Πέμπτη 30 Αυγούστου 2012

Νέα πολύωρη σύσκεψη Τα «σημεία τριβής» του πακέτου των μέτρων εξετάστηκαν στο υπουργείο Οικονομικών



Στη συνάντηση, που άρχισε στις 8 το βράδυ, επιδιώχθηκε συγκερασμός των απόψεων των τριών κομμάτων που μετέχουν στην κυβέρνηση
Στη συνάντηση, που άρχισε στις 8 το βράδυ, επιδιώχθηκε συγκερασμός των απόψεων των τριών κομμάτων που μετέχουν στην κυβέρνηση   (Φωτογραφία:  Eurokinissi )


Αθήνα
Ολοκληρώθηκε αργά το βράδυ της Τετάρτης στο υπουργείο Οικονομικών νέα πολύωρη σύσκεψη για τις εκκρεμότητες αλλά και τα «σημεία τριβής» των προωθούμενων μέτρων, η οποία πραγματοποιήθηκε έπειτα από τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών στο Μέγαρο Μαξίμου για το πακέτο των 11,5 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η συνάντηση επικεντρώθηκε:

  • Στην κατάργηση των δώρων και τους επιδόματος αδείας σε όλους τους μισθωτούς αλλά και τους συνταξιούχους δημοσίου από την οποία μπορεί να προκύψει εξοικονόμηση 2,5 δισ. ευρώ (περιλαμβανομένων των συντάξεων του ΟΓΑ).
  • Στην περικοπή των κύριων συντάξεων με οροφή που θα ξεκινά από τα 600 - 700 ευρώ.
  • Στις περικοπές αναπηρικών επιδομάτων, ανεξαρτήτως εισοδηματικής κατάστασης.
  • Μειώσεις στο ΕΚΑΣ, αλλά και στα ειδικά επιδόματα ανεργίας (π.χ. για τους σερβιτόρους).
Τελικές αποφάσεις δεν λήφθηκαν και τα μέτωπα παραμένουν ανοικτά.

Το πρωί της Πέμπτης θα ενημερωθούν οι αρχηγοί των κομμάτων και θα ακολουθήσει νέος κύκλος διαπραγματεύσεων για τον καθορισμό των εκκρεμών μέτρων ύψους 4,6 δισ. ευρώ, από το συνολικό πακέτο των 11,5 δισ. ευρώ.

Στη σύσκεψη μετείχαν ο υπουργός Οικονομικών Γ.Στουρνάρας, o αναπληρωτής υπουργός Χ.Σταϊκούρας, ο πρόεδρος του Σώματος Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων Π.Τσακλόγλου, ο γενικός γραμματέας Γ.Μέργος και οι εκπρόσωποι των δύο κομμάτων: Φ.Σαχινίδης, Γ.Κουτρουμάνης και Χ.Πρωτόπαπας (ΠΑΣΟΚ) και Δ.Χατζησωκράτης (ΔΗΜΑΡ).

Την Τετάρτη τόσο ο Ευάγγελος Βενιζέλος όσο και ο Φώτης Κουβέλης επανέλαβαν την αντίθεσή τους σε οριζόντιες περικοπές, ενώ ανοιχτό παραμένει και το ποσοστό περικοπής της επιχορήγησης στους ΟΤΑ.

Επίσης, το θέμα των ειδικών μισθολογίων εξελίσσεται σε θρίλερ, αφού αναζητούνται λύσεις για να διασωθούν τουλάχιστον οι αποδοχές των μάχιμων ένστολων, αλλά ήδη άλλοι κλάδοι, όπως οι δικαστικοί, αντιδρούν έντονα στο ενδεχόμενο νέων μειώσεων μισθών.

«Το βασικό σενάριο έχει οριστικοποιηθεί. Υπάρχουν ένα - δύο ελάσσονα ζητήματα ανοιχτά ακόμα, ετέθησαν ερωτήσεις. Συνεχίζουμε διαβουλεύσεις με εκπροσώπους των κομμάτων να δώσουμε τις απαραίτητες εξηγήσεις. Το πακέτο έχει κλείσει», δήλωσε ο κ. Στουρνάρας μετά τη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου.

Την επόμενη εβδομάδα το πακέτο θα παρουσιαστεί στην τρόικα. Οι επικεφαλής καταφθάνουν στην Αθήνα την Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου. Η συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών αναμένεται την επομένη, Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου.

Οι επικεφαλής της τρόικας αναμένεται να συναντηθούν στη συνέχεια με τους εμπλεκόμενους υπουργούς, όπως τον υπουργό Εργασίας. Το κλιμάκιο θα αναχωρήσει 13 του μηνός για Κύπρο ώστε να αναφέρουν τα αποτελέσματα εν όψει του άτυπου Eurogroup στις 14 Σεπτεμβρίου.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: