Δευτέρα 25 Ιουνίου 2012

Επίσημο αίτημα της Ισπανίας για τη χορήγηση πακέτου διάσωσης των τραπεζών της

Επιστολή στο Eurogroup


Τουλάχισον 60 δισ. ευρώ εκτιμάται ότι θα ζητήσει η Ισπανία
Τουλάχισον 60 δισ. ευρώ εκτιμάται ότι θα ζητήσει η Ισπανία   (Φωτογραφία:  Associated Press )


Μαδρίτη, Ισπανία
Το επίσημο αίτημα για τη διάσωση των ισπανικών τραπεζών, με τη χορήγηση πακέτου στήριξης έως 100 δισ. ευρώ, υπέβαλε το πρωί της Δευτέρας στο Eurogroup ο Ισπανός υπουργός Οικονομικών Λουίς ντε Γκίντος.

Εκπρόσωπος του υπουργείου αρνήθηκε να πει ποιο είναι το ακριβές ύψος του δανείου που ζητεί η Μαδρίτη.

Στην επιστολή του, ο Ισπανός υπουργός Οικονομικών λέει στον επικεφαλής του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ότι το τελικό ποσό της οικονομικής βοήθειας θα καθορισθεί σε μεταγενέστερο στάδιο, αλλά θα πρέπει να αρκετό ώστε να καλύψει τις ανάγκες των τραπεζών συν ένα επιπλέον ποσό για τον «κουμπαρά» σε περίπτωση που προκύψουν έκτακτες ανάγκες.

Συνολικά, η βοήθεια δεν θα ξεπεράσει τα 100 δισ. ευρώ.

Ακόμα επιβεβαίωσε ότι πρόθεση του είναι να υπογράψει Μνημόνιο Κατανόησης για το πακέτο στήριξης, το οποίο θα περιλαμβάνει όλες τις λεπτομέρειες, έως τις 9 Ιουλίου.

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης (Εurogroup) φέρονται να συμφώνησαν άτυπα, την περασμένη Πέμπτη, να χρησιμοποιηθεί ο EFSF για την ανακεφαλαιοποίηση των ισπανικών τραπεζών και να αναλάβει αργότερα τα δάνεια ο ESM, όταν τεθεί σε λειτουργία.

«Αυτό συμφωνήθηκε άτυπα, γιατί δεν υπάρχει ακόμα επίσημο αίτημα από την Ισπανία», φέρεται να είπε Ευρωπαίος αξιωματούχος στο Reuters.

Το ευρώ, που βρισκόταν υπό πίεση και πριν την ισπανική ανακοίνωση, υποχώρησε κάτω από τα 1,25 δολάρια και συγκεκριμένα στα 1,2490 δολάρια, χαμηλότερο επίπεδο από τις 13 Ιουνίου.

Ανοδικά κινούνται και οι αποδόσεις των ισπανικών και ιταλικών κρατικών ομολόγων.

Η απόδοση του ισπανικού 10ετούς ομολόγου αναφοράς ανέβαινε νωρίτερα κατά 9 μονάδες βάσης στο 6,44% και του αντίστοιχου ιταλικού τίτλου κατά 7 μονάδες στο 5,88%.

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: