Κυρία Κυριακοπούλου, γιατί οι πολίτες να ψηφίσουν την «Κοινωνική Συμφωνία»;
Γιατί η «Κοινωνική Συμφωνία» είναι μια δυνατή και ρεαλιστική φωνή αντίστασης στο μνημόνιο, στην ύφεση και την διάλυση της κοινωνίας. Για έναν εναλλακτικό δρόμο μέσα στην Ευρωζώνη, που θα οδηγεί την Ελλάδα σε έξοδο από την κρίση με την κοινωνία ισχυρή και όχι χρεωκοπημένη και παραδομένη.
Ποιο είναι το περίγραμμα της πολιτικής που προτείνετε;
Η «Κοινωνική Συμφωνία» προτείνει ένα εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης της χώρας αντί του καταστροφικού μονοδρόμου του μνημονίου, το οποίο βασίζεται στην αρχή των κοινωνικών ισοδυνάμων. Όταν μιλάμε για κοινωνικά ισοδύναμα, εννοούμε δίκαιη κατανομή των βαρών αντί των οριζόντιων μέτρων που διαρρηγνύουν τον ιστό της κοινωνίας, χτύπημα της αισχροκέρδειας, της φοροδιαφυγής και της εισφοροδιαφυγής αντί των δυσβάστακτων φορολογικών μέτρων, ενίσχυση των εργασιακών δικαιωμάτων αντί της εργασιακής ζούγκλας, στήριξη των νοικοκυριών και των μικρών επιχειρήσεων με «κούρεμα» των δανείων σε όσες περιπτώσεις είναι αναγκαίο, πρόγραμμα δημιουργίας θέσεων εργασίας για τους νέους, αναδιοργάνωση της δημόσιας διοίκησης, αξιοποίηση του δημόσιου πλούτου και ένα ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα ως ανάχωμα στο κύμα της φτώχιας.
Το σύνθημα «λεφτά υπάρχουν» το είχατε υιοθετήσει και εσείς. Εξακολουθείτε να το πιστεύετε και σήμερα;
Υπήρχαν και τότε και υπάρχουν και σήμερα λεφτά στις τσέπες όσων φοροδιαφεύγουν, υπερτιμολογούν, βγάζουν χρήμα στο εξωτερικό ή κάνουν τις συναλλαγές τους μέσω εξωχώριων εταιρειών. Λεφτά υπήρχαν και υπάρχουν για όσους νέμονται με αδιαφάνεια τους δημόσιους πόρους. Δυστυχώς παρά την μεγάλη οικονομική κρίση ούτε με τη συγκυβέρνηση των δύο μεγάλων κομμάτων (ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία) δεν περιορίστηκε η σπατάλη, δεν χτυπήθηκε το λαθρεμπόριο και η φοροδιαφυγή, δεν στηρίχθηκαν οι φοροελεγκτικοί μηχανισμοί και δεν έγινε η απαιτούμενη σύγκρουση με το σύνολο των εστιών διαφθοράς που πλουτίζουν σε βάρος των μισθωτών και των συνταξιούχων.
Τι ήταν αυτό που σας οδήγησε σε ρήξη με το ΠΑΣΟΚ και στην δημιουργία του νέου πολιτικού φορέα;
Σε όλες τις πολιτικές υπάρχουν όρια ιδεολογικών και πολιτικών αρχών και ρεαλιστικών προτάσεων και προσεγγίσεων. Σε όλη την διάρκεια της πολιτικής μου πορείας πάντα εννοούσα αυτά που έλεγα και για αυτό ακριβώς πολλές φορές ήρθα σε σύγκρουση με τις πρακτικές που ακολουθούσε το ΠΑΣΟΚ.
Στην παρούσα πολιτική συγκυρία, μέσα από πλήθος παρεμβάσεων και από νωρίς είχαμε βάλει «κόκκινες γραμμές» και είχαμε προειδοποιήσει ότι οι πολιτικές του μνημονίου οδηγούν την Ελλάδα σε απώλεια της εθνικής κυριαρχίας και σε διάλυση της κοινωνίας. Οι ακραίες νεοφιλελεύθερες πολιτικές που καλούμασταν να στηρίξουμε, έρχονταν σε ευθεία σύγκρουση με την κοινωνία και με τις αρχές που πρεσβεύαμε όλα αυτά τα χρόνια. Καταψηφίσαμε το νέο μνημόνιο και τη δανειακή σύμβαση που οδηγούν την χώρα μας και τις επόμενες γενιές σε υποδούλωση στις αγορές, θέτοντας εκβιαστικά διλλήματα για το μέλλον της Ελλάδας στην Ευρώπη.
Απέναντι σε όλα αυτά, η «Κοινωνική Συμφωνία» προτάσσει αξιόπιστες και ρεαλιστικές λύσεις για την έξοδο της χώρας από την κρίση, μέσα από την παραγωγική αναδιάρθρωση και την κοινωνική συνοχή και μακριά από την καταστροφική λογική μιας μονόπλευρης λιτότητας. Γι΄ αυτό και η «Κοινωνική Συμφωνία» αγωνίζεται για την Ελλάδα στην Ευρώπη.
Η πρότασή σας για την Αχαΐα;
Στο πολιτικό σκηνικό που επικρατούσε τα τελευταία χρόνια, η Αχαΐα βρισκόταν στο περιθώριο, επειδή οι μέχρι χθες παγιωμένοι πολιτικοί συσχετισμοί αδυνατούσαν να υψώσουν μια διεκδικητική φωνή απέναντι στα κέντρα λήψης αποφάσεων.
Κατά την 15μηνη θητεία μου στη Βουλή, μέσα από δεκάδες ερωτήσεις και αναφορές, διεκδίκησα την επίλυση προβλημάτων της Αχαΐας. Ο νομός μας αυτή τη στιγμή πλήττεται από ένα αυξανόμενο και ανεξέλεγκτο κύμα ανεργίας και φτώχειας, αμέτρητα λουκέτα σε καταστήματα και επιχειρήσεις και φαινόμενα κοινωνικού αποκλεισμού. Αυτά είναι τα μείζονα ζητήματα που οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε τώρα, με μια άλλη πολιτική η οποία προτάσσει τη συνοχή της κοινωνίας, την αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της περιοχής και το τεράστιο δυναμικό της νεολαίας μας.
Σήμερα που το πολιτικό σκηνικό ανατρέπεται, είναι η στιγμή για τον τόπο μας να αδράξει την ευκαιρία και να ενδυναμώσει την «Κοινωνική Συμφωνία» για να αποτελέσει το ανάχωμα που χρειάζεται η κοινωνία μας απέναντι στις πολιτικές της υποτέλειας και διάλυσης της χώρας μας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου