν σε εφαρμογή από το καλοκαίρι του 2013 (Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Αθήνα
Τις προγραμματικές θέσεις του ΠΑΣΟΚ για το δίκτυο κοινωνικής προστασίας παρουσίασε ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε πως βασικό πρόβλημα προς αντιμετώπιση είναι η ανεργία και τόνισε πως η ολοκλήρωση όλων των προγραμμάτων για ενίσχυση της απασχόλησης θα επισπευσθεί, ώστε να τεθούν σε εφαρμογή από το καλοκαίρι του 2013 αντί για το τέλος του 2014, όπως είχε σχεδιαστεί αρχικά.

Ο κ. Βενιζέλος είπε ότι δεύτερο βασικό σημείο είναι η ανάγκη αύξησης των πόρων του ΕΣΠΑ για την ανεργία των νέων. Τόνισε ότι έχουν ήδη διασφαλιστεί 250 εκατ. ευρώ για τον τομέα αυτό και συμπλήρωσε ότι ζητούνται επιπλέον 150 εκατ. ευρώ από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο.

Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εξήγγειλε πως στο εξής η πρόσβαση στις υπηρεσίες του ΕΣΥ θα είναι καθολική και απρόσκοπτη χωρίς περιορισμό ενσήμων ή άλλες προϋποθέσεις.

«Δεν πρέπει να υπάρχει κανείς Έλληνας και ιδίως κανένας άνεργος ή φτωχός πολίτης, πολίτης με χαμηλό εισόδημα που να μην έχει πρόσβαση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, στην υγειονομική κάλυψη» επισήμανε.

Ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε την αναγκαιότητα ενίσχυσης των δικτύων κοινωνικής προστασίας και τόνισε ότι «βρισκόμαστε ένα βήμα πριν από το εγγυημένο επίπεδο αξιοπρεπούς προστασίας».

Ανακοίνωσε ότι όλες οι αρμοδιότητες συγκεντρώνονται στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και αναφέρθηκε σε δύο προγράμματα «άμεσης εφαρμογής».

Το πρώτο είναι το πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι». «Το νέο πρόγραμμα είναι πολύ πιο φιλόδοξο, επεκτείνεται και καλύπτει 130.000 άτομα μέχρι το τέλος της επόμενης χρονιάς, δηλαδή υπερδιπλασιάζεται στην πραγματικότητα ο πληθυσμός που εξυπηρετείται από το πρόγραμμα αυτό. Και καλύπτει, όχι μόνο άτομα με αναπηρία ή υπερήλικες, αλλά ανασφάλιστους, συνταξιούχους, καθέναν που έχει ανάγκη από πρακτική, άμεση βοήθεια κατ' οίκον» είπε.

Εξήγγειλε, επίσης, ότι δημιουργείται «το νέο Εθνικό Δίκτυο Άμεσης Κοινωνικής Παρέμβασης σε πανελλαδικό επίπεδο. Με 50 εκατομμύρια ευρώ, 300 νέες δομές, 1.500 καινούργιες θέσεις εργασίας για νέους, μπορούμε να ενισχύσουμε τους ΟΤΑ, την Εκκλησία, τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις που λειτουργούν μια σειρά από δομές κοινωνικής προστασίας, ιδίως γι’ αυτούς που είναι σε κατάσταση απόλυτης ένδειας και δυστυχώς, πολλοί συμπολίτες μας είναι σε τέτοια κατάσταση.

Πρόσθεσε πως οι διαδικασίες για την ενίσχυση του κοινωνικού δικτύου αποτελούν «ένα κοίτασμα δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας», τις οποίες υπολόγισε περίπου στις 6.500.

Επιπλέον, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανακοίνωσε πως η ρύθμιση χρεών για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά θα επεκταθεί και στις ατομικές επιχειρήσεις και για οφειλές έως 25.000 ευρώ.

Ενημέρωσε επίσης, ότι νωρίτερα την Τρίτη επικοινώνησε με τον πρόεδρο της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών Β.Ράπανο, ο οποίος τον διαβεβαίωσε πως το ελληνικό τραπεζικό σύστημα βρίσκεται σε ετοιμότητα για τη διευθέτηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Πρόσθεσε πως στο εξής οι δανειακές επιβαρύνσεις των μισθωτών με μία πηγή εισοδήματος δεν θα μπορούν να υπερβαίνουν το 30% του μισθού τους ενώ αν υπάρχει και άλλη πηγή εισοδήματος το όριο αυτό θα ανέρχεται στα 40%.

Μετά την παρουσίαση των προγραμματικών θέσεων του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Βενιζέλος εξαπέλυσε επίθεση κατά του προέδρου της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά και τόνισε, ότι με βάση τις φοροελαφρύνσεις τις οποίες προτείνει και ετοιμάζεται να παρουσιάσει, τα επιπρόσθετα μέτρα που θα απαιτούνταν τον Ιούνιο δεν θα ήταν 11 δισ. ευρώ αλλά θα αυξάνονταν στα 20 δισ. ευρώ. Κατηγόρησε τον πρόεδρο της ΝΔ για προχειρότητα και παλαιοκομματική προσέγγιση.

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: