Πέμπτη 4 Οκτωβρίου 2012

Ορόσημο το Eurogroup της Δευτέρας Βαριά σύννεφα μαζεύονται πάνω από την Ελλάδα

Στο σημείο μηδέν κατρακυλά πάλι η κατάσταση για την Ελλάδα. Τα αρνητικά δεδομένα διαμορφώνονται από την αδυναμία ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων του οικονομικού επιτελείου με την τρόικα, κυρίως όμως από την έμμεση προειδοποίηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ότι δεν θα εκταμιεύσει το δικό του μερίδιο για να δοθεί στην Ελλάδα η δόση των 31,5 δισ.ευρώ αν εκτιμηθεί ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο (αν δηλαδή θεωρηθεί ότι θα είναι πάνω από το 120% του ελληνικού ΑΕΠ το 2020). Αξιωματούχοι του ΔΝΤ επισημαίνουν επίσης ότι αν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν καλύψουν το χρηματοδοτικό κενό που προβλέπεται να εμφανιστεί στο ελληνικό πρόγραμμα, το Ταμείο δεν θα εκταμιεύσει το μέρος της δόσης που του αναλογεί...

Την προηγούμενη εβδομάδα η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ κάλεσε τους Ευρωπαίους να διαγράψουν μέρος του χρέους της Ελλάδας που κατέχει ο λεγόμενος επίσημος τομέας. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει θέσει ως όρο για να συνεχίσει τη χρηματοδότηση το ελληνικό χρέος να είναι κάτω από το 120% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος της Ελλάδας μέχρι το 2020. Η ελληνική κυβέρνηση προέβλεψε αυτή την εβδομάδα ότι το ελληνικό χρέος θα σκαρφαλώσει στο 179,3% του ΑΕΠ το 2013.

Για να προχωρήσει το δάνειο «χρειαζόμαστε δύο βασικά στοιχεία - το χρέος να είναι βιώσιμο και τις χρηματοδοτικές διαβεβαιώσεις- και τα δύο αυτά πράγματα πρέπει να τακτοποιηθούν», είπε σήμερα ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέρι Ράις στην Ουάσιγκτον.
«Όσο για το πώς θα εκπληρωθούν αυτά τα προαπαιτούμενα στο κείμενο της έκθεσης» της τρόικας, «αυτό είναι κάτι που θα το συζητήσουμε με τις ελληνικές αρχές και τους Ευρωπαίους εταίρους μας», πρόσθεσε ο κ. Ράις.

Δεν πρέπει να περνά απαρατήρητη η επισήμανση που έκανε η κυρία Λαγκάρντ την προηγούμενη εβδομάδα ότι τα υπό συζήτηση μέτρα (για την οριστικοποίηση του πακέτου περικοπών των 13,6 δισ. ευρώ) δεν θα λύσουν το έλλειμμα χρηματοδότησης που αντιμετωπίζει η Ελλάδα.

Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέρι Ράις είπε ότι δεν μπορεί να προσδιορίσει πότε θα ολοκληρωθούν οι συζητήσεις στην Αθήνα αν και επεσήμανε με νόημα ότι το ζήτημα είναι «επείγουσας σημασίας».  Τα σχόλια του κ. Ράις για τις απαιτήσεις του ΔΝΤ -όπως εκτιμά το πρακτορείο Bloomberg- υποδεικνύουν ότι πιθανή συμφωνία για τα μέτρα που θα μειώνουν τα ελλείμματα της Ελλάδας δεν αρκεί για να ξεμπλοκάρει τη δόση των 31,5 δισ.ευρώ.


Όχι Ντράγκι στο ελληνικό αίτημα για παράταση του χρόνου αποπληρωμής των ομολόγων που έχει η ΕΚΤ...

Στην Ελλάδα δεν μπορεί να δοθεί περισσότερος χρόνος για την αποπληρωμή του δημόσιου χρέους της το οποίο έχει στην κατοχή της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, δήλωσε από τη Φραγκφούρτη ο διοικητής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι.

Σύμφωνα με τον κ. Ντράγκι, το ελληνικό αίτημα να γίνει δεκτό ένα μακροπρόθεσμο χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής των ελληνικών κρατικών ομολόγων που έχει στην κατοχή του η Κεντρική Τράπεζα «θα ισοδυναμούσε με νομισματική χρηματοδότηση», κάτι το οποίο απαγορεύεται από τις συνθήκες της ΕΕ...

Την ίδια ώρα, αξιόπιστες πηγές ανέφεραν στο protothema.gr ότι η γερμανική πλευρά έχει διαμηνύσει ότι αν υπάρξει ρήξη στις διαπραγματεύσεις της Κομισιόν και της ΕΚΤ με το ΔΝΤ για γτο ελληνικό πρόγραμμα δεν προτίθεται να καλύψει το μερίδιο της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ που αντιστοιχεί στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Υπό τις συνθήκες αυτές η συνεδρίαση του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών των 17 χωρών της ευρωζώνης που έχει προγραμματιστεί για την επόμενη Δευτέρα 8 Οκτωβρίου αναδεικνύεται σε πραγματικό ορόσημο. Κι αυτό διότι ουδείς θα ήθελε να σκεφτεί τις πιθανές συνέπειες που θα είχε για την Ελλάδα μια τοποθέτηση των εκπροσώπων της τρόικας (οι κύριοι Τόμσεν, Μαζούχ και Μορς θα παραστούν) στο Eurogroup της Δευτέρας ότι στις διαπραγματεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση δεν βρίσκεται λύση και ότι εκτιμούν πως το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο σύμφωνα με τα «πρότυπα» του ΔΝΤ (120% του ΑΕΠ μέχρι το 2020).

Δεν υπάρχουν σχόλια: