Δευτέρα 23 Απριλίου 2012

Γιώργος Κασσάρας: «Είχαμε το σθένος να πούμε όχι, σε μείζονα ζητήματα»

Συνέντευξη στη Μαρία Χονδρογιάννη
«Η χώρα έχει ανάγκη από πολιτικούς που όταν χρειάζεται μπορούν να αντέξουν στις πιέσεις και στους εκβιασμούς και να διαπραγματευτούν ισότιμα με θάρρος, συνέπεια και χωρίς φόβο».
Αυτό δηλώνει στη «δ», ο υποψήφιος βουλευτής με την ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ κ. Γιώργος Κασσάρας.
«Ζητάμε την ψήφο των πολιτών, για να μπορέσει το κόμμα μας να δράσει ως καταλύτης στην ανασύνταξη των δυνάμεων του δημοκρατικού σοσιαλισμού και ενός νέου προοδευτικού κυβερνητικού συνασπισμού», τονίζει ο κ. Κασσάρας.
Ομιλώντας για τη δική του υποψηφιότητα υπογραμμίζει ότι οι πολίτες θα πρέπει να τον επιλέξουν με την ψήφο τους, γιατί είχε το σθένος και απέδειξε, ότι μπορεί να αντισταθεί και να πει όχι σε μείζονα ζητήματα που έχουν να κάνουν με το μέλλον του λαού και της χώρας.
Ερωτηθείς αν η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ θα συνεργαστεί με άλλα κόμματα απάντησε:
«Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ θα συνεργαστεί, με τις προοδευτικές δυνάμεις που πιστεύουν στην ισχυρή διαπραγμάτευση στην Ευρώπη, χωρίς φοβικά σύνδρομα και στην εφαρμογή ενός εθνικού σχεδίου ανασυγκρότησης και εξόδου από την κρίση και όχι στην εφαρμογή του μονόδρομου της λιτότητας».
Η συνέντευξη του υποψήφιου βουλευτή της ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ κ. Γιώργου Κασσάρα, αναλυτικά
1.      Εξελίσσεται σε καλό κλίμα η προεκλογική περίοδος ή υπάρχουν φαινόμενα που έχουν αρχίσει να σας ανησυχούν ;
Προς το παρόν, εγώ τουλάχιστον, δεν έχω διαπιστώσει κάποιο ανησυχητικό φαινόμενο. Όλα εξελίσσονται ομαλά και έτσι εύχομαι να κυλήσουν ως το τέλος. Εξάλλου οι εκλογές ήταν ζητούμενο όλων, αν εξαιρέσει κανείς την τρόικα και  είναι επόμενο να θέλουν όλοι την ομαλή διεξαγωγή τους.
2.      Επαρκεί ο χρόνος μέχρι τις εκλογές για να φθάσει παντού το πρόγραμμα της Κοινωνικής Συμφωνίας και να γίνει κατανοητό από τους πολίτες ;
Ο προεκλογικός χρόνος είναι πολύ μικρός και δεν επαρκεί ούτε για την προβολή και εμπέδωση του προγράμματος μας,  αλλά ούτε καλά – καλά για την προβολή των υποψηφίων μας. Δεδομένου ότι είμαστε νέο κόμμα, χρειαζόμαστε πολλαπλάσιο χρόνο,  που δεν τον έχουμε. Και δεν φθάνει που δεν έχουμε τον χρόνο έχουμε και τους αποκλεισμούς από τις εταιρείες των δημοσκοπήσεων. Παρ’ όλα αυτά όμως είμαι αισιόδοξος ότι στο τέλος θα τα καταφέρουμε και θα πάμε καλά.
3.      Θα πραγματοποιηθεί από στέλεχος του κόμματος σας ανοικτή πολιτική συγκέντρωση  στη Ρόδο ή σε άλλα νησιά και πόσο ριψοκίνδυνο είναι αυτό στη στιγμή που οι πολίτες δηλώνουν αγανακτισμένοι με όσα έγιναν ;
Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε προγραμματίσει κάτι. Σε κάθε περίπτωση όμως πιστεύω ότι οι πολίτες έχουν λαμπρή ευκαιρία να δείξουν τα όποια συναισθήματα τους, με την ψήφο τους. Οι ύβρεις και η βία δεν επιλύουν τα  προβλήματα, αντιθέτως μάλιστα δημιουργούν καινούργια..
4.  Γιατί θα πρέπει οι πολίτες να επιλέξουν με την ψήφο τους την Κοινωνική Συμφωνία;
Οι πολίτες έχουν δύο βασικούς και πολύ ουσιαστικούς λόγους για να ψηφίσουν ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ. Ο πρώτος είναι το πρόγραμμα και η δέσμευσή μας για την εφαρμογή μιας άλλης πολιτικής εξόδου από την κρίση. Πολιτικής ανάπτυξης και όχι λιτότητας. Ζητάμε την στήριξη του λαού για να υπάρξει μια δυνατή φωνή αντίστασης μέσα στη Βουλή, ενάντια στο μονόδρομο της ύφεσης και της φτώχειας και στη νέα επιδρομή που έρχεται σε μισθούς και συντάξεις.
Ο δεύτερος λόγος και ίσως πιο σημαντικός, που ζητάμε την ψήφο των πολιτών,  είναι για να μπορέσει  το κόμμα μας να δράσει ως καταλύτης στην ανασύνταξη των δυνάμεων του δημοκρατικού σοσιαλισμού και ενός νέου προοδευτικού κυβερνητικού συνασπισμού.
5.       Για ποιους λόγους θα πρέπει οι πολίτες να σας  ψηφίσουν καθώς έχουν ήδη στο μυαλό τους το γεγονός ότι δεν δεχθήκατε να ψηφίσετε το νέο μνημόνιο;
Μα ακριβώς για αυτό πρέπει να μας ψηφίσουν. Γιατί είχαμε το σθένος και αποδείξαμε ότι μπορούμε να αντισταθούμε και να πούμε όχι σε μείζονα ζητήματα που έχουν να κάνουν με το μέλλον του λαού και της χώρας. Η χώρα  έχει ανάγκη από πολιτικούς που όταν χρειάζεται μπορούν να αντέξουν στις πιέσεις και στους εκβιασμούς και να διαπραγματευτούν ισότιμα με θάρρος, συνέπεια και χωρίς φόβο.
6.      Δόθηκε από την κυβέρνηση του κ Γ.  Παπανδρέου και του κ. Παπαδήμου η δέουσα προσοχή στα  Δωδεκάνησα ; Εφαρμόστηκαν στην ουσία οι περίφημες νησιωτικές πολιτικές;
Πραγματικά λυπάμαι  πολύ κ. Χονδρογιάννη, γιατί νομίζω  ότι όχι μόνον δεν δόθηκε η δέουσα προσοχή στα νησιά μας, από τις κυβερνήσεις τις οποίες και εγώ στήριξα, αλλά και γιατί σε κάποια ζητήματα, όπως το μείζον πρόβλημα της υγείας,   πήγαμε προς τα πίσω.  Και είναι το θέμα που πάλεψα και εγώ πολύ και που η μη επίλυσή του ήταν ένας από τους λόγους που διέρρηξα τη σχέση μου με το ΠΑΣΟΚ.  Βέβαια επικαλούνταν πάντοτε την οικονομική κρίση, όμως πολλά πράγματα θα μπορούσαν να γίνουν, χωρίς ιδιαίτερο κόστος και δεν έγιναν. Από εκεί και πέρα, για τα υπόλοιπα  δεν είμαι εγώ εκείνος που θα μηδενίσω  τα πάντα, αλλά  είμαι βέβαιος ότι αν στην κυβέρνηση λειτουργούσε ένας κοινός νους, θα έκανε πάρα πολλά πράγματα και το ισοζύγιο σήμερα για τα νησιά και τους νησιώτες δεν θα ήταν αρνητικό.
7.      Θεωρείτε πως ο νομός μας θα πρέπει να αποτελέσει την 14η Περιφέρεια της χώρας και γιατί;
 Βεβαίως είναι θέση μου και έχω επιχειρηματολογήσει γι’ αυτό στα αρμόδια   όργανα.
Με την αντικατάσταση  της Νομαρχίας  από την Περιφέρεια, ξεδιπλώθηκαν σε όλο τους το μεγαλείο τα προβλήματα που δημιουργούνται από την ένωση δύο γεωγραφικών   νησιωτικών  ενοτήτων με λειψή   συγκοινωνιακή σύνδεση και την διχοτόμηση των υπηρεσιών. Νομίζω ότι όχι μόνον τα Δωδεκάνησα αλλά και οι Κυκλάδες, δεν εξυπηρετούνται από την ενιαία Περιφέρεια. Μετά τις εκλογές πρέπει να ενώσουμε όλες μας τις δυνάμεις, για να πείσουμε  για τον ορθολογικό τρόπο οργάνωσης του κράτους στα νησιά μας.  Δυστυχώς και παρόλο που ο Καλλικράτης έγινε από νησιώτη Υπουργό, δεν εξυπηρετεί την νησιωτικότητα.
8.      Το θέμα των μειωμένων συντελεστών του ΦΠΑ δεν φαίνεται να  έχει κλείσει οριστικά. Τι θα πρέπει να γίνει μετά τις εκλογές για το θέμα αυτό;
Πρέπει όλοι οι φορείς και οι βουλευτές του νομού να είναι σε εγρήγορση, γιατί ανεξάρτητα από ποιο κόμμα θα σχηματίσει κυβέρνηση, υπάρχει ο κίνδυνος κατάργησης των μειωμένων συντελεστών,  μιας και στο μνημόνιο ΙΙ εμπεριέχεται διάταξη που προβλέπει κατάργηση  προνομιακών φορολογικών καθεστώτων.
9.      Είναι δυνατό για κάποιο κόμμα να πετύχει την αυτοδυναμία στις εκλογές; Με ποιο κόμμα θα συνεργαστεί η Κοινωνική Συμφωνία;
Η  κατάσταση είναι ρευστή και δεν μπορούμε να κάνουμε ασφαλείς προβλέψεις.  Όπως όμως εξελίσσονται τα πράγματα, φαίνεται ότι παρόλο που επιδοτείται γενναιόδωρα με 50 έδρες το πρώτο κόμμα, δεν θα επιτευχθεί η πολυπόθητη από κάποιους αυτοδυναμία.
Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ  θα συνεργαστεί με τις προοδευτικές δυνάμεις που πιστεύουν στην ισχυρή διαπραγμάτευση στην Ευρώπη, χωρίς φοβικά σύνδρομα  και στην εφαρμογή ενός εθνικού σχεδίου ανασυγκρότησης και εξόδου από την κρίση και όχι στην εφαρμογή του μονόδρομου της λιτότητας.
10.  Πολλά ακούστηκαν μετά τις ανακοινώσεις που έκανε ο κ Δημαράς για την συνεργασία με την  Κοινωνική Συμφωνία . Τι συνέβη τελικά ;
Στη Διοικούσα Επιτροπή του κόμματος  στην οποία και  συμμετέχω, δεν έφθασε τέτοιο θέμα για συζήτηση. Οπότε δεν γνωρίζω κάτι σχετικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: