Πέμπτη 4 Οκτωβρίου 2012

Η αστυνομία αιφνιδιάστηκε, παραδέχτηκε ο Ν.Δένδιας για την έφοδο στο Πεντάγωνο

Δεκαπέντε συλλήψεις


Αστυνομικοί στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας
Αστυνομικοί στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας   (Φωτογραφία:  Icon )

Αθήνα
«Η Ελληνική Αστυνομία στη συγκεκριμένη περίπτωση αιφνιδιάστηκε. Η πληροφορία την οποία είχε ήταν ότι θα επρόκειτο για μία ειρηνική διαμαρτυρία στην οποία αντιπροσωπεία εργαζομένων, η οποία είχε ήδη ραντεβού για να συναντηθεί με τον υφυπουργό ο οποίος ήταν στο υπουργείο -ο κ. Παναγιωτόπουλος απουσίαζε συνοδεύοντας τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας- και το αποτέλεσμα ήταν να συμβεί αυτό που συνέβη».

Αυτό δήλωσε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Νίκος Δένδιας, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο της ΝΕΤ, αναφερόμενος στην έφοδο που πραγματοποίησαν το πρωί της Πέμπτης στο Πεντάγωνο εργαζόμενοι στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά.

Ο κ. Δένδιας, τόνισε ότι ειδοποιήθηκε την ώρα που άρχισαν τα επεισόδια και αμέσως έδωσε εντολή, στις αστυνομικές δυνάμεις να πάρουν την άδεια για να επέμβουν. Ο υπουργός καταδίκασε την πολιτική των άκρων και χαρακτήρισε ιερό για τον ελληνικό λαό τον χώρο του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Έκανε δε έκκληση για αυτοσυγκράτηση, ώστε να διατηρηθεί κοινωνική συνοχή και να μην μετατραπεί η κοινωνία σε ζούγκλα.

Ήδη, με απόφαση του αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. τέθηκε σε διαθεσιμότητα ανώτερος αξιωματικός, ο οποίος είχε την ευθύνη των μέτρων για την προστασία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, και διατάχθηκε Ένορκη Διοικητική Εξέταση.

Όπως έγινε γνωστό, μετά τη λήξη των επεισοδίων, ο κ. Δένδιας, κάλεσε τον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. και του ζήτησε εξηγήσεις για όσα συνέβησαν. Σύμφωνα με πληροφορίες, από το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. κρίθηκε ανεπαρκής η δύναμη, που είχε διατεθεί αρχικά για το Πεντάγωνο και ειδικότερα, δέκα μόνον αστυνομικοί, χωρίς διμοιρία των ΜΑΤ.
Από πηγές του Αρχηγείου έγινε, επίσης, γνωστό ότι ο υπεύθυνος αξιωματικός δεν ζήτησε έγκαιρα ενισχύσεις, όταν η κατάσταση άρχισε να ξεφεύγει από τον έλεγχο, με αποτέλεσμα οι διαμαρτυρόμενοι να εισβάλουν στον περίβολο του υπουργείου.
4 φωτογραφίες
Οι περίπου 450 εργαζόμενοι των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, που έχουν μείνει απλήρωτοι επί 6 μήνες, εισέβαλαν το πρωί στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας φωνάζοντας «Φτάνει πια η κοροϊδία!».

Στο σημείο δεν υπήρχαν επαρκείς δυνάμεις ούτε της αστυνομίας, ούτε του στρατού, με αποτέλεσμα η «επέλαση» των εργαζομένων να συνεχιστεί έως την είσοδο του Γενικού Επιτελείου Στρατού.

Αργότερα άνδρες των ΜΑΤ επιχείρησαν να απωθήσουν τους συγκεντρωμένους, με αποτέλεσμα τέσσερις διαδηλωτές να τραυματιστούν. Η αστυνομία στη συνέχεια προχώρησε στην προσαγωγή των 106 εργαζομένων.

Η ένταση μεταφέρθηκε στη συνέχεια στη ΓΑΔΑ, όπου οδηγήθηκαν οι προσαχθέντες. Το μεσημέρι σημειώθηκαν επεισόδια στη λεωφόρο Αλεξάνδρας και χρήση χημικών από τους αστυνομικούς.

Οι 106 προσαχθέντες παρέμεναν μέχρι αργά το βράδυ στη ΓΑΔΑ. Όπως έλεγαν όσοι αφέθηκαν ελεύθεροι, δεκαπέντε εκ των προσαχθέντων συνελήφθησαν ως πρωταίτιοι των γεγονότων στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας και αναμένεται να οδηγηθούν το πρωί της Παρασκευής στον εισαγγελέα.

Με ανακοίνωσή της, η ΓΣΕΕ κατήγγειλε την αστυνομική βία και έκανε λόγο για «ενέργειες που πλήττουν τη δημοκρατία και καταρρίπτουν κάθε δημοκρατικό δικαίωμα».

Αναφερόμενη στην εισβολή στο υπουργείο Άμυνας, η ΓΣΕΕ ανέφερε ότι «οι εργαζόμενοι στα ναυπηγεία ζητούν το αυτονόητο. Να πληρωθούν τα δεδουλευμένα 6 μηνών και να τερματιστεί η ψευτοαπασχόληση εργασίας μίας ημέρας την εβδομάδα».

«Ο αγώνας των εργαζόμενων θα συνεχιστεί, μέχρι να δοθεί οριστική και βιώσιμη λύση, δεδομένου ότι με ξυλοδαρμούς και συλλήψεις το μόνο που επιτυγχάνεται είναι η αναπαραγωγή των αδιεξόδων», προσθέτει η ΓΣΕΕ.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: