Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου 2012

ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ ΣΤΗ ΔΕΘ


Ο ΣΥΡΙΖΑ «βολεύτηκε» στο ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης


Ο ΣΥΡΙΖΑ «βολεύτηκε» στο ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης
Η πρώτη εμφάνιση του Αλέξη Τσίπρα ως αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στηΔΕΘ είναι παρελθόν. Θα ακολουθήσουν και άλλες. Και όσο και αν ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑεξέφρασε ρητά την επιθυμία του, να έρθει κάποτε στη Θεσσαλονίκη και ως πρωθυπουργός, αυτή η ημέρα φαίνεται να αργεί. Σε αυτό δείχνει να προσαρμόζεται πρώτα από όλα ο ίδιος.  
Αν και ο κ. Τσίπρας ανέβασε τους τόνους κατακόρυφα απέναντι στη συγκυβέρνηση, καλώντας μάλιστα εμμέσως πλην σαφώς τους τρεις εταίρους, να παραχωρήσουν τη θέση τους στο κόμματου, εκλογές δεν ζήτησε ούτε ήθελε να ζητήσει. Μια φράση του από τη συνέντευξη Τύπου ήταν αποκαλυπτική: «Εκλογές έγιναν πριν από τρεις μήνες. Αν θέλαμε να ζητήσουμε εκλογές θα το λέγαμε χωρίς περιστροφές».  

Αποκαλυπτική για τον σχεδιασμό του ΣΥΡΙΖΑ, που δείχνει να έχει πια βάθος τουλάχιστον διετίας στην αντιπολίτευση ήταν η ακόλουθη φράση του κ. Τσίπρα: «Ημεγάλη μας ανησυχία είναι ότι οδηγούμαστε σε ένα μακρόσυρτο δράμα» είπε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος μάλιστα προέβλεψε ότι «Αν υπάρχουν μέτρα 11,5 δις, ακόμα και αν ψηφιστούν, αυτή η κυβέρνηση δεν θα έχει καμία πιθανότητα να μακροημερεύσει».

Στο σημείο αυτό μάλιστα εξήγησε ότι επειδή υπάρχει το ενδεχόμενο να πέσει η κυβέρνηση από τα μέτρα, «το πιθανότερο είναι να βρουν κάποια χρυσή τομή με την τρόικα. Να μακρύνουν τη διάρκεια της δημοσιονομικής σταθεροποίησης, αλλά να συνεχίσουν να δίνουν το ίδιο θανατηφόρο φάρμακο στην ελληνική οικονομία».  

Ο κ. Τσίπρας υπολογίζει λοιπόν ότι η κυβέρνηση θα έχει διάρκεια, δεν περιμένει να πέσει. Δεν ζητάει εκλογές και δεν σκοπεύει να προσπαθήσει να τη ρίξει ο ίδιος, βγάζοντας κοινωνικές ομάδες στους δρόμους. 

Στη ΔΕΘ ρωτήθηκε γι’ αυτό και απάντησε ότι «έχει περάσει η εποχή που θα μπορούσε ένα κόμμανα πατήσει ένα κουμπί να δώσει μια εντολή και να βγουν 300.000 άνθρωποι στο δρόμο. Και δεν νομίζω ότι θα μπορούσε κανείς να είναι πιστευτός λέγοντας ότι μπορεί να ελέγξει τις κοινωνικές αντιδράσεις». 

Απέκρουσε μάλιστα την κατηγορία, που ακούγεται στους κόλπους των οπαδών του κόμματος ότι οΣΥΡΙΖΑ δεν ασκεί μαχητική αντιπολίτευση, λέγοντας ότι το τελευταίο τρίμηνο «έχει δώσει μια καθοριστική σημασίας μάχη μέσα στη Βουλή για να αναδείξει ζητήματα, για να ελέγξει τη νομιμότητα αλλά και για να προτείνει εναλλακτικούς δρόμους». Η νομιμότητα ήταν γενικότερα, πολύ ψηλά στην συνέντευξη αυτή, αφού σε άλλο σημείο της ομιλίας του υποσχέθηκε να ταράξει την κυβέρνηση στη νομιμότητα.  

Σε απλά ελληνικά όλα αυτά σημαίνουν, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει συμφιλιωθεί με την ιδέα ότι για κάποια χρόνια και ώσπου να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά η κυβέρνηση, θα ασκεί το ρόλο του και θα χτίζει το ηγετικό και κυβερνητικό προφίλ του, τέτοια δείγματα γραφής άλλωστε έδωσε στη Θεσσαλονίκη και ο κ. Τσίπρας, ο οποίος για πρώτη φορά πήρε αποστάσεις από τις καταλήψεις, λέγοντας ότι «υπάρχουν και περιπτώσεις όπου το μέσο εκφυλίζεται, το μέσο της αντίστασης, το μέσο της διαμαρτυρίας εκφυλίζεται και αυτό συμβαίνει όταν οι αποφάσεις δε λαμβάνονται μέσα από δημοκρατικές διαδικασίες και όταν δεν υπάρχει κοινωνική συμπαράσταση στο αίτημα».


Θέμης Δαγκλής

Δεν υπάρχουν σχόλια: