Τετάρτη 2 Μαΐου 2012

Βασικά σημεία της συνέντευξης του προέδρου της Κ.Ο. της ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ Χάρη Καστανίδη στην ΝΕΤ

Την βεβαιότητα ότι  «είναι δυνατή η ανασύνταξη της μεγάλης δημοκρατικής παράταξης γύρω από την ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ» εξέφρασε, σε συνέντευξή του στην εκπομπή «ΠΡΩΙΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ» της ΝΕΤ, ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ Χάρης Καστανίδης και επέστησε την προσοχή στους ΄Eλληνες ότι η χώρα, έχει υπογράψει ρυθμίσεις με ορίζοντα το 2042.

  • Σε ό,τι αφορά τη σοσιαλδημοκρατική παράταξη και την ανασύνταξη της δημοκρατικής παράταξης γύρω από την ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ο Χάρης Καστανίδης τόνισε:
«Εμείς στην ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ πιστεύουμε με το λόγο και το πειστικό πολιτικό επιχείρημα που εκφράζουμε, να ξαναμιλήσει ο κόσμος στο όνομα των δημοκρατικών και προοδευτικών ιδεών. Να απελευθερώσουμε και τη σκέψη και την ιδεολογία των πολλών πολιτών που είναι μέσα στο ΠΑΣΟΚ ή που είναι έξω από αυτό και ανήκει στο δημοκρατικό χώρο ή ακόμη  και στον συντηρητικό,  να σκεφτούν με διαφορετικό τρόπο από αυτόν που έχει ενεργήσει τόσο η ηγεσία της ΝΔ όσο και του ΠΑΣΟΚ».
  • Αναφερόμενος στις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα ο Χάρης Καστανίδης υπογράμμισε:
«Η εφαρμογή του δεύτερου μνημονίου προβλέπει τα εξής «απλά» πράγματα που πρέπει να γνωρίζει ο ελληνικός λαός:
Πρώτον, αφαιρέθηκαν ήδη με το υπογεγραμμένο μνημόνιο συνεργασίας 7,5 δις ευρώ  από τον ιδιωτικό τομέα, τους συνταξιούχους, τους πολυτέκνους, τα ασφαλιστικά ταμεία και την αγορά. Με τη μείωση του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα αφαιρέθηκαν από ανθρώπους που τα έχουν ανάγκη για  μια αξιοπρεπή ζωή, 2,5 δις ευρώ. Ο ελληνικός λαός γνωρίζει, ότι όταν μειώνονται οι αποδοχές, μειώνονται και οι εισφορές προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Έτσι, λοιπόν, μειώθηκαν άλλα 2,5 δις ευρώ  τα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων. Δηλαδή, 5 δις. Επιπλέον, 350 εκατομμύρια ευρώ αφαιρέθηκαν από τους συνταξιούχους, λόγω της μείωσης των επικουρικών και των κύριων συντάξεων. Περίπου 40 με 50 εκατομμύρια από τους πολύτεκνους. Μειώθηκε κατά 1 δις το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων και εθνικής άμυνας και στον συμπληρωματικό προϋπολογισμό του Φεβρουαρίου, υπήρξε άλλη μια μείωση ενός δις ευρώ από τα Υπουργεία.
 Αυτό σημαίνει ότι έχουμε μια μείωση της δημόσιας και ιδιωτικής κατανάλωσης αμέσως μόλις άρχισε η εφαρμογή  του δεύτερου μνημονίου 7,5 δις. Δεν είναι δυνατόν, να μιλάμε για τον ορίζοντα του 2015, διότι στη σύμβαση που υπέγραψε η χώρα με το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας υπάρχουν ρυθμίσεις που αφορούν το 2042  και μάλιστα από μια Βουλή που έχει 4ετή εντολή και όχι 30 ή 40 χρόνων.
Γι΄αυτό, θα έπρεπε προηγουμένως, να ερωτηθεί ο ελληνικός λαός, αν θα μπορούσε η χώρα να δεσμευτεί για το 2042. Το πιθανό πλεόνασμα, αν δημιουργηθεί μέσα σε τέτοιες  υφεσιακές  συνθήκες από το 2013 και ύστερα, όπως υποτίθεται ότι περιγράφει το  δεύτερο μνημόνιο, θα οφείλεται στις απίστευτες θυσίες  και τους κόπους του ελληνικού λαού και δεν μπορεί  να το διαχειριστεί ούτε ο ελληνικός λαός ούτε η κυβέρνηση.
Τα πλεονάσματα, όπως και όλα τα χρήματα των 130 δις ευρώ από το δεύτερο δάνειο εγγράφονται στον ειδικό λογαριασμό της Τραπέζης της Ελλάδος που ζήτησε η κ. Μέρκελ, και πληρώνονται απευθείας οι δανειστές και όχι ο ελληνικός λαός. Επίσης, θα πρέπει να καταστήσουμε σαφές, ότι στην σελίδα  567 του μνημονίου, υπάρχει ένας τεράστιος κίνδυνος για την αναδιανομή της ιδιωτικής περιουσίας .
Σύμφωνα με το νόμο 4038, προβλέπεται ότι χρέη Ελλήνων προς τελωνεία, εφορίες και ασφαλιστικούς οργανισμούς πληρώνονται με διακανονισμό, από 12 έως 60 δόσεις. Το μνημόνιο περιλαμβάνει τη δέσμευση και έχει υποχρεώσει την ελληνική κυβέρνηση, να καταργήσει τις δόσεις, όπως αναφέρονται και να κινηθούν άμεσα οι ποινικές διώξεις και οι διαδικασίες πλειστηριασμού των σπιτιών των Ελλήνων.
Αυτό σημαίνει, ότι δεν είναι μόνο αυτό που γνωρίζουμε ήδη, δηλαδή η ανειλημμένη δέσμευση ότι θα μειωθούν κατά 12% τα ειδικά μισθολόγια στο Δημόσιο, ούτε μόνο ότι θα μειωθούν περαιτέρω οι κατώτατοι μισθοί  και οι συντάξεις. Αλλά θα επιχειρηθεί και τεράστια αναδιανομή της περιουσίας των Ελλήνων.
  • Ο Χάρης Καστανίδης  υπενθύμισε ότι τον Ιούλιο του 2010 ως Υπουργός Δικαιοσύνης είχε ζητήσει εκλογές, τονίζοντας ότι δεν μπορεί να εφαρμοστεί η συγκεκριμένη πολιτική χωρίς νομιμοποίηση, προκαλώντας αντιδράσεις στους κόλπους του ΠΑΣΟΚ. Επίσης, όπως είπε τον Νοέμβριο του ίδιου χρόνου είχε επιστήσει την προσοχή ότι «η πολιτική που ακολουθείται οδηγεί σε βαθειά ύφεση».
  • Στην ερώτηση, γιατί δεν παραιτήθηκε τότε από Υπουργός,  υπογράμμισε ότι στους κόλπους του ΠΑΣΟΚ δινόταν μια μάχη μεταξύ δυο ρευμάτων, των νεοφιλελεύθερων και των κοινωνιστών.  «Είχαμε την πεποίθηση ότι θα μπορούσαμε να επιβάλλουμε μέσα από τη δημοκρατική συζήτηση μια κατεύθυνση διαφορετική. Δεν τα καταφέραμε. Από τον Οκτώβριο και ύστερα η ρήξη έγινε εμφανής και ολοκληρωτική ».
  • Αναφερόμενος στον Αντώνη Σαμαρά υποστήριξε ότι «ένας άνθρωπος που με τέτοια θέρμη υποστηρίζει το μνημόνιο  και δεν κρατάει καμία επιφύλαξη,  είναι βέβαιο ότι μαζί με τον Ευάγγελο Βενιζέλο θα εφαρμόσουν αυτό που δεσμεύτηκαν».
  • Σε ό,τι αφορά στα εθνικά ισοδύναμα ο πρόεδρος της Κ.Ο. της ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ υπογράμμισε: «Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ έχει ξεκαθαρίσει ότι η ορθή λύση πέρα από το τυφλό ναι της υποταγής και το σκέτο αδιέξοδο του όχι υπάρχει, και είναι το σχέδιο οικονομικής ανασυγκρότησης που στηρίζεται στα εθνικά ισοδύναμα. Μπορούμε να καταργήσουμε στην πράξη το μνημόνιο χωρίς κανένας από τους δανειστές να κουνήσει το δάχτυλο στον ελληνικό λαό και την ελληνική κυβέρνηση».
  • Τέλος απαντώντας σε ερώτηση  για την επόμενη μέρα των εκλογών, ο Χάρης Καστανίδης   τόνισε:
«Γύρω από αυτή την πολιτική, που προτείνει η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ θα υπάρξουν προοδευτικές δυνάμεις, οι οποίες σαφώς αποδέχονται το ευρωπαϊκό πλαίσιο και ότι η χώρα μπορεί να οδηγηθεί στην έξοδο από την κρίση. Οι δυνάμεις αυτές μπορεί να είναι δημοκρατικές και προοδευτικές και να ξεκινούν από την Οικολογία μέχρι την Ανανεωτική Αριστερά. Μπορεί να είναι ακόμη και λαϊκές δυνάμεις από τα δυο μεγάλα κόμματα που θα στηρίξουν αυτή την πολιτική».

Δεν υπάρχουν σχόλια: