Τρίτη 17 Απριλίου 2012

Στο Ζάππειο III ελπίζει ο Σαμαράς

Την Πέμπτη παρουσιάζει το οικονομικό του πρόγραμμα


Στην παρουσίαση του οικονομικού κυβερνητικού προγράμματος της ΝΔ από τον κ. Αντώνη Σαμαρά, πιθανότατα μεθαύριο Πέμπτη, στο Ζάππειο ποντάρει το “γαλάζιο” επιτελείο για την βελτίωση των ποσοστών του κόμματος στο δρόμο προς τις κάλπες.

Οι υπεύθυνοι της ΝΔ δηλώνουν ότι το “Ζάππειο ΙΙΙ”, όπως κωδικά λέγεται, θα περιλαμβάνει συγκεκριμένες και κοστολογημένες προτάσεις για την αντιμετώπιση του οικονομικού προβλήματος στην κατεύθυνση της Ανάπτυξης. Μέσω της πρότασης για την έξοδο της χώρας από την κρίση η ηγεσία του κόμματος ευελπιστεί ότι θα δώσει απτό περιεχόμενο στην υπόσχεση για “ελπίδα” και θα ενισχύσει το βασικό της σύνθημα “αυτοδυναμία ή ακυβερνησία”. Παράλληλα το ηγετικό επιτελείο επαναφέρει δειλά το αίτημα για “επαναδιαπραγμάτευση” του Μνημονίου στο πλαίσιο του συνολικού σχεδίου για την συγκρότηση της χώρας. Χωρίς να την κάνει σημαία του για να μην έλθει σε σύγκρουση με τους εταίρους και δανειστές της χώρας η τροποποίηση πλευρών του μνημονίου εμπεριέχεται ως σιωπηρή προυπόθεση στην οικονομική πρόταση που θα παρουσιάσει στο Ζάππειο.

Σε ένα άλλο επίπεδο η ΝΔ επιμένει στην υπόθεση Τσοχατζόπουλου εστιάζοντας στις πολιτικές ευθύνες του κ. Βαγγέλη Βενιζέλου στην “συγκάλυψή της” στο παρελθόν μέσω της εξεταστικής επιτροπής. “Ο κ. Βενιζέλος ήταν συνήγορος” του κ. Τσοχατζόπουλου και ο πρώτος που έβαλε την υπογραφή του στο πόρισμα που τον αθώωνε” λέει η λεωφόρος Συγγρού. Ο στόχος είναι να ακυρωθεί το σύνθημα για “νέο ξεκίνημα”.

Επιπλέον να εμπεδωθεί στην κοινή γνώμη η αίσθηση ότι αφενός το ΠΑΣΟΚ είναι το κυρίως υπεύθυνο κόμμα για την διαφθορά μετά το 1981 που εν πολλοίς ευθύνεται για την σημερινή κρίση και αφετέρου ότι ο νυν πρόεδρος του κόμματος είναι συνέχεια του “συστήματος ΠΑΣΟΚ”. Το γαλάζιο επιτελείο θεωρεί ότι με τις επιθέσεις στο ΠΑΣΟΚ και με την υπόσχεση ότι θα κάνει εξεταστική για το πώς φθάσαμε στο Μνημόνιο συσπειρώνει τον σκληρό πυρήνα του κόμματος. Φυσικά οι υπεύθυνοι τονίζουν ότι η αντιπαράθεση με το ΠΑΣΟΚ σε καμία περίπτωση δεν είναι αρκετή και μόνο με τις θετικές της προτάσεις για την έξοδο από την κρίση η ΝΔ μπορεί να ελπίζει ότι θα προσελκύσει ευρύτερα κοινά.

Τα πράγματα βέβαια δεν είναι εύκολα αφού όλες οι δημοσκοπήσεις συμφωνούν ότι τρεις εβδομάδες πριν τις εκλογές τα ποσοστά του κόμματος είναι καθηλωμένα ή έχουν ελαφρώς πτωτική πορεία. Επιπροσθέτως οι “Ανεξάρτητοι Έλληνες” διατηρούν την δυναμική τους ενώ ένα ποσοστό δεξιών ψηφοφόρων στρέφεται σε ακραίες λύσεις όπως η Χρυσή Αυγή. Η ΝΔ έχει μικρές εισροές από το ΠΑΣΟΚ -πρόκειται για ψηφοφόρους που επιστρέφουν στο κόμμα- αφού η πλειοψηφία που διαφωνεί λόγω της μνημονιακής πολιτικής αναζητά καταφύγια προς τα αριστερά κόμματα.

Παρόλα αυτά η ηγεσία της ΝΔ επιμένει ότι στόχος είναι η “Αυτοδυναμία” προκειμένου να μπορεί να κυβερνηθεί αποτελεσματικά η χώρα την επομένη των εκλογών. Σε κάθε περίπτωση θέλει να έχει ένα ποσοστό που να την καθιστά κυρίαρχη των εξελίξεων μετεκλογικά. Ο κ. Σαμαράς δεν έχει απορρίψει εντελώς την κυβέρνηση συνεργασίας, έχει αποκλείσει όμως να αναζητηθεί άλλος πρωθυπουργός πέραν του αρχηγού του πρώτου κόμματος.

Σήμερα συνεδριάζει η 50μελής Εκλογική Επιτροπή του κόμματος ενώ είναι πιθανόν να δοθούν στην δημοσιότητα και τα ψηφοδέλτια του κόμματος για όλη την χώρα εκτός από το ψηφοδέλτιο Επικρατείας. Στην Εκλογική Επιτροπή περιλαμβάνονται στελέχη όλων των απόψεων και των τάσεων του κόμματος προκειμένου να δωθεί η εντύπωση της συστράτευσης ενώ τα ψηφοδέλτια δίνονται την τελευταία στιγμή προκειμένου να αποφευχθούν οι δυσαρέσκειες και η μεταπήδηση αποκλεισμένων σε άλλους χώρους.

Τελευταίο θα δωθεί στην δημοσιότητα το ψηφοδέλτιο Επικρατείας। Ακόμη δεν είναι γνωστό ποιός θα είναι επικεφαλής μετά την άρνηση του κ. Σταύρου Δήμα ενώ θεωρείται βέβαιο ότι σε εκλόγιμες θέσεις θα είναι ο εκπρόσωπος του κόμματος κ. Γιάννης Μιχελάκης και ο στενός συνεργάτης του κ. Σαμαρά κ. Χρύσανθος ΛΑζαρίδης.
protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: