Τετάρτη 1 Αυγούστου 2012

Άμεσα τα μέτρα των 11,5 δισ. ευρώ «κατ' επιλογή Σαμαρά» είπε ο Ευ.Βενιζέλος

«Δεν θα πάμε τη χώρα σε εκλογές»


  (Φωτογραφία:  Icon )

Αθήνα
Με μία αιχμηρή δήλωση, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος επανέλαβε μετά τη σύσκεψη των κυβερνητικών εταίρων στο Μέγαρο Μαξίμου την πρότασή του να τεθεί σε υψηλό επίπεδο το ζήτημα της παράτασης του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής.

Εντούτοις, όπως πρόσθεσε, κατ' επιλογή του πρωθυπουργού «ο οποίος έχει την ευθύνη των χειρισμών» τα μέτρα των 11,5 δισ. ευρώ θα ληφθούν άμεσα.

«Είμαι αναγκασμένος να δεχτώ την εκτίμησή του. Δεν θα οδηγήσουμε εμείς τη χώρα σε εκλογές, όπως το έκανε η κατ' ουσίαν η ΝΔ από τον περασμένο Νοέμβριο. θα τηρήσουμε την προγραμματική συμφωνία» είπε ο κ. Βενιζέλος.

«Όλες αυτές τις ημέρες έκανα μεγάλη προσπάθεια να πείσω ότι η στρατηγική που πρέπει ν’ ακολουθήσει η χώρα είναι να τεθεί τώρα στους εταίρους μας, σε υψηλό πολιτικό επίπεδο, το ζήτημα της παράτασης του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής μέχρι το τέλος του 2016» είπε ο κ. Βενιζέλος.

«Αυτό θα επέτρεπε να ληφθούν σταδιακά και με ηπιότερο τρόπο τα μέτρα που οδηγούν σε μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος, σε επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων και σε διασφάλιση της βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους μέσα από την επάνοδο σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Αυτό θα επέτρεπε να αποφύγουμε ένα νέο κύμα σημαντικών περικοπών σε μισθούς, συντάξεις και επιδόματα που είναι τα περίπου 6 από τα 11,5 δισ. ευρώ. Ένα νέο κύμα περικοπών που θα βαθύνει, δυστυχώς, ακόμα περισσότερο την ύφεση, ελπίζουμε προσωρινά, αλλά θα καταστήσει υφεσιακά έτη και το 2013 και το 2014» πρόσθεσε.

«Αυτά που πρότεινα, θεωρώ ότι είναι ο κοινός παρονομαστής αυτών που είχαμε πει προεκλογικά τα τρία κόμματα. Δεν έχει όμως νόημα, από ένα σημείο και μετά, να επιδιώκουμε κάτι σε διεθνές επίπεδο, όταν δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε σε εσωτερικό επίπεδο. Ήδη, στάλθηκε εκ των πραγμάτων στους εταίρους μας το μήνυμα ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να λάβει μέτρα περικοπής δαπανών ύψους 11,5 δισ. ευρώ αμέσως, εν πολλοίς από μισθούς, συντάξεις και επιδόματα, αλλά αντιδρούν οι δύο μικρότεροι κυβερνητικοί εταίροι» δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και συμπλήρωσε:

«Ήδη, έγινα στόχος προσωπικών επιθέσεων από κάποιους κύκλους που συνηθίζουν να λένε γνωστές εξυπνάδες, για μειωμένη υπευθυνότητα. Αυτό το βρίσκω χυδαίο και ανιστόρητο. Είναι προσβολή απέναντι στα βάρη που σήκωσε και σηκώνει το κόμμα μας και εγώ προσωπικά. Η χώρα, λέω στους κυρίους αυτούς, βρίσκεται μέσα στην Ευρώπη και μέσα στο ευρώ γιατί κάποιοι άνθρωποι σηκώσαμε το βάρος και την κρατήσαμε μέσα στο ευρώ.

»Ο ελληνικός λαός έδωσε σ’ εμάς στις εκλογές 12,2% και στη Νέα Δημοκρατία 29%. Συμφωνήσαμε σε σχηματισμό κυβέρνησης με Πρωθυπουργό τον ίδιο τον αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας, τον κ. Σαμαρά. Θέση μας είναι ότι η κυβέρνηση πρέπει να ολοκληρώσει τον τετραετή κύκλο της γιατί δεν υπάρχει πραγματικά άλλη καλύτερη λύση για τη χώρα.

»Εφόσον ο Πρωθυπουργός θεωρεί ότι η άμεση λήψη όλων των μέτρων των 11,5 δισ. ευρώ είναι αυτό που θα του επιτρέψει στη συνέχεια να συζητήσει διεθνώς και ότι μόνο αυτό διασφαλίζει την καταβολή των επομένων δόσεων και τη θέση της χώρας στο ευρώ, είμαι αναγκασμένος να δεχτώ την εκτίμησή του γιατί αυτός έχει την ευθύνη των χειρισμών και περιμένουμε τα αποτελέσματα. Δεν θα κάνουμε εμείς αυτό που έκανε η Νέα Δημοκρατία απέναντι στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και αργότερα απέναντι στην κυβέρνηση Παπαδήμου. Δεν θα οδηγήσουμε εμείς τη χώρα σε εκλογές, όπως την οδήγησε ουσιαστικά από τον Νοέμβριο του 2011 η Νέα Δημοκρατία» τόνισε.

Έξι βασικά σημεία

Ο κ. Βενιζέλος είπε ότι το ΠΑΟΣΚ θα τιμήσει τη συμφωνία προγραμματικής σύγκλισης των τριών κομμάτων, αλλά τώρα «πρέπει να γίνουν τουλάχιστον τα εξής πράγματα»:

1. Στο πακέτο των 11,5 δισ. ευρώ ευρώ να μην περιλαμβάνονται μέτρα άδικα, μέτρα προδήλως οριζόντια ή μέτρα δημοσιονομικώς ατελέσφορα.

2. Το πακέτο των 11,5 δισ. ευρώ δημοσιονομικών μέτρων, πρέπει να συνοδεύεται από εξίσου συγκεκριμένα μέτρα για την ρευστότητα.

3. Η τρόικα, το λιγότερο που πρέπει να εισηγηθεί στην έκθεσή της είναι η παράταση του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής μέχρι το τέλος του 2016.

4. Πρέπει να συμφωνηθεί από την τρόικα η γρήγορη καταβολή των δόσεων που επιτρέπουν να πέσει χρήμα στην αγορά, να εξοφληθούν για παράδειγμα άμεσα οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του κράτους στις επιχειρήσεις.

5. Να αναγνωριστεί από τους εταίρους μας ότι η Ελλάδα έχει κάνει μια πρωτοφανή, μοναδική στην ιστορία, προσπάθεια προσαρμογής και δημοσιονομικά και διαρθρωτικά. Να σταλεί δηλαδή ένα άλλο μήνυμα διεθνώς από τους εταίρους μας για την Ελλάδα και για τις τεράστιες θυσίες που έχει υποστεί ο ελληνικός λαός.

6. Να ανοίξει ο δρόμος για την ένταξη της Ελλάδας στις ρυθμίσεις που αποφάσισε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 28 και 29 Ιουνίου, στις ρυθμίσεις δηλαδή που ανοίγουν την πόρτα για τη μείωση του ονομαστικού βάρους του δημοσίου χρέους.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: