Τετάρτη 11 Ιουλίου 2012

«Γκρίνια» στο εσωτερικό της κυβέρνησης για τις αρμοδιότητες των υφυπουργών

Παράπονα δημοσίως από τη Φ.Σκοπούλη


Η υφυπουργός Υγείας Φωτεινή Σκοπούλη
Η υφυπουργός Υγείας Φωτεινή Σκοπούλη   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
Ενδοκυβερνητικές τριβές φαίνεται να προκαλεί η εκκρεμότητα καθορισμού των αρμοδιοτήτων μεταξύ υπουργών και υφυπουργών με κεντρικό σημείο το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, ενώ θέμα προέκυψε και με την υφυπουργό Υγείας Φωτεινή Σκοπούλη, η οποία δήλωσε στη ΝΕΤ: «Ήρθα εδώ, γιατί δεν έχω τι να κάνω στο υπουργείο. Δεν έχω ακόμα αρμοδιότητες».

Σύμφωνα με το Βήμα, πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου υποστηρίζουν ότι «όλα θα κλείσουν τις επόμενες ημέρες, σε πολύ πιο σύντομο χρόνο από προηγούμενες φορές στο παρελθόν». Δεν αποκλείεται, μάλιστα, ορισμένα ζητήματα να οριστικοποιηθούν στη συνάντηση των κυβερνητικών εταίρων το απόγευμα της Τετάρτης.

Πάντως, η δήλωση της κ. Σκοπούλη προκάλεσε αίσθηση, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι είχε απειλήσει με παραίτηση. Μήλον της Έριδος στη διαμάχη που υπάρχει στο υπουργείο Υγείας ήταν οι αρμοδιότητες στον τομέα των φαρμάκων, τις οποίες ήθελε να αναλάβει η κ. Σκοπούλη. Σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές, τελικά θα της ανατεθεί ο τομέας της δημόσιας υγείας, με στόχο να αποφευχθεί μια νέα παραίτηση που θα προκαλούσε πρόβλημα στην κυβέρνηση.

Την ίδια στιγμή, πρόβλημα εξακολουθεί να υπάρχει στο υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. Ο πρωθυπουργός φέρεται να θέλει να έχει η ΝΔ τον έλεγχο της ενέργειας, που αποτελεί «εργαλείο» για την άσκηση και της οικονομικής πολιτικής, ενώ επενδύει στον υφυπουργό Μ. Παπαγεωργίου, άλλοτε ηγετικό στέλεχος της ΔΕΠΑ επί κυβερνήσεων Καραμανλή.

Σε αυτό το κλίμα, ήδη αρχίζουν να δημοσιεύονται στο ΦΕΚ οι αρμοδιότητες ορισμένων μελών της κυβέρνησης. Ενδεικτικά αναφέρονται, με βάσει και τα τελευταία ΦΕΚ, οι αρμοδιότητες του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών Χαρ. Αθανασίου και των υφυπουργών Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Μ.Βολουδάκη και Παιδείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού, Θ. Παπαθεοδώρου και Ι. Ιωαννίδη.
Σύμφωνα με τις αποφάσεις των υπουργών τους, ο κ. Βολουδάκης θα έχει την ευθύνη της υπηρεσίας ανάπτυξης πληροφορικής του υπουργείου, της ειδικής γραμματείας για τη διοικητική μεταρρύθμιση, της ειδικής υπηρεσίας στρατηγικού σχεδιασμού και εφαρμογής προγραμμάτων και της εταιρείας «Κοινωνία της Πληροφορίας Α.Ε.».
Ο κ. Παπαθεοδώρου θα έχει την ευθύνη της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ενώ στον κ. Ιωαννίδη ανατέθηκε το σύνολο των αρμοδιοτήτων για τον αθλητισμό και των υπηρεσιών της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού.
Επίσης έχουν δημοσιευθεί και οι αρμοδιότητες του υπουργού Επικρατείας Δ. Σταμάτη, ο οποίος έχει τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου. Ο κ. Σταμάτης έχει εκχωρήσει την αρμοδιότητα της ΕΡΤ στον κυβερνητικό εκπρόσωπο Σ. Κεδίκογλου που θα ελέγχει, επίσης, το ΑΠΕ και τις δύο Γραμματείες, Τύπου και Επικοινωνίας.

Ενδιαφέρον έχουν και οι αρμοδιότητες που είχαν ανατεθεί στον Νίκο Νικολόπουλο, πριν παραιτηθεί από τη θέση του υφυπουργού Εργασίας. Στον παραιτηθέντα υφυπουργό είχε ανατεθεί ο έλεγχος της ΓΓ Πρόνοιας, του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, των διευθύνσεων της Γενικής Διεύθυνσης Εργασίας (επαγγελματικής κατάρτισης, ορών και αμοιβής εργασίας, κ.α.), της Γενικής Διεύθυνσης Συνθηκών και Υγιεινής της Εργασίας, αλλά και των διευθύνσεων και υπηρεσιών της γενικής διεύθυνσης διοικητικής υποστήριξης (εκπαίδευσης, οργάνωσης και απλούστευσης διαδικασιών, πληροφορικής, ενημέρωσης του πολίτη, κ.α.).
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: