Παρασκευή 31 Αυγούστου 2012

«Κούρεμα» σε 150.000 εποχικά επιδόματα ανεργίας φέρνει το νέο πακέτο μέτρων

Εξετάζεται και η κατάργηση


Η αναθεώρηση των ειδικών εποχικών επιδομάτων σχεδιάζεται να γίνει είτε μέσω του συμψηφισμού του εποχικού επιδόματος με το καταβαλλόμενο μηνιαίο επίδομα ανεργίας, είτε με την κατάργησή τους
Η αναθεώρηση των ειδικών εποχικών επιδομάτων σχεδιάζεται να γίνει είτε μέσω του συμψηφισμού του εποχικού επιδόματος με το καταβαλλόμενο μηνιαίο επίδομα ανεργίας, είτε με την κατάργησή τους   (Φωτογραφία:  Associated Press )

Αθήνα
Επί τάπητος είναι το ενδεχόμενο της κατάργησης ή του συμψηφισμού των ετήσιων ειδικών εποχικών επιδομάτων που εισπράττουν περίπου 150.000 επιδοτούμενοι άνεργοι (ξενοδοχοϋπάλληλοι, οικοδόμοι κ.ά.), στο πλαίσιο του πακέτου των σκληρών μέτρων ύψους 11,8 δισ. ευρώ.

Η αναθεώρηση των ειδικών εποχικών επιδομάτων σχεδιάζεται να γίνει είτε μέσω του συμψηφισμού του εποχικού επιδόματος με το καταβαλλόμενο μηνιαίο επίδομα ανεργίας, είτε με την κατάργησή τους.

Δηλαδή, θα αφαιρείται το επίδομα ανεργίας -τουλάχιστον τα 360 ευρώ που είναι το κατώτερο- από τις εφάπαξ εποχικές επιδοτήσεις οι οποίες κυμαίνονται, ανάλογα με την κατηγορία του επαγγέλματος, από 458 ευρώ έως 916,30 ευρώ τον χρόνο (εμμέσως, ο δικαιούχος θα χάνει ένα ή και δύο επιδόματα ανεργίας).

Το συνολικό κονδύλι που θα εξοικονομηθεί με την περικοπή των εποχικών επιδομάτων είναι 50 εκατομμύρια ευρώ.

Σημειώνεται ότι φέτος είχαν ήδη μειωθεί κατά 22% σε συνέχεια της μείωσης του κατώτατου ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη, με το οποίο υπολογίζονται τα επιδόματα του ΟΑΕΔ.

Πάντως, όπως είπε στα «ΝΕΑ» ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα τουριστικά - επισιτιστικά επαγγέλματα Παναγιώτης Προύτζος, με την ισχύουσα νομοθεσία υπάρχει ήδη ρύθμιση για περιορισμό των επιδομάτων από 1/1/2013.

Η ρύθμιση αυτή προβλέπει ότι κόβεται το εποχικό επίδομα σε όσους έχουν ξεπεράσει τις 450 ημέρες επιδότησης τα προηγούμενα τέσσερα έτη.

«Είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι με το νέο μέτρο», λέει ο κ. Προύτζος και επισημαίνει ότι η συντριπτική πλειονότητα στον τουρισμό και στον επισιτισμό είναι εποχικά εργαζόμενο
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: