Κυριακή 5 Αυγούστου 2012

Έκλεισε ένα «καλό ποσοστό» των μέτρων, το Σεπτέμβριο επιστρέφει η τρόικα

Σε καλό κλίμα η συνάντηση στο ΥΠΟΙΚ


Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Π.Τόμσεν προσερχόμενος στο υπουργείο Οικονομικών
Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Π.Τόμσεν προσερχόμενος στο υπουργείο Οικονομικών  


Αθήνα
Ολοκληρώθηκε λίγο πριν από τις 1:30 το μεσημέρι της Κυριακής η κρίσιμη συνάντηση στο υπουργείο Οικονομικών μεταξύ του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα και του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση με τους εκπροσώπους της τρόικας για την εξειδίκευση των μέτρων που θα περιληφθούν στο πακέτο των 11,5 δισ. ευρώ.

Οι διαπραγματεύσεις «πήγαν καλά», δήλωσε απερχόμενος ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Πολ Τόμσεν. Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών επιβεβαίωσαν ότι η συνάντηση «έγινε σε πάρα πολύ καλό κλίμα» και ότι η τρόικα αναγνωρίζει ότι έχει γίνει συστηματική εργασία.

Οι ίδιοι κύκλοι τόνιζαν ότι μέσα στην εβδομάδα θα κλείσει το θέμα του προϋπολογισμού του 2012 και θα αποκρυσταλλωθούν τα ισοδύναμα μέτρα που θα επιτρέψουν να μην υπάρξουν περικοπές στα ειδικά μισθολόγια και να αποπληρωθούν σταδιακά, έως με 7 δόσεις, οι φόροι που προκύπτουν στα νέα εκκαθαριστικά.

Αναφορικά με το πρόγραμμα 2013-2014 των 11,5 δισ. ευρώ, οι ίδιοι κύκλοι τόνιζαν ότι έκλεισε ένα «καλό ποσοστό» και ότι οι παρεμβάσεις έχουν ήδη συμφωνηθεί με τα υπουργεία. «Μόνοι μας θα καθορίσουμε τα υπολειπόμενα μέτρα» τόνιζε ανώτατο κυβερνητικό στέλεχος.

Το ίδιο κυβερνητικό στέλεχος τόνιζε ότι στη συνάντηση με την τρόικα έγινε συζήτηση για τα μακροοικονομικά μεγέθη, παρουσία μάλιστα εμπειρογνωμόνων του ΙΟΒΕ και του ΚΕΠΕ. Όπως αποκάλυψε, ήδη κυβέρνηση και τρόικα συμφωνούν ότι η ύφεση θα είναι βαθύτερη από ό,τι προβλέπει το προηγούμενο Μεσοπρόθεσμο και ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός του 2012.

Τέλος, το ίδιο κυβερνητικό στέλεχος, σε ερώτηση για το τι θα γίνει με το ομόλογο που ωριμάζει στις 20 Αυγούστου και βρίσκεται στο χαρτοφυλάκιο της ΕΚΤ, δήλωσε ότι «δεν μας αγχώνει αυτό το θέμα» ενώ σημείωσε ότι ισχύουν για αυτό το ζήτημα οι δηλώσεις του προέδρου του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, δείχνοντας προς την κατεύθυνση μίας τεχνικής λύσης.

Αλλο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών τόνιζε ότι προτεραιότητα δίνεται προκειμένου τα μέτρα να χαρακτηρίζονται από κοινωνική δικαιοσύνη και να υπάρχει «σύμμετρη κατανομή των βαρών». «Δεν θα υπάρξουν οριζόντια μέτρα» διαβεβαίωνε το ίδιο στέλεχος.

Ερωτηθείς για την περικοπή του εφάπαξ (προβλέπεται στο 22,67% κατά μέσο όρο) είπε ότι από τους ελέγχους που έχουν γίνει από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους προκύπτει ότι πλήθος δικαιούχων λαμβάνουν εφάπαξ πολύ μεγαλύτερο σε σχέση με τις κρατήσεις που τους έχουν γίνει, αλλά και ότι υπάρχουν και άλλοι που λαμβάνουν εφάπαξ μικρότερο από αυτό που θα έπρεπε. Για τους τελευταίους δεν απέκλεισε να υπάρξει δικαιότερη αντιμετώπιση.

Το ίδιο στέλεχος είπε ότι οι εξελίξεις που αφορούν στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο θα δρομολογηθούν άμεσα και ότι η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα γίνει στα τέλη του χρόνου.

Επίσης, κυβερνητικός παράγοντας που συμμετείχε στη σύσκεψη με την τρόικα δήλωσε ότι στη σημερινή συνάντηση η συζήτηση για το πακέτο των 11,5 δισ. ευρώ έγινε στη βάση κατευθύνσεων και χονδρικών μεγεθών και δεν μπήκε σε μέτρα. «Μέχρι την Παρασκευή θα δώσουμε και τα μέτρα στην τρόικα», πρόσθεσε.

Σε σχέση με τις περικοπές στα επιδόματα και τις συντάξεις, το ίδιο στέλεχος ανέφερε ότι η αρχική πρόβλεψη είναι οι περικοπές στα επιδόματα να φτάσουν τα 3 δισ. ευρώ και στις συντάξεις τα 2 δισ. ευρώ. «Για το μείγμα της πολιτικής αποφασίζουμε εμείς. Μπορεί οι περικοπές στις συντάξεις να ανέλθουν σε 2,5 δισ. και στα επιδόματα στα 2,5 δισ. ευρώ» συμπλήρωσε.   

Μετά την κρίσιμη συνάντηση στο υπουργείο Οικονομικών, η τρόικα θα αναχωρήσει από την Αθήνα και θα επιστρέψει στις αρχές Σεπτεμβρίου, προκειμένου να συντάξει την έκθεση αξιολόγησης, η οποία αναμένεται να είναι έτοιμη στα μέσα του ίδιου μήνα.

Της συνάντησης προηγήθηκε ημίωρη κατ' ιδίαν συζήτηση των κ.κ. Στουρνάρα και Βρούτση, δεδομένου ότι το υπουργείο Εργασίας συμμετέχει στο πακέτο των μέτρων με 5,5 δισ. ευρώ. Ο κ. Βρούτσης παρέμεινε στο υπουργείο οικονομικών για τη διαπραγμάτευση με την τρόικα.

Τη Δευτέρα ο υπουργός Εργασίας θα συναντηθεί με τον αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Κατσιρόδη, με θέμα τον καλύτερο συντονισμό και συνεργασία σχετικά με τις υποθέσεις των παράνομα εισπραχθέντων επιδομάτων και συντάξεων.

Νέα συνάντηση θα έχουν τη Δευτέρα και την Τρίτη ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς με τους κυβερνητικούς εταίρους, Ευάγγελο Βενιζέλο και Φώτη Κουβέλη, προκειμένου να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για τα μέτρα.

* «Όνειρο Αυγουστιάτικης νύχτας αποδεικνύονται τα περίφημα ισοδύναμα μέτρα. Τα διαφήμιζε η κυβέρνηση των προθύμων εταίρων για εσωτερική κατανάλωση. Οι πραγματικοί πρωταγωνιστές του ελληνικού δράματος, η τρόικα εξωτερικού δίνει παραγγελίες στο οικονομικό επιτελείο οι οποίες γίνονται αποδεκτές ασμένως και αδιαμαρτύρητα» σχολίασαν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: