Κυριακή 13 Μαΐου 2012

Αδιέξοδο στην πρώτη σύσκεψη στο Προεδρικό, σε εξέλιξη ο νέος γύρος επαφών Παπούλια

Θρίλερ για το σχηματισμό κυβέρνησης


Από τη συνάντηση του Προέδρου με τους κ.κ. Σαμαρά, Τσίπρα και Βενιζέλο
Από τη συνάντηση του Προέδρου με τους κ.κ. Σαμαρά, Τσίπρα και Βενιζέλο   (Φωτογραφία:  Eurokinissi )


Αθήνα
Άκαρπος υπήρξε ο πρώτος γύρος των συσκέψεων του Προέδρου της Δημοκρατίας για το σχηματισμό κυβέρνησης. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος και ο Αντώνης Σαμαράς κατήγγειλαν άρνηση του Αλέξη Τσίπρα να συμμετάσχει ή να δώσει ψήφο ανοχής σε μία κυβέρνηση που ενδεχομένως να σχηματιστεί, ενώ ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε ότι «δεν ζητούν συμμετοχή, ούτε καν ανοχή, ζητούν συνενοχή» την οποία δεν μπορεί να δώσει.

Στο δεύτερο γύρο των επαφών του, ο Κάρολος Παπούλιας είχε 20λεπτη συνάντηση με τον Πάνο Καμμένο, στη διάρκεια της οποίας ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων έθεσε 7 όρους για τη συμμετοχή του σε κυβέρνηση εθνικού σκοπού.

Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε συνάντηση περίπου μισής ώρας με την Αλέκα Παπαρήγα. Μετά τη συνάντηση, η γγ του ΚΚΕ δήλωσε ότι δεν πρόκειται να συμμετάσχει σε κυβέρνηση και πως θα φέρει στη Βουλή νόμο για την κατάργηση του μνημονίου.

Αυτήν την ώρα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συναντάται με τον επικεφαλής της Χρυσής Αυγής Νίκο Μιχαλολιάκο.

Οι επαφές για απόψε θα ολοκληρωθούν με τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ Φώτη Κουβέλη στις 22:30.

Νέος κύκλος διαβουλεύσεων υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας πρόκειται να διεξαχθεί τη Δευτέρα.

Ακαρπος ο πρώτος γύρος των επαφών Παπούλια

Τα πρακτικά του πρώτου γύρου επαφών του προέδρου, με τους ηγέτες των κομμάτων που έλαβαν διερευνητική εντολή (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ) θα δημοσιοποιηθούν, κατόπιν αιτήματος του Αλέξη Τσίπρα.

Μετά την πρώτη συνάντηση, διάρκειας μιάμισης ώρας, δεν έγιναν δηλώσεις από τους τρεις πολιτικούς αρχηγούς. Εντούτοις, λίγο μετά ο Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας σε κομματικά στελέχη, είπε ότι υπήρξε αδιέξοδο, αλλά διατηρεί κάποια «περιορισμένη αλλά υπαρκτή αισιοδοξία». Προχώρησε δε σε σκληρή επίθεση στον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, τον οποίο κατηγόρησε για προκλητική αλαζονεία.

Λίγο μετά και ο Αντώνης Σαμαράς, μίλησε για αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης με τη συμμετοχή όλων, λόγω της άρνησης συμμετοχής ή ανοχής του ΣΥΡΙΖΑ. «Δεν δέχεται όχι μόνο το σχηματισμό μιας βιώσιμης κυβέρνησης, αλλά ούτε καν την ανοχή σε μια κυβέρνηση, η οποία, μάλιστα, θα αναλάμβανε και την επαναδιαπραγμάτευση των όρων του μνημονίου και της δανειακής σύμβασης. Ειλικρινά, δεν ξέρω πού το πάει ο ΣΥΡΙΖΑ» είπε.

Απαντώντας, ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε ότι «μετά τη σημερινή συνάντηση είναι σαφές ότι δεν ζητούν συμμετοχή, ούτε καν ανοχή. Ζητούν συνενοχή. Στο όνομα της πατριωτικής ευθύνης, δεν μπορούμε να την δώσουμε». «Τα τρία κόμματα έχουν 168 βουλευτές. Ας προχωρήσουν. Η πίεσή τους να συμμετάσχει και ο ΣΥΡΙΖΑ είναι παράλογη και πρωτοφανής. Ζητούν να δώσουμε ψευδή αίσθηση νομιμοποίησης» συμπλήρωσε.

Επιστολή Παπαδήμου

Στην αρχή της σύσκεψης ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρουσίασε στους πολιτικούς αρχηγούς επιστολή του πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου, στην οποία αναφέρεται ότι η κατάσταση για τη χώρα είναι κρίσιμη, ότι ο χρόνος πιέζει και ότι όλοι πρέπει να επανεξετάσουν τη στάση τους και να βρεθεί λύση για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Στην ανακοίνωση αυτή και στην επιστολή του κ. Παπαδήμου αντέδρασε έντονα ο κ. Τσίπρας, τονίζοντας την κατηγορηματική αντίθεσή του στην ενέργεια του πρωθυπουργού, τη στιγμή που οι πολιτικοί αρχηγοί συσκέπτονται και σημειώνοντας ότι ο κ. Παπαδήμος ηγείται της κυβέρνησης και έχει ευθύνη για την πορεία της χώρας.

Παίρνοντας το λόγο, ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς ζήτησε την ανοχή των άλλων κομμάτων για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Ο κ. Τσίπρας, απαντώντας, είπε ότι είναι φανερό ότι υπάρχει συμφωνία με το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ και πρόσθεσε ότι αφού υπάρχει η αριθμητική δυνατότητα, μπορεί να σχηματιστεί κυβέρνηση. Αντίστοιχη ήταν και η θέση του κ. Βενιζέλου.

«Ζητάτε από εμάς συμφωνία στο λάθος», είπε ο κ. Τσίπρας, σύμφωνα με πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, και στη συνέχεια κατηγόρησε τον κ. Σαμαρά και τον κ. Βενιζέλο ότι όλο το προηγούμενο διάστημα προσπάθησαν να διαστρεβλώσουν τις θέσεις του κόμματός του, ενώ σημείωσε ότι το κόμμα του ανέδειξε την ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα λόγω της πολιτικής των Μνημονίων, επισημαίνοντας την ανάγκη αλλαγής της ευρωπαϊκής πολιτικής.

Ο κ. Τσίπρας, σε άλλες παρεμβάσεις του, κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, είπε ότι το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ ζητούν αδιανόητα πράγματα, τονίζοντας ότι με τη στάση τους ζητούν ουσιαστικά να καταργηθεί η αντιπολίτευση. «Θέλετε μια νομιμοποίηση που δεν έχετε και δεν θα σας την δώσουμε», είπε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ και κατηγόρησε επίσης τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς ότι επιδιώκουν μια εκβιασμένη συναίνεση.

«Δώσε ψήφο ανοχής»

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών ζητήθηκε από τον Αλέξη Τσίπρα ψήφος ανοχής σε μία κυβέρνηση συνεργασίας, ή συμμετοχή του σε κυβέρνηση που θα διασφαλίσει την παραμονή της χώρας στο ευρώ και θα επαναδιαπραγματευτεί το Μνημόνιο.
Σύμφωνα με πηγές της ΝΔ, έγινε ο ακόλουθος διάλογος:
  • Σαμαράς: Μπορείς να δώσεις ψήφο ανοχής στην κυβέρνηση που θα σχηματιστεί με το να μην συμμετέχεις στην ψηφοφορία.
  • Τσίπρας: Κάτι τέτοιο είναι αμφίβολης νομιμότητας, δεν προβλέπεται από το Σύνταγμα
  • Βενιζέλος: Προβλέπεται από το άρθρο 84 του Συντάγματος που προβλέπει ακόμη και σχηματισμό κυβέρνησης μειοψηφίας εφόσον έχει το ελάχιστο των 120 βουλευτών στην συζήτηση για ψήφο εμπιστοσύνης.
Ο κ. Σαμαράς του είπε ακόμη ότι πέρα από το καθαρά τυπικό υπάρχει το συμβολικό στην διαδικασία αυτή, ότι χρειάζεται μία κυβέρνηση που θα έχει και ψήφο εμπιστοσύνης αλλά σε κάθε περίπτωση ουσιαστική συναίνεση από όσο το δυνατόν μεγαλύτερο τμήμα της κοινωνίας και του πολιτικού κόσμου για να αποσπάσει ό,τι καλύτερο για την χώρα στην αναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου.
Καθώς ο κ. Τσίπρας τηρούσε άκαμπτη στάση, ο κ. Σαμαράς του είπε: «Στην αρχή ζητούσες το ανέφικτο, δηλαδή να σχηματίσεις κυβέρνηση με το ΚΚΕ και τώρα κλωτσάς το εφικτό, μία κυβέρνηση με ευρύτερη στήριξη και ανοχή».
Σκληρή δήλωση της ΔΗΜΑΡ
Μετά τη δήλωση του Αλέξη Τσίπρα, η ΔΗΜΑΡ εξέδωσε σκληρή ανακοίνωση, με την οποία τον κατηγορεί για «πολιτική ανηθικότητα».

«Ο κ. Τσίπρας στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση των τριών πολιτικών αρχηγών, ξεπέρασε κάθε όριο πολιτικής αθλιότητας. Έως χθες μας καλούσε να μείνουμε σταθεροί στη γνωστή μας θέση να μην μετέχουμε σε κυβέρνηση χωρίς τον ΣΥΡΙΖΑ. Σήμερα μετά τη σύσκεψη δήλωσε ότι έχουμε συμφωνήσει με ΠΑΣΟΚ και ΝΔ σε κυβέρνηση στήριξης του μνημονίου. Είναι ντροπή. Η προφανής αδυναμία να δικαιολογήσει τη στάση του δεν επιτρέπεται να τον οδηγεί στη συκοφαντία και στο ψεύδος. Αυτό είναι πολιτική ανηθικότητα» επισημαίνεται στην ανακοίνωση της ΔΗΜΑΡ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πηγές της Κουμουνδούρου απαντούν ότι ελπίζουν πως ο Φ.Κουβέλης δεν θα συμπράξει με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, ενώ σημειώνουν πως οι τόνοι της ΔΗΜΑΡ δεν συνάδουν με τις περιστάσεις.

Ο ΣΥΡΙΖΑ διοργανώνει ανοιχτή συνέλευση στη Νίκαια το απόγευμα της Κυριακής για την αποτίμηση του αποτελέσματος και τη συζήτηση των εξελίξεων. Ανάλογες ανοιχτές συνελεύσεις θα πραγματοποιηθούν και σε άλλες περιοχές.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: