Τετάρτη 1 Αυγούστου 2012

Διαφωνούν, αλλά συμφώνησαν να μην πάμε σε εκλογές

Θα ληφθούν τώρα τα μέτρα των 11,5 δισ.


 

Μετά από μία δραματική σύσκεψη δύο ωρών στο Μέγαρο Μαξίμου και με τον κίνδυνο κατάρρευσης του κυβερνητικού σχηματισμού να ελλοχεύει, με απρόβλεπτες συνέπειες, οι τρεις αρχηγοί των κομμάτων, που στηρίζουν την κυβέρνηση συμφώνησαν τελικά να παρουσιάσουν τα μέτρα των 11,5 δισ. ευρώ, που ζητεί η τρόικα για την διετία 2013 – 2014 προκειμένου να προχωρήσει το δανεικό πρόγραμμα και να μην κλείσει η στρόφιγγα της χρηματοδότησης.

Με την εξέλιξη αυτή εκτονώνεται, προς το παρόν, η πρώτη μεγάλη εσωκυβερνητική κρίση, που δοκίμασε τις αντοχές στις σχέσεις των τριών κομμάτων. Κατέδειξε δε ότι τα περιθώρια ελιγμών μπροστά στις απαιτήσεις της τρόικας, με τις οποίες έχει συμφωνήσει η κυβέρνηση Παπαδήμου, είναι στην πραγματικότητα ελάχιστα εάν όχι μηδαμινά.

Παρά τις έντονες επιφυλάξεις και τη διαφορετική προσέγγιση, που εξέφρασαν το τελευταίο διήμερο οι κύριοι Ευάγγελος Βενιζέλος και Φώτης Κουβέλης, αποδέχθηκαν την άποψη του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα να υπάρξει απόφαση για το πακέτο των μέτρων, που θα συμπεριλαμβάνει νέες δραστικές περικοπές σε μισθούς και συντάξεις. Το Μέγαρο Μαξίμου είχε ξεκαθαρίσει από την πρώτη στιγμή ότι για οποιαδήποτε επαναδιαπραγμάτευση προαπαιτούμενο είναι η ανταπόκριση της χώρας στις ειλημμένες δεσμεύσεις της.

Ούτε ο κ. Βενιζέλος, ούτε ο κ. Κουβέλης ήταν διατεθειμένοι ή έτοιμοι να προκαλέσουν ρήξη, με δεδομένο ότι η τρόικα διαμήνυσε σαφώς την Τρίτη ότι περιμένει συγκεκριμένες και οριστικές αποφάσεις εντός των ημερών και δεν δέχεται το αίτημα του ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ να ληφθούν τώρα μέτρα 6 δις ευρώ από διαρθρωτικές αλλαγές και αποκρατικοποιήσεις και τα υπόλοιπα ποσά να καλυφθούν με νέες παρεμβάσεις για τη διετία 2015-2016.

Στη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, οι δύο αρχηγοί των μικρότερων κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού ζήτησαν από τον πρωθυπουργό να διαμορφωθεί έστω ένα ολοκληρωμένο σχέδιο πολιτικής πίεσης προς την τρόικα, ώστε να πειστούν οι εταίροι να βοηθήσουν με συγκεκριμένα μέσα, κυρίως χρηματοδοτικά, την ελληνική οικονομία για να μην βυθιστεί στην ύφεση. Ταυτόχρονα συμφωνήθηκε να μέτρα, που θα ληφθούν να είναι όσο το δυνατό πιο δίκαια, όμως το τεράστιο κονδύλι, που προβλέπεται να εξοικονομηθεί από περικοπές σε μισθούς και συντάξεις (περίπου 5,5 δισ.) δεν αφήνει πολλά περιθώρια για ευαισθησίες.

Από την εξέλιξη των ενδοκυβερνητικών συζητήσεων καταδεικνύεται ότι η στρατηγική του κ. Σαμαρά δεν μπορεί να αμφισβητηθεί από τους άλλους κυβερνητικούς εταίρους. Όμως καθίσταται σαφές κι από τις παρεμβάσεις κυρίως του προέδρου του ΠΑΣΟΚ ότι υπάρχει απόσταση στις εκτιμήσεις για την πορεία της χώρας μέσα σε αυτές τις συνθήκες και οι λογαριασμοί θα μείνουν ανοιχτοί. Ο κ. Βενιζέλος θεωρεί εκ των ων ουκ άνευ την διαπραγμάτευση της ελληνικής κυβέρνησης με τους εταίρους σε ανώτερο πολιτικό επίπεδο, ώστε να υπάρξει ελπίδα ότι θα πετύχει το πρόγραμμα. Προς τούτο είναι διατεθειμένος να περιμένει για κάποιες εβδομάδες. Εάν διαπιστώσει ότι γίνονται ουσιαστικά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση θα παραμείνει σταθερός κυβερνητικός εταίρος. Σε διαφορετική περίπτωση εξετάζει κάθε ενδεχόμενο.

Πάντως, κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου μετά το τέλος της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών, έλεγαν ότι ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στην εισήγηση του αναφέρθηκε σε συζητήσεις που είχε με τον Ζοζέ Μπαρόζο, την τρόικα και τον Χέρμαν Βαν Ρομπάι και είπε ότι η υπόθεση είναι πεντακάθαρη. Τόνισε ότι προτιμά την απόφαση με τις θετικές συνέπειες, δηλαδή την παραμονή μας στο ευρώ και τη δυνατότητα να κερδίσουμε τη διετή επιμήκυνση, παρά τη βεβαιότητα της αρνητικής έκθεσης και της ρήξης με τους εταίρους που συνεπάγεται τραγικούς κινδύνους.

«Η απόφαση αυτή δίνει κλίμα διεθνούς αξιοπιστίας. Ως πρωθυπουργός έχω το καθήκον και την ευθύνη για την εισήγηση μου. Αν δεν παίρναμε τώρα την απόφαση θα μπαίναμε στην απομόνωση και στις κλειστές πόρτες», είπε συγκεκριμένα ο κ. Σαμαράς.

Στουρνάρας: «Τώρα θα αρχίσουμε διαπραγματεύσεις με την τρόικα» 

Άμεσα θα αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα είπε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης των τριών πολιτικών την Τετάρτη.

Ο κ. Στουρνάρας, ο οποίος θα συναντηθεί με την τρόικα στις 14:00 το μεσημέρι της Πέμπτης, είπε ότι υπήρξε συμφωνία σε ένα βασικό περίγραμμα «με στόχο να μην υπάρξουν μέτρα που θα πλήξουν περαιτέρω την κοινωνία».

Ωστόσο, ο κ. Στουρνάρας ξεκαθάρισε ότι «το μέλλον της Ελλάδας στην ευρωζώνη εξαρτάται από την περικοπή των κρατικών δαπανών κατά 11,5 δισ. ευρώ». 

«Τώρα θα αρχίσουμε διαπραγματεύσεις με την τρόικα και αναμένουμε το πακέτο να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Αυγούστου», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών και υπογράμμισε ότι βασικός στόχος είναι «η ελαχιστοποίηση των κοινωνικών επιπτώσεων». «Πρέπει να παρουσιάσουμε ένα αξιόπιστο πακέτο» πρόσθεσε.

Κουβέλης: Να μην επιβαρύνουμε τους αδύναμους 

Κοινή επιλογή των κυβερνητικών εταίρων είναι να υπάρξει η ελάχιστη επιβάρυνση των αδύναμων στρωμάτων, δήλωσε εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, κ. Φώτης Κουβέλης.

Ο κ. Κουβέλης είπε ότι η προγραμματική σύγκλιση των τριών δυνάμεων που στηρίζουν την κυβέρνηση ισχύει στο ακέραιο και πρόσθεσε ότι παραμένουν ως προτεραιότητες η ανάγκη χρονικής επιμήκυνσης της δημοσιονομικής προσαρμογής και η επαναδιαπραγμάτευση για τους επαχθείς όρους του μνημονίου.

Συγκεκριμένα, ο κ. Κουβέλης είπε ότι θα υπάρξει πρόταση για τα 11,5 δισ. ευρώ, διευκρινίζοντας ότι κατά την αποψινή σύσκεψη συζητήθηκαν «μόνο για κεφάλαια και όχι συγκεκριμένοι αριθμοί».

«Συζητήσαμε για τα κεφάλαια και όχι κωδικό προς κωδικό τα μέτρα. Είναι κοινή επιλογή να υπάρξει η ελάχιστη δυνατή επιβάρυνση των αδυνάτων. Η πρόταση από την πλευρά της κυβέρνησης σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει υποστολή της προσπάθειας για επιμήκυνση» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ. 

Έντονο φραστικό επεισόδιο Βενιζέλου – Στουρνάρα

Έντονο φραστικό επεισόδιο σημειώθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, ανάμεσα στον κ. Στουρνάρα και τον κ. Βενιζέλο κατά τη διάρκεια της κρίσιμης σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών την Τετάρτη.

Η κόντρα των δύο αντρών εξελίχθηκε μάλιστα σε προσωπικό τόνο και τελικά λύθηκε με παρέμβαση του πρωθυπουργού. protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: