Πέμπτη 14 Ιουνίου 2012

Σβόμποντα: "Ο Μπαρόζο έπρεπε να πάει στην Ελλάδα για να μιλήσει με τον Τσίπρα"...



Σοκαρισμένος δήλωσε πως είναι ο επικεφαλής της ομάδας των σοσιαλδημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο Αυστριακός Χάνες Σβόμποντα, από το γεγονός ότι ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο δεν έχει... μεταβεί το τελευταίο διάστημα στην Ελλάδα, σε μια συνέντευξη που παραχώρησε στην αυστριακή εφημερίδα Die Presse.

«Θεωρώ ότι αποτελεί σκάνδαλο το ότι ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μπαρόζο δεν μετέβη ούτε μία μόνο φορά στην Ελλάδα μετά την έναρξη της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη», είπε ο Χάνες Σβόμποντα, εν όψει των κρίσιμων βουλευτικών εκλογών στην Ελλάδα.

«Αυτός, όπως και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ, έπρεπε να πάνε στην Αθήνα και να διαπραγματευθούν», σημείωσε ο Σβόμποντα, καθώς οι Βρυξέλλες επέβαλαν στην Ελλάδα μέτρα λιτότητας που προκαλούν έντονες αντιδράσεις στο εκλογικό σώμα. Η τελευταία επίσημη επίσκεψη του Μπαρόζο στην Ελλάδα είχε γίνει τον Ιούνιο του 2009. Έκτοτε έχει συναντηθεί με Έλληνες κυβερνητικούς αξιωματούχους, αλλά κυρίως στις Βρυξέλλες.

Ο πρόεδρος της ομάδας των σοσιαλδημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο ανόδου στην Ευρώπη της αριστεράς η οποία τάσσεται εναντίον της ΕΕ. «Αυτός είναι ο κίνδυνος», υποστήριξε ο Σβόμποντα, αναφερόμενος στην Ελλάδα, όπου ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δηλώσει ότι θέλει να καταργήσει το μνημόνιο των μέτρων λιτότητας.

«Πρέπει να μιλήσουμε με τον Αλέξη Τσίπρα και το κόμμα του, τον ΣΥΡΙΖΑ. Το κόμμα αυτό έχει μία θέση στην κυβέρνηση», δήλωσε ακόμα ο Σβόμποντα, επιμένοντας στην αναγκαιότητα να υπάρξει διάλογος με τα πιο ριζοσπαστικά κόμματα, υπό την προϋπόθεση ότι δεν τάσσονται εναντίον της ΕΕ.

Τα κόμματα της αριστεράς «τα οποία στρέφονται εναντίον της Ευρώπης δεν έχουν καμιά σχέση με την ομάδα μας στο ευρωκοινοβούλιο», σημείωσε ακόμη ο Σβόμποντα. «Θέλουμε να καταστήσουμε εφικτή μια πορεία προς μια προοδευτική, εναλλακτική Ευρώπη», τόνισε, επισημαίνοντας ότι υποστηρίζει μια αριστερά που ξεκινά από τους "καθολικούς και φθάνει μέχρι τους ριζοσπάστες".

Δεν υπάρχουν σχόλια: