Τετάρτη 2 Μαΐου 2012

Αδίκημα το χωρίς προφυλάξεις σεξ με εκδιδόμενες

Πρόταση του υπουργού Υγείας



 
  Μετά την αποκάλυψη ότι τουλάχιστον 12 φορείς του AIDS εκδίδονταν, για να εξασφαλίσουν τα προς το ζην, το τηλεφωνικό κέντρο του ΚΕΕΛΠΝΟ έχει "σπάσει".

Μέσα σε λιγότερο από 48 ώρες, τουλάχιστον 1.600 άντρες έχουν τηλεφωνήσει στους γιατρούς του Κέντρου Ελέγχου Λοιμώξεων και Πρόληψης Νοσημάτων, ομολογώντας ότι έχουν έρθει σε επαφή -χωρίς προφύλαξη- με τις οροθετικές ιερόδουλες και ζητούν οδηγίες, για να αντιμετωπίσουν την πιθανότητα να έχουν γίνει φορείς του AIDS.

Σχολιάζοντας τις δραματικές εξελίξεις μετά τους ελέγχους του ΚΕΕΛΠΝΟ σε οίκους ανοχής στο κέντρο της Αθήνας, ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την Τετάρτη, υποστήριξε ότι «σε αυτή τη φάση, ενδεχομένως να είναι η κατάλληλη συγκυρία, ώστε να εξεταστεί το θέμα της ποινικοποίησης της "απροφύλακτης" επαφής ανδρών ή γυναικών με παράνομα εκδιδόμενες ή εκδιδόμενους».

«Θα μπορούσε» τόνισε ο κ. Λοβέρδος, «να ποινικοποιηθεί η χρήση αυτών των υπηρεσιών σεξουαλικής φύσεως». Ο υπουργός Υγείας χαρακτήρισε πολύ λεπτό το ζήτημα από νομοθετικής πλευράς, αλλά αναγνώρισε ότι σήμερα η κοινωνία είναι πιο έτοιμη.

«Θα ήταν κοντόφθαλμο και άδικο για τη χώρα μας να μην θέσουμε επί τάπητος το ζήτημα της ποινικοποίησης των χρηστών των οίκων ανοχής ή των υπαίθριων σημείων του αγοραίου έρωτα» υπογράμμισε ο κ. Λοβέρδος.

Στελέχη του ΚΕΕΛΠΝΟ ανέφεραν χαρακτηριστικά ότι το 60% των τηλεφωνημάτων στη γραμμή του Κέντρου γίνονται από άντρες που ζητούν οδηγίες, διότι το τελευταίο διάστημα είχαν σεξουαλική επαφή χωρίς προφύλαξη!

Η δημοσιοποίηση του θέματος κινητοποίησε πολλούς άντρες κι αυτό χαρακτηρίστηκε από τους αρμοδίους του ΚΕΕΛΠΝΟ σαν μία από τις "θετικές" συνέπειες του προβλήματος.

Ο κ. Λοβέρδος πρόσθεσε ότι η ευθύνη των δύο πλευρών στον αγοραίο έρωτα δεν είναι εξ ημισείας σε εκδιδόμενες και πελάτες, ακόμη και στην περίπτωση που οι ιερόδουλες ξέρουν ότι είναι οροθετικές -όπως συνέβη με τις 9 από τις 12 που εντοπίστηκαν.

«Η μεγαλύτερη ευθύνη είναι του πελάτη» είπε ο υπουργός Υγείας, εξηγώντας ότι «ο πελάτης συνήθως διαπραγματεύεται για σεξ χωρίς προφύλαξη με διπλάσιο αντίτιμο, παρότι γνωρίζει τον τεράστιο κίνδυνο που διατρέχει για λοιμώδη νοσήματα».

«Η ανευθυνότητα με τη γαϊδουριά είναι πολύ κοντά» σχολίασε χαρακτηριστικά ο κ. Λοβέρδος.

Χρυσοχοΐδης για τη δημοσιοποίηση των στοιχείων των ιερόδουλων

Tης δημοσιοποίησης των στοιχείων των οροθετικών ιερόδουλων υπεραμύνεται, με ανάρτηση στο Facebook και το Twitter, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, χαρακτηρίζοντας υπερβολικές τις αντιδράσεις περί καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Τα στοιχεία και οι φωτογραφίες των ιερόδουλων με AIDS ήρθαν στη δημοσιότητα, μετά από εντολή των δικαστικών αρχών, διότι θεωρούνται κίνδυνος για την δημόσια υγεία, διευκρινίζει ο κ. Χρυσοχοΐδης και εκτιμά πως οι αντιδράσεις για την καταπάτηση των δικαιωμάτων των γυναικών αυτών «είναι υπερβολικές, διότι αγνοούν ότι εδώ υπάρχει σύγκρουση δύο δικαιωμάτων. Από τη μία πλευρά, του δικαιώματος στην προσωπικότητα της ιερόδουλης και από την άλλη πλευρά, του υπέρτερου δικαιώματος στην προστασία της δημόσιας υγείας».

«Η δημοσίευση είναι νομιμότατη και ας κόπτονται οι Φαρισαίοι» υπογραμμίζει και εξηγεί ότι «η φωτογραφία εξυπηρετεί την άμεση αναγνώριση, καθώς προφανώς και οι πελάτες δεν θυμούνται ονόματα, ούτε οι ιερόδουλες συστήνονται».

«Εξάλλου» σημειώνει, «μπορεί να εκδίδονται σε πολλούς οίκους ανοχής ή στο δρόμο. Επιπλέον, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως στην περίπτωση του AIDS υπάρχει το λεγόμενο "παράθυρο" των 72 ωρών που, εφόσον κάποιος που υποψιάζεται ή φοβάται ότι έχει μολυνθεί, μπορεί να μπει σε ειδική αγωγή και να αποφύγει τη μόλυνση».

«Τι μετράει περισσότερο επομένως στη ζυγαριά στάθμισης των συμφερόντων και των δικαιωμάτων από την πλευρά της οργανωμένης Πολιτείας; Το δικαίωμα στην υπόληψη και την προστασία των προσωπικών δεδομένων ή το δικαίωμα στη διάσωση της ζωής έστω και ενός ανθρώπου, που μπορεί να έχει μολυνθεί εν αγνοία του από τη νόσο; Ποια είναι η ευθύνη ενός ανήλικου που πηγαίνει για την πρώτη του "εμπειρία" με ένα από αυτά τα κορίτσια; Τι θα πούμε στην οικογένειά του; Ότι φταίει και πρέπει να πληρώσει γι' αυτό;» διερωτάται ο υπουργός.

«Τα κοινωνικά προβλήματα δεν έχουν ιδεολογικό πρόσημο και είναι λάθος να τα κατηγοριοποιούμε με αυτούς τους όρους» διαμηνύει και καταλήγει, λέγοντας πως «είναι καιρός να καταλάβουμε όλοι μας ότι τα διαπιστευτήρια της προοδευτικότητας μετρούνται στην πραγματική ζωή και στα πραγματικά προβλήματα, όχι στις θεωρητικές διακηρύξεις».

Δεν υπάρχουν σχόλια: