Τετάρτη 30 Μαΐου 2012

Ανησυχία από τα δημοσιεύματα περί απόρριψης του σχεδίου στήριξης της Bankia

Διαψεύδουν ΕΚΤ και Μαδρίτη


  (Φωτογραφία:  Reuters )


Μαδρίτη, Ισπανία
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) απέρριψε χωρίς περιστροφές το ισπανικό σχέδιο ανακεφαλαιοποίησης της τράπεζας Bankia με το ποσό των 19 δις. ευρώ, το οποίο θα χρηματοδοτούνταν έμμεσα από την ΕΚΤ, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times που επικαλείται Ευρωπαίους αξιωματούχους.

Το σχέδιο προέβλεπε να δοθούν 19 δισ. ευρώ με ομόλογα του ισπανικού δημοσίου στη μητρική εταιρία της Bankia, τα οποία στη συνέχεια θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για άντληση χρηματοδότησης από την ΕΚΤ μέσω των τριμηνιαίων δημοπρασιών της, ώστε να αποφευχθεί η ανάγκη να αναζητήσει η Ισπανία το ποσό αυτό από τις αγορές ομολόγων.

Η ΕΚΤ είπε στη Μαδρίτη ότι χρειάζεται μία κατάλληλη ένεση κεφαλαίων στη Bankia και ότι το σχέδιό της κινδυνεύει να παραβιάσει την ευρωπαϊκή απαγόρευση «νομισματικής χρηματοδότησης», δηλαδή της χρηματοδότησης των κυβερνήσεων από την ευρωτράπεζα.

Η απόρριψη από την ΕΚΤ φαίνεται να σκληραίνει την επιμονή της Μαδρίτης ότι η μόνη λύση στην κρίση, που ωθεί το κόστος δανεισμού της σε μη βιώσιμα επίπεδα, είναι να καταστεί η ΕΚΤ το τελευταίο καταφύγιο δανεισμού για τις κυβερνήσεις.

Ανώτεροι κυβερνητικοί αξιωματούχοι στη Μαδρίτη υποστηρίζουν ότι τα σχέδια διάσωσης στην Πορτογαλία, την Ελλάδα και την Ιρλανδία ήταν καταστροφικά και ότι η Ισπανία δεν θα συμβιβασθεί στην άρνησή της να δεχθεί μία αντίστοιχη παρέμβαση.

Οι ίδιοι αναφέρουν ότι η Ισπανία εφάρμοσε τις μεταρρυθμίσεις που της ζήτησαν οι Βρυξέλλες και πρέπει τώρα να της δοθεί ανακούφιση από την ΕΚΤ, διαφορετικά το μέλλον του ενιαίου νομίσματος θα απειληθεί.

Η ισπανική κυβέρνηση θέλει να αρχίσει ξανά η ΕΚΤ το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων και επίσης να ανασχεδιασθεί ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM), ώστε να λειτουργεί και ως ταμείο διάσωσης τραπεζών. «Είναι όπως ένα παιχνίδι πόκερ τώρα και δεν νομίζω ότι η Ισπανία μπλοφάρει», δήλωσε ένας κυβερνητικός σύμβουλος.

Διαψεύδουν η ΕΚΤ και η ισπανική κυβέρνηση

Η ισπανική κυβέρνηση διέψευσε τις πληροφορίες που την έφεραν να έχει θέσει υπόψη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας σχέδιο για τη διάσωση της Bankia και ότι το σχέδιο αυτό απορρίφθηκε.

Συγκεκριμένα, ο ισπανός υπουργός Οικονομίας Λουίς ντε Γκίντος αρνήθηκε ότι η ΕΚΤ απέρριψε το σχέδιο ανακεφαλαιοποίησης, λέγοντας ότι «ουδέν σχέδιο ετέθη υπόψη» της ΕΚΤ.

«Η ισπανική κυβέρνηση ουδένα σχέδιο έθεσε υπόψη της ΕΚΤ και η ΕΚΤ ουδένα σχέδιο απέρριψε», υποστήριξε.

Επίσης, σε ανακοίνωση της ΕΚΤ τονίζεται ότι δεν έχει υποβληθεί τέτοιο σχέδιο και πως δεν έχει εκφράσει άποψη για σχέδιο ανακεφαλαιοποίησης μεγάλης ισπανικής τράπεζας.

Παράλληλα, η ΕΚΤ τονίζει ότι είναι έτοιμη να δώσει τις συμβουλές εάν υπάρξουν τέτοια σχέδια.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: