Κυριακή 5 Αυγούστου 2012

Αποκρατικοποιήσεις και συγχωνεύσεις στο δημόσιο στη νέα σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών

Γεμάτη η ατζέντα των διαβουλεύσεων


  (Φωτογραφία:  Fosphotos )


Αθήνα
Με τις συζητήσεις για το πακέτο των 11,5 δισ. ευρώ για τη διετία 2013 - 2014 να έχουν στο μεγαλύτερο ποσοσό τους ολοκληρωθεί και σε επίπεδο κυβέρνησης - τρόικας (μετά την συνάντηση της Κυριακής στο υπουργείο Οικονομικών), οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί ρίχουν τώρα το βάρος τους στα ζητήματα αποκρατικοποιήσεων, συγχωνεύσεων οργανισμών, προώθησης μεγάλων έργων και αποδέσμευσης πόρων. Οι «3» θα έχουν δύο συναντήσεις με αυτήν την ατζέντα, τη Δευτέρα στις 16:00 και την Τρίτη στις 18:00.

Στόχος των τριών πολιτικών αρχηγών είναι να δώσουν ένα επιπλέον θετικό δείγμα γραφής προς τους εταίρους, που σε συνδυασμό με την απόφαση για την προώθηση των περικοπών των 11,5 δισ. ευρώ θα δημιουργήσει καλό κλίμα για τη χώρα.

Η κυβέρνηση συνεργασίας επιδιώκει να στείλει το μήνυμα σε εταίρους και δανειστές πως η Ελλάδα υλοποιεί τις δεσμεύσεις της και είναι αποφασισμένη να προχωρήσει σε όλες τις μεταρρυθμίσεις, δομικές αλλαγές και αποκρατικοποιήσεις που προβλέπονται στο πρόγραμμα.

Τις αποφάσεις αυτές, όπως και το πακέτο των 11,5 δισ. ευρώ, επιθυμεί να έχει στις «βαλίτσες» του ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς εν όψει των επαφών που θα έχει στα τέλη του μήνα με την Γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ και τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ (24 και 25 Αυγούστου), καθώς και στο τραπέζι των διαβουλεύσεων που θα έχει στην Αθήνα στις 22 του μηνός με τον πρόεδρο του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
Σε αυτό το πλαίσιο, η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να αναστρέψει το αρνητικό κλίμα στην αγορά και να επαναφέρει σε αναπτυξιακή τροχιά την οικονομία με έναν συνδυασμό «πυρών».
Όπως σημειώνει Το Βήμα, το «ελληνικό μπαζούκα» θα αποτελείται από αποφάσεις για «άνοιγμα» αγορών, ιδιωτικοποιήσεις, επανεκκίνηση των μεγάλων έργων, μείωση της γραφειοκρατίας και αποδέσμευση πόρων και με αιχμή deals, όπως η αποκρατικοποίηση του ΟΠΑΠ και η αναδιάταξη του τραπεζικού κλάδου.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας εκτιμά ότι η Ελλάδα θα έχει, τελικά, την υποστήριξη των ευρωπαίων εταίρων της στα κρίσιμα ζητήματα που άπτονται της χρηματοδότησης και της μεγέθυνσης της οικονομίας.

Παράλληλα, ο υπουργός Υποδομών και Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης θεωρεί ότι η βήμα προς βήμα επίλυση των οικονομικών προβλημάτων και θεσμικών δυσλειτουργιών θα ανοίξει τον δρόμο για το «φρενάρισμα» της ύφεσης, με πρώτα και καλύτερα τα μεγάλα έργα υποδομής.

Όπως εκτιμούν κύκλοι του υπουργείου Υποδομών, η επανεκκίνηση των έργων μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του ΑΕΠ ως και 1,5%, καθώς επίσης άμεσα στη δημιουργία τουλάχιστον 30.000 θέσεων εργασίας, δίνοντας ένα αναπτυξιακό κύμα στα εργοτάξια της υπαίθρου.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: