Σάββατο 16 Ιουνίου 2012

Στην τελική ευθεία για τις κρισιμότερες εκλογές των τελευταίων δεκαετιών

Αντίστροφη μέτρηση για τις κάλπες


  (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )


Αθήνα
Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για τις επαναληπτικές εκλογές της 17ης Ιουνίου, καθώς οι κάλπες ανοίγουν σε λιγότερο από 24 ώρες. Τα βλέμματα όλων, εντός και εκτός Ελλάδας, στρέφονται πλέον στις εξελίξεις που θα προκύψουν από το αποτέλεσμα της εκλογικής αναμέτρησης, της κρισιμότερης από τη Μεταπολίτευση.

Στο επίκεντρο της προεκλογικής αντιπαράθεσης βρέθηκαν η ελληνική οικονομία, η τήρηση των συμφωνηθέντων για την παροχή βοήθειας προς τη χώρα και τα σενάρια εξόδου από τη ζώνη του ευρώ.

Όπως ανακοίνωσε ο υπηρεσιακός υπουργός Εσωτερικών Αντώνης Μανιτάκης, μετά την γενική δοκιμή που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο, όλα είναι έτοιμα για την άρτια και ομαλή διεξαγωγή των εκλογών. Για το ίδιο διαβεβαίωσαν ο πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας Γιάννης Σγουρός και ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας Κώστας Ασκούνης.

Η πρώτη ασφαλής εκτίμηση για το αποτέλεσμα αναμένεται περίπου στις 9.30 το βράδυ της Κυριακής, ενώ λόγω της λίστας, άμεση θα είναι και η ανάδειξη των βουλευτών που εκλέγονται.

Πάντως, εξαιτίας της ιδιαιτερότητας του εκλογικού συστήματος, κάποιες έδρες θα αλλάζουν «χέρια» έως τις πρώτες πρωινές ώρες. Σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση συμμετέχουν 21 συνδυασμοί και 58 ανεξάρτητοι- μεμονωμένοι υποψήφιοι. Οι υποψήφιοι ανέρχονται σε 4.873.

Στις εκλογές της 6ης Μαΐου συμμετείχαν 31 συνδυασμοί, 52 ανεξάρτητοι υποψήφιοι και 6.500 υποψήφιοι.

Αντιπαράθεση ώς το τέλος

Η αντιπαράθεση των πολιτικών αρχηγών συνεχίστηκε μέχρι την τελευταία ημέρα της προεκλογικής περιόδου. Στη συγκέντρωση της ΝΔ στο Σύνταγμα, ο Αντώνης Σαμαράς δήλωσε ότι «δεν θα αφήσουμε κανέναν να μας βγάλει από την Ευρώπη» και τόνισε ότι «οι εκλογές αυτές είναι κρίσιμες και θα παιχθούν μέχρι την τελευταία κάλπη».

Επίσης, χαρακτήρισε τον Αλέξη Τσίπρα εκπρόσωπο του «λόμπι της δραχμής», ενώ χαρακτήρισε «στημένη προβοκάτσια» των δυνάμεων που καραδοκούν στο εξωτερικό για να βγάλουν τη χώρα από το κοινό νόμισμα το δημοσίευμα των γερμανικών Financial Times το οποίο βοηθά, όπως είπε, τον ΣΥΡΙΖΑ.

Σε ψήφο για τη δημιουργία αντιμνημονιακής, προοδευτικής κυβέρνησης με πυρήνα τον ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε ο Αλέξης Τσίπρας από τη Θεσσαλονίκη. Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ -τους «πλασιέ των συμφερόντων των δανειστών» όπως είπε- για εκβιασμό και τρομοκρατικά διλήμματα, τονίζοντας ότι «μεγαλύτερη απειλή είναι η συνέχιση του Μνημονίου».

«Δεν υπάρχει μεγαλύτερη απειλή για την Ελλάδα, τη δημοκρατία και τον λαό από τη φιλοδοξία της ΝΔ να ξανακυβερνήσει αυτόν τον τόπο» είπε ο κ. Τσίπρας, ενώ επιτέθηκε στο «λίβελο», όπως τον χαρακτήρισε, των γερμανικών Financial Times. «Στους παλιότερους, θα θύμισε τις προκηρύξεις των Γερμανών που ήταν γραμμένες και στα ελληνικά» είπε χαρακτηριστικά.

Την Κυριακή οι Έλληνες καλούνται να πάρουν μια κρίσιμη απόφαση, να δώσουν εντολή για κυβέρνηση εθνικής συνευθύνης, εντολή που μόνο το ΠΑΣΟΚ μπορεί να υλοποιήσει, αλλιώς θα οδηγηθούμε σε πολιτικό αδιέξοδο, τόνισε ο Ευάγγελος Βενιζέλος στην τελευταία πριν τις κάλπες ομιλία του στο Μενίδι.

Σε υψηλούς τόνους, ο κ. Βενιζέλος επιτέθηκε στη ΝΔ για την στάση που κράτησε ως «αντιπολιτευόμενη συμπολίτευση», ενώ δριμεία επίθεση άσκησε στον ΣΥΡΙΖΑ που πολιτεύεται με «σοφίσματα», αλλά και προσωπικά στον Αλέξη Τσίπρα. Μην αφήσετε τη χώρα να γίνει η Ιφιγένεια που θα θυσιαστεί στις Βρυξέλλες για να αποκτήσει ούριο άνεμο η Ευρώπη, είπε ακόμη.

«Στις 17 Ιουνίου θα κάνουμε την ανατροπή. Οι Έλληνες δεν θα ξαναγεμίσουμε τις φάμπρικες της Γερμανίας. Δεν θα εγκαταλείψουμε την πατρίδα. Θα κάτσουμε εδώ και θα αγωνιστούμε. Θα φτιάξουμε ξανά μια περήφανη Ελλάδα» δήλωσε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος κατά την κεντρική προεκλογική του ομιλία στο Αιγάλεω.

«Το ΚΚΕ υποστηρίζει το ενιαίο και αδιαίρετο τρίπτυχο: Αποδέσμευση της Ελλάδας από τη λυκοφωλιά της ΕΕ, μονομερή διαγραφή του κρατικού χρέους και λαϊκή εξουσία, και η θέση αυτή σήμερα γίνεται περισσότερο επίκαιρη, καθώς υπάρχει το ενδεχόμενο να εξετασθεί από την Κομισιόν η έξωση χωρών από την Ευρωζώνη και από την ΕΕ» υπογράμμισε η γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα από το Πεδίον του Άρεως και προσθέτοντας ότι «το πραγματικό δίλημμα για τον λαό είναι λαϊκή αντεπίθεση ή εσωτερική υποτίμηση και χρεοκοπία».
Τη θέση του ότι με τη Δημοκρατική Αριστερά ισχυρή, η χώρα δεν θα μείνει ακυβέρνητη, επανέλαβε ο Φώτης Κουβέλης στην κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του κόμματός του στη Θεσσαλονίκη, ζητώντας αυτήν την φορά από τους πολίτες να δώσουν στη ΔΗΜΑΡ την τρίτη θέση στις κάλπες της Κυριακής. «Δώστε μας εντολή για λύση» είπε χαρακτηριστικά.

Για τις πολιτικές εξελίξεις και το διακύβευμα των εκλογών μίλησαν οι Οικολόγοι Πράσινοι στη τελευταία τους προεκλογική συνέντευξη Τύπου, στην ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη Περάματος, ζητώντας εκ νέου «πράσινη στροφή, που θα αλλάξει τον προσανατολισμό της οικονομίας δημιουργώντας ταυτόχρονα πλήθος θέσεις εργασίας».
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: