Τετάρτη 30 Μαΐου 2012

Ακύρωση μνημονίου και εφαρμοστικών νόμων, λένε τώρα στον ΣΥΡΙΖΑ

Τι προβλέπει το οικονομικό μανιφέστο του Συνασπισμού



 
 
"Ο ΣΥΡΙΖΑ ως πρώτο μέτρο διακυβέρνησης της χώρας θα προχωρήσει στην άμεση ακύρωση των μνημονίων και ειδικότερα του 2ου Μνημονίου, το οποίο διαμόρφωσε μαζί με την τρόικα και άρχισε να υλοποιεί η κυβέρνηση Παπαδήμου με τη στήριξη κυρίως ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Στη θέση τους θα φέρει προς ψήφιση στη Βουλή ένα Εθνικό Σχέδιο για την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη, τη παραγωγική ανασυγκρότηση, την αναδιανομή εισοδήματος και τη δίκαιη δημοσιονομική εξυγίανση", επισημαίνεται στο μανιφέστο που περιλαμβάνει τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ στα κρίσιμα ζητήματα.
    
"Η άμεση ακύρωση των μνημονίων και των νόμων που τους θεσπίζουν, θα συνοδευτεί στη συνέχεια με την ακύρωση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος και των σχετικών εφαρμοστικών νόμων των μνημονίων, αρχής γενομένης ειδικότερα από εκείνους τους εφαρμοστικούς νόμους που μειώνουν μισθούς, συντάξεις και κοινωνικές δαπάνες, καταργούν Συλλογικές Συμβάσεις, περιορίζουν συνδικαλιστικές ελευθερίες και αποδιαρθρώνουν εργασιακές σχέσεις", προστίθεται στο κείμενο του Συνασπισμού.

"Ο ΣΥΡΙΖΑ σκοπεύει να καταγγείλει τις Δανειακές Συμβάσεις, προκειμένου να αντικαταστήσει τους επαχθείς τους όρους και να επαναδιαπραγματευθεί τη διαδικασία διαγραφής του μεγαλύτερου μέρους του συνόλου του δημόσιου χρέους, προκειμένου το εναπομείναν να μπορεί να αποπληρώνεται, με όρους και προϋποθέσεις που δε θα αμφισβητούν την εθνική κυριαρχία και την οικονομική βιωσιμότητα της πατρίδας μας.
Οι όροι για προτεραιότητα αποπληρωμής δανείων έναντι εσωτερικών αναγκών και για  άρση ασυλίας της δημόσιας περιουσίας λόγω εθνικής κυριαρχίας, δεν μπορεί να γίνουν αποδεκτοί υπό οποιεσδήποτε συνθήκες", αναφέρεται επίσης.

"Ταυτόχρονα, με την καταγγελία της Δανειακής Σύμβασης", υπογραμμίζει ο συντάκτης του κειμένου που αποτυπώνει τις επίσημες απόψεις του Συνασπισμού, "ο ΣΥΡΙΖΑ θα διεκδικήσει τη συνολική διαπραγμάτευση του χρέους, σε ευρωπαϊκό επίπεδο και σε κάθε περίπτωση σε εθνικό επίπεδο, αφού ιδιαίτερα το διατεινόμενο ελληνικό κρατικό χρέος δεν είναι μόνο άδικο και βαθύτατα ταξικό αλλά και μη βιώσιμο. Στόχος της διαπραγμάτευσης θα είναι η διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του και η αποπληρωμή του υπόλοιπου με ρήτρες ανάπτυξης και με νέους ευνοϊκούς όρους".

Στο μανιφέστο η ηγεσία του κόμματος παροτρύνει τα στελέχη του κόμματος να μην εκφωνούν "από τα μέσα ενημέρωσης προσωπικές προτάσεις φορολόγησης, όσο κι αν μοιάζουν εκ πρώτης όψεως δίκαιες και σωστές, αφού τα θέματα της φορολογίας είναι πολύ σύνθετα και χρειάζονται ειδικές γνώσεις" και αποκαλύπτεται ότι "σύντομα θα παρουσιάσουμε συνοπτικότατο πρόγραμμα 4-5 μέτρων αναδιανομής πλούτου, στα οποία θα πρέπει να επιμένουμε στις δημόσιες παρουσίες μας".

Το οικονομικό μανιφέστο του ΣΥΡΙΖΑ που αναμένεται να παρουσιαστεί την Παρασκευή οικοδομείται σε εννέα κεφάλαια τα οποία μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν «πάγωμα» ιδιωτικοποίησης ΔΕΚΟ, κρατικοποίηση του ΟΤΕ και τραπεζών, σταδιακές αυξήσεις μισθών και συντάξεων και νέο φορολογικό σύστημα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο της Κουμουνδούρου έχει ήδη ολοκληρώσει την λεπτομερή εξειδίκευση των προγραμματικών θέσεων του κόμματος και ευελπιστεί ότι με τον τρόπο αυτό δοθεί μια σαφής και ξεκάθαρη απάντηση σε όσους επικρίνουν τον ΣΥΡΙΖΑ ότι στερείται συγκεκριμένου και ουσιαστικού προγραμματικού λόγου για την επόμενη ημέρα.

Επιπροσθέτως, η Κουμουνδούρου – μετά και το δημοσίευμα του «Πρώτου Θέματος» της περασμένης Κυριακής που ανέφερε ότι κάθε στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει και μια διαφορετική φορολογική πρόταση – εξέδωσε «εσωτερικό» μήνυμα ζητώντας από όσους μιλούν σε ΜΜΕ να μην εκφέρουν «προσωπικές προτάσεις φορολόγησης αφού τα θέματα της φορολογίας είναι πολύ σύνθετα και χρειάζονται ειδικές γνώσεις».

Κατάργηση του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων

Ειδικότερα, στις εξειδικευμένες προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ θα περιλαμβάνεται κεφάλαιο που θα εξηγεί τον τρόπο με τον οποίο το κράτος θα επανακτήσει τον έλεγχο των στρατηγικών τομέων της οικονομίας (πχ. ενέργεια, τηλεπικοινωνίες, σιδηρόδρομοι, λιμάνια, αεροδρόμια κ.λπ.). «Αδιαπραγμάτευτος» στόχος του κόμματος είναι ο δημόσιος έλεγχος επιχειρήσεων όπως : ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΟΣΕ, ΕΛΤΑ, ΕΥΔΑΠ, Μέσα Μεταφοράς κ.α. και επομένως η κατάργηση των σχεδίων του ειδικού Ταμείου που έχει συγκροτηθεί από τις προηγούμενες κυβερνήσεις για τον συγκεκριμένο σκοπό.
Πρέπει βέβαια να σημειωθεί ότι αποτελεί δύσκολο γρίφο ο τρόπος με τον οποίο μπορούν να επανακρατικοποιηθούν επιχειρήσεις όπως ο ΟΤΕ γι αυτό και έμπειρα στελέχη του κόμματος εξηγούν όλα αυτά «θα καθορισθούν συγκεκριμένα από την κυβέρνηση της Αριστεράς,  με βάση τις ιδιαίτερες συνθήκες, τις δυνατότητες και τα προβλήματα που θα αντιμετωπίσει» επισημαίνουν όμως πως «σε κάθε περίπτωση θα αποτραπούν άμεσα οι ιδιωτικοποιήσεις των επιχειρήσεων που έχουν προγραμματιστεί» .

«Δίκαιο και εύχρηστο» φορολογικό σύστημα αποκατάσταση κατωτάτων μισθών

Πέραν αυτών, το οικονομικό επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται ότι έχει ετοιμάσει για άμεση παρουσίαση 4-5 μέτρων για την αναδιανομή του πλούτου ενώ σχεδιάζει και ειδικό φορολογικό σύστημα στην βάση της κοινωνικής δικαιοσύνης, ανάπτυξης και παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας. Πρέπει βέβαια να τονιστεί ότι η βασική φιλοδοξία του οικονομικού επιτελείου του ΣΥΡΙΖΑ – όπως και των υπολοίπων κομμάτων όταν μιλούν για νέο φορολογικό σύστημα – είναι η αποτελεσματική πάταξη της φοροδιαφυγής και της παραοικονομίας και η ανασυγκρότηση των φορολογικών μηχανισμών.

Επιπλέον, το μανιφέστο της Κουμουνδούρου θα περιλαμβάνει την άμεση κατάργηση των «χαρατσιών» για τα μικρομεσαία και χαμηλά εισοδήματα και  την αποκατάσταση του κατώτατου μισθού (επαναφορά μετενέργειας, θεσμού διαιτησίας, Συλλογικές συμβάσεις κ.α.).

Στα εντυπωσιακά καταγράφεται το γεγονός ότι μετά από αρκετούς μήνες θα ακουστεί για πρώτη φορά από κόμμα πρόταση για αύξηση μισθών και συντάξεων! Συγκεκριμένα, το οικονομικό επιτελείο της Κουμουνδούρου «ποντάρει» στο ότι με την συνολική στρατηγική του είναι εφικτή η ανάκαμψη και ανασυγκρότηση της ελληνικής οικονομίας και άρα παράλληλα με τους «ρυθμούς ανάπτυξης – ανάκαμψης» θα καταστεί εφικτή και η «σταδιακή αύξηση των μισθών και συντάξεων, πρώτα επί όλων των χαμηλότερων με στόχο μισθούς και συντάξεις ανθρώπινης και αξιοπρεπούς διαβίωσης»

«Ανακεφαλαιοποίηση = Εθνικοποίηση» για τις Τράπεζες

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ θα επισημάνει  ότι δεν αντιτάσσεται στο πρόγραμμα  ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών θα ξεκαθαρίσει όμως ότι αυτή θα πρέπει να γίνει με κοινές μετοχές μετά ψήφου και όχι χωρίς ψήφο  όπως αποφάσισε η προηγούμενη κυβέρνηση. Στην ουσία με τον τρόπο θα επιχειρήσει την εθνικοποίηση των τραπεζών εξηγώντας ότι «είναι ιδιαίτερα απαραίτητη και απόλυτα αναγκαία σε μια κυβέρνηση της Αριστεράς» καθώς οι «δημόσιες τράπεζες» θα λειτουργήσουν ως εργαλείο «ανάπτυξης, παραγωγής και κοινωνικής χρηματοπιστωτικής πολιτικής με στόχο την κάλυψη των κοινωνικών αναγκών».


«Μονομερείς ενέργειες μόνο για λόγους επιβίωσης»

Επιπροσθέτως, θεωρείται βέβαιη η αποσαφήνιση ορισμένων ζητημάτων που έχουν να κάνουν με το ενδεχόμενο αναστολής πληρωμών προς το εξωτερικό. Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Τσίπρας θα εξηγήσει ότι δεν είναι αυτοσκοπός οι μονομερείς ενέργειες -όπως για παράδειγμα αναστολή πληρωμών – θα επισημάνει όμως πως αυτές θα γίνουν μόνο αν προκύψει ζήτημα επιβίωσης της χώρας και του λαού στέλνοντας με τον τρόπο αυτό μήνυμα ότι το πιστόλι δεν αποσύρεται από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων αλλά θα χρησιμοποιηθεί μόνο σε έκτακτες περιπτώσεις. Πέραν τούτων, θα παρουσιαστεί ο γενικότερος στόχος της δημιουργίας μετώπου από της χώρες του Νότου προκειμένου να ασκηθούν πιέσεις για βιώσιμη ευρωπαϊκή λύση, μορατόριουμ αποπληρωμής του χρέους με ρήτρα ανάπτυξης και απασχόλησης για το υπόλοιπο, στα πρότυπα της απόφασης για τη Γερμανία το 1953.

«Η έξοδος από το ευρώ δεν είναι δική μας επιλογή»

Τέλος, ο ΣΥΡΙΖΑ θα επισημάνει ότι η  προοπτική της εξόδου μιας χώρας από το ευρώ χρησιμοποιείται ως κυρίαρχος εκβιασμός στην πορεία προς τις εκλογές και θα σημειώσει ότι ΝΔ και ΠΑΣΟΚ επιχειρούν να εκβιάσουν τους ψηφοφόρους. Θα εξηγήσει ότι η Ευρώπη των μνημονίων είναι καταδικασμένη να διαλυθεί και θα τονίσει ότι το κόμμα «δεν πρόκειται να υποκύψει στον κυρίαρχο εκβιασμό και να αθετήσει  το αντιμνημονιακό ανορθωτικό προοδευτικό πρόγραμμά του , δίχως το οποίο η καταστροφή της χώρας, είτε εντός είτε εκτός ευρωζώνης, θα είναι μοιραία και απόλυτη».

Δείτε περισσότερα εδώ
 protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: