Πέμπτη 4 Οκτωβρίου 2012

ΔΙΑΔΟΧΙΚΕΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΕΝΩ Ο ΧΡΟΝΟΣ ΤΕΛΕΙΩΝΕΙ


Πρόσθετες «θυσίες» ζητεί η τρόικα για να βρεθούν τα 2,5 δισ. ευρώ


http://newpost.gr/post/158597/prosthetes-thysies-zitei-i-troika-gia-na-vrethoyn-ta-25-dis-eyro/ 
Δραματικό τόνο αποκτούν οι διαβουλεύσεις της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους της τρόικας στην Αθήνα, έπειτα και από την ολιγόλεπτη διάρκεια της συνάντησης του υπουργού Οικονομικών,Γιάννη Στουρνάρα με τους Πόουλ ΤόμσενΚλάους Μαζούχ και Ματίας Μόρς.
 

Συνάντηση... εξπρές


Στη μόλις 45’ διάρκεια της σύσκεψης στο υπουργείο σήμερα το μεσημέρι (15:00 – 15:45), η οποία ακολουθήθηκε από μία ακόμη, ασυνήθιστη, διμερή αυτή τη φορά, μεταξύ του κ. Στουρνάρα και του εκπρόσωπου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, κ. Μαζούχ, επιβεβαιώθηκε το «κενό» των περίπου 2-2,5 δισ. ευρώ που υπάρχει ανάμεσα στις δύο πλευρές και αφορά πρώτιστα στις περικοπές που προϋπολογίζονται για το 2013.   

Σκοπός των διαδοχικών συναντήσεων, στο πλαίσιο των οποίων εντάσσεται και η αυριανή στις 11 το μεσημέρι και πάλι στο Σύνταγμα, είναι η οριστικοποίηση των μέτρων, άρα και η προϋποτιθέμενη γεφύρωση του «χάσματος», πριν από το Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας.

«Αγεφύρωτο το χάσμα»

Πηγή του ΥΠΟΙΚ υποστήριξε μέσα στην ημέρα ότι υφίσταται σοβαρό ενδεχόμενο τα 7,5 δισ. ευρώπερικοπών του 2013 που τέθηκαν ως στόχος στο προσχέδιο του προϋπολογισμού, να ανέλθουν στα 9,5-10 δισ. ευρώ (εκ των συνολικά 10,5 δισ. της διετίας 2013-2014).   

H εκτίμηση της τρόικας για ύφεση 5% αντί 3,8% που υπολογίζει η κυβέρνηση για το 2013, πράγμα που σημαίνει ανάγκη λήψης πρόσθετων μέτρων, η πίεση για «βαθύτερες»  περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, καθώς και η απαίτηση για πιο δραστικές διαρθρωτικού χαρακτήρα αλλαγές στοΔημόσιο (συγχωνεύσεις και καταργήσεις Οργανισμών, απολύσεις, αλλαγές στα εργασιακά κ.ο.κ.) αποτελούν τα μείζονα εμπόδια αυτή τη στιγμή, καθώς και αυτά που αποτελούν τα «χαμένα» κομμάτια από το πάζλ των 2-2,5 δισ. ευρώ.   

Τα... μόνιμα «αγκάθια»

Σε όλα αυτά, εάν προστεθεί το «μόνιμο αγκάθι» των συντάξεων του ΟΓΑ, που αν εφαρμοσθούν τα επιδιωκόμενα οι συνταξιούχοι αγρότες  θα απολέσουν περίπου τρεις υφιστάμενες συντάξεις (30 ευρώ  το μήνα + περικοπή των δώρων= περίπου το 21% των σημερινών συντάξιμων αποδοχών), οι όψιμες πιέσεις για νέες παρεμβάσεις στην αγορά εργασίας (ύψος αποζημιώσεων, υπερωρίες, «ελαστικοποίηση» κ.ά.) και πρόσθετη «χαλάρωση» των ρυθμιστικών πλαισίων σε μία σειρά άλλων τομέων της οικονομικής δραστηριότητας (π.χ. λειτουργία εμπορικών καταστημάτων έξι Κυριακές το  χρόνο κλπ.), το κοκτέιλ» γίνεται εκρηκτικό.   

Το... απευκταίο σενάριο

Προφανώς δεν χρειάζεται καν να αναφερθεί ο… τρόμος που προκαλεί το ενδεχόμενο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να εκτιμήσει το χρέος της χώρας ως μη βιώσιμο, κάτι που θα σημαίνει πως, βάσει του καταστατικού του, δεν θα μπορεί να συμμετάσχει, εκταμιεύοντας το μεριδιό του, στην πολυπόθητη δόση των 31,5 δισ. ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: