Τετάρτη 11 Ιουλίου 2012

Πακέτο λιτότητας «μαμούθ» στην Ισπανία για εξοικονόμηση 65 δισ. ευρώ έως το 2014

Πρώτο βήμα η αύξηση του ΦΠΑ


Η Ισπανία πρέπει να ρίξει το έλλειμμά της κάτω από το 3% του ΑΕΠ μέχρι το 2014, μετά την παράταση ενός έτους που εξασφάλισε από την ΕΕ
Η Ισπανία πρέπει να ρίξει το έλλειμμά της κάτω από το 3% του ΑΕΠ μέχρι το 2014, μετά την παράταση ενός έτους που εξασφάλισε από την ΕΕ   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Μαδρίτη
Αύξηση του ΦΠΑ στο 21% από 18%, μαζί με κόψιμο του φετινού δώρου Χριστουγέννων για δημόσιους υπαλλήλους, προανήγγειλε ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι ως πρώτο μέρος του πακέτου μέτρων για εξοικόμηση συνολικά 65 δισ. ευρώ σε διάρκεια δυόμισι χρόνων.

Με την ανεργία να βρίσκεται σε ιστορικό υψηλό και την οικονομία να βρίσκεται σε τροχιά ύφεσης, η Μαδρίτη πρέπει να μειώσει το έλλειμμά της κάτω από το 3% του ΑΕΠ μέχρι το 2014 -έχοντας εξασφαλίσει παράταση ενός έτους από την ΕΕ.

Ο Ισπανός πρωθυπουργός προανήγγειλε μεταξύ άλλων επίσης «επανεξέταση» των επιδομάτων ανεργίας -ενώ το Μάιο η ανεργία έφτασε το 24,6%- εκ βάθρων αναδιάρθρωση της δημόσιας διοίκησης, μέσω της οποίας θα εξοικονομηθούν 3,5 δισ. ευρώ και αύξηση της έμμεσης φορολογίας στην ενέργεια.

«Κατανοώ ότι τα μέτρα αυτά πλήττουν τον καθένα» είπε ο Ραχόι μιλώντας την Τετάρτη στο Κοινοβούλιο της χώρας, λέγοντας όμως πως πρέπει να εφαρμοστούν χωρίς καθυστέρηση. «Οι καταχρήσεις του παρελθόντος πληρώνονται σήμερα» είπε χαρακτηριστικά.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: