Πέμπτη 4 Οκτωβρίου 2012

Ελληνικό «success story» σε ένα χρόνο από τώρα προέβλεψε ο Αντώνης Σαμαράς

«Η πειθαρχία δεν πρέπει να είναι τιμωρία»


  (Φωτογραφία:  Fosphotos )

Αθήνα
Η προοπτική εξόδου από την ευρωζώνη δεν αποτελεί επιλογή για την ελληνική κυβέρνηση επανέλαβε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς από το Παρίσι στο πλαίσιο εκδήλωσης για τα 125 χρόνια της εφημερίδας Herald Tribune.

«Για μας, η εγκατάλειψη της ευρωζώνης, η επιστροφή στη δραχμή και η υποτίμηση για να κερδίσει η χώρα ακαριαία σε ανταγωνιστικότητα δεν είναι επιλογή. Είναι πλήρης καταστροφή!» τόνισε ο κ. Σαμαράς.

Σημείωσε μάλιστα ότι εάν η χώρα έβγαινε από το ευρώ, οι Έλληνες, που έχουν ήδη απολέσει το 35% του βιοτικού τους επιπέδου την τελευταία πενταετία «θα έχαναν ακόμη 70% από τα σημερινά επίπεδα εντός ολίγων μηνών! Καμία κοινωνία δεν μπορεί να αντέξει κάτι τέτοιο. Και καμία δημοκρατία δε θα μπορούσε να επιζήσει από κάτι τέτοιο».

Είμαι απόλυτα βέβαιος ότι σε ένα χρόνο από τώρα η επιτυχία της Ελλάδας (a Greek success story) θα δίνει ώθηση στο ευρωπαϊκό εγχείρημα συνολικά
Ωστόσο, ο πρωθυπουργός δεν παρέλειψε να μιλήσει και για τις συνέπειες που θα είχε μια Grexit για το σύνολο της ευρωζώνης. Αναφερόμενος στο φαινόμενο ντόμινο που θα προκαλούσε συμπλήρωσε με νόημα ότι «θα μπορούσε να αποδειχτεί μοιραίο για πολλούς».

«Μόλις έφευγε ένα κράτος-μέλος το πιθανότερο είναι ότι οι διεθνείς αγορές θα έβαζαν στο στόχαστρό τους τον επόμενο 'αδύναμο κρίκο'. Κανείς δεν γνωρίζει πού θα σταματούσε αυτό. Θα ήταν εξαιρετικά οδυνηρό για τους πάντες. Και θα μπορούσε να αποδειχτεί μοιραίο για πολλούς…» προειδοποίησε ο κ. Σαμαράς.

Ο κ. Σαμαράς επιβεβαίωσε για άλλη μια φορά για την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να εφαρμόσει τα συμφωνηθέντα υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι «η δημοσιονομική πειθαρχία δεν θα πρέπει να είναι τιμωρία», καθώς και ότι «υπάρχουν τρόποι για να βοηθήσουν οι ευρωπαίοι εταίροι την Ελλάδα».

«Η δημοσιονομική πειθαρχία δεν θα πρέπει να είναι μία 'τιμωρία' που επιβάλλεται έξωθεν» είπε ο κ. Σαμαράς προσθέτοντας: «Η Ελλάδα έχει αναστρέψει ήδη την πορεία της. Είμαι βέβαιος ότι η Ελλάδα θα τα καταφέρει».

«Είμαι απόλυτα βέβαιος ότι σε ένα χρόνο από τώρα η επιτυχία της Ελλάδας (a Greek success story) θα δίνει ώθηση στο ευρωπαϊκό εγχείρημα συνολικά. Θα θεωρείται δικαίως σημαντική απόδειξη ότι η Ευρώπη μπορεί να επιλύει τα προβλήματά της και να ξεπερνά με επιτυχία τις δυσκολίες. Μερικοί μπορεί να το θεωρήσουν αυτό «λίγο αισιόδοξο». Δεν πειράζει. Εξάλλου, για να είσαι ανταγωνιστικός, πρέπει να είσαι αισιόδοξος. Για να επιτύχεις σε κάτι πρέπει να πιστεύεις σε αυτό» τόνισε.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: