Πέμπτη 30 Αυγούστου 2012

Άρθρο της βρετανικής, οικονομικής εφημερίδας FT: Η δραχμή είναι λιγότερο πιθανή απ΄όσο θεωρούν οι αγορές

«Η επιστροφή στη νέα δραχμή είναι λιγότερο πιθανή από ό,τι θεωρούν οι αγορές», σημειώνει σε κύριο άρθρο της η βρετανική οικονομική εφημερίδα, ενώ τονίζεται πως στη χώρα μας ήδη έχουν γίνει περισσότερα απ' όσα κάποιοι θεωρούν, καθώς το κόστος ανά μονάδα εργασίας έχει πέσει και το πρωτογενές έλλειμμα -πριν από τις δαπάνες για τους τόκους εξυπηρέτησης του χρέους- έχει σχεδόν εξαφανισθεί.

Επίσης, οι Financial Times εκφράζουν τη βεβαιότητα ότι στην Ελλάδα θα δοθεί η επιμήκυνση του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής χωρίς πρόσθετη χρηματοδότηση. Βέβαια ως απαραίτητη προϋπόθεση τονίζεται η τήρηση των δεσμεύσεων.

Οι πολιτικές για τη διάσωση θα αλλάξουν σημαντικά, προσθέτουν οι FT, αν η Ελλάδα επιτύχει σύντονα πρωτογενές πλεόνασμα. 

Μία διακοπή της χρηματοδότησης θα ήταν λιγότερο κρίσιμη στην περίπτωση αυτή, καθώς θα οδηγούσε βέβαια σε μία αναγκαστική αναδιάρθρωση του χρέους, αλλά θα ήταν λιγότερο επώδυνη σε σχέση με το αν υπήρχε ένα μεγάλο κενό χρηματοδότησης.

Το σημαντικό είναι ότι μία χρεοκοπία δεν θα χρειαζόταν να οδηγήσει σε μία έξοδο από το ευρώ, προσθέτει το άρθρο. 

Από τη στιγμή που θα ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών και ιδιαίτερα στην περίπτωση που η Ευρωζώνη προχωρήσει στην τραπεζική ένωση, η Ελλάδα δεν θα έχει να κερδίσει τίποτε από την έξοδό της από το ευρώ σε περίπτωση χρεοκοπίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: