Πέμπτη 30 Αυγούστου 2012

Στις 9 Σεπτεμβρίου το ραντεβού του Γ. Στουρνάρα με τους επικεφαλής της τρόικας

Την Τρίτη ραντεβού με τον Σόιμπλε


Ο κ., Στουρνάρας θα συνοδεύσει τον πρωθυπουργό στη ΔΕΘ
Ο κ., Στουρνάρας θα συνοδεύσει τον πρωθυπουργό στη ΔΕΘ   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
Η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης και η ολιγόωρη μετάβαση του πρωθυπουργού στη συμπρωτεύουσα μετέθεσε για μια ημέρα το ραντεβού του υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα με τους επικεφαλής της τρόικας.
 
Ο υπουργός θα συνοδεύσει τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά στη ΔΕΘ.
Η συνάντηση του κ. Στουρνάρα με τους επικεφαλής της τρόικας θα γίνει την Κυριακή 9 Σεπτεμβρίου, στις 10 το πρωί και όχι το Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου.  
Την ίδια ώρα, πλήρη κατάργηση των δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα και του επιδόματος για το καλοκαίρι για όλους ανεξαιρέτως τους συνταξιούχους του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, αλλά και για τους εν ενεργεία δημοσίους υπαλλήλους περιλαμβάνει το βασικό σενάριο για το πακέτο των νέων μέτρων που συζητήθηκε στη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών με τους εκπροσώπους του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Αριστεράς, το βράδυ της Τετάρτης.
Η κυβέρνηση εκτιμά ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση θα προκύψει καθαρή εξοικονόμηση 2,5 δισ. ευρώ. Παράλληλα, στο «πακέτο» περιλαμβάνεται και η κατάργηση των εποχικών επιδομάτων ανεργίας, τα οποία λαμβάνουν 150.000- 160.000 άτομα, που εργάζονται εποχικά, όπως ξενοδοχοϋπάλληλοι, οικοδόμοι, καλλιτέχνες, καπνεργάτες, κ.ά.
Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης υποστηρίζει ότι εάν καταργηθούν πλήρως τα δώρα και το καλοκαιρινό επίδομα για τους συνταξιούχους, τότε οι περικοπές στις συντάξεις μπορεί να επιβληθούν από τα 1.000 ευρώ και άνω. Ενώ, στην περίπτωση που οι μειώσεις στα δώρα είναι κλιμακωτές (όπως, σύμφωνα με πληροφορίες, ζητεί η ΔΗΜΑΡ), τότε οι συντάξεις θα περικοπούν από τα 600 ή τα 700 ευρώ.
Το βέβαιο είναι, όπως επισημαίνουν στελέχη του οικονομικού επιτελείου, ότι όλες οι εκκρεμότητες πρέπει να έχουν κλείσει έως τις 6 Σεπτεμβρίου, καθώς, όπως έγινε γνωστό την Τετάρτη, οι επικεφαλής της τρόικας έρχονται στην Αθήνα στις 7 Σεπτεμβρίου.
Πάντως, σήμερα, Πέμπτη, ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς, σε ομιλία του πριν από την εκλογή γραμματέα της ΝΔ, είπε ότι το πακέτο περικοπών των 11,5 δισ. ευρώ θα «είναι το τελευταίο», καθώς «η κοινωνία δεν αντέχει άλλο».
Οι τρεις εκπρόσωποι των δανειστών θα παραμείνουν στην Ελλάδα έως και τις 13 Σεπτεμβρίου, καθώς στη συνέχεια θα μεταβούν, μαζί με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών, στη Λευκωσία για τη συνεδρίαση του Eurogroup. Στην Κύπρο ο κ. Στουρνάρας θα πρέπει να ενημερώσει αναλυτικά για τα μέτρα που θα περιλαμβάνονται στο πακέτο της διετίας 2013- 2014.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: