Κυριακή 14 Οκτωβρίου 2012

Ανοικτό αφήνει το σενάριο ο Γάλλος υπ. Οικονομικών Συνολική λύση-πακέτο για το Νότο «βλέπουν» στην Ευρωζώνη

«Ελπίζω πως  τα προβλήματα της Ελλάδας και  της Ισπανίας θα λυθούν μέσα στις επόμενες εβδομάδες».

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών  Πιερ Μοσκοβισί άφησε ανοικτό, για πρώτη φορά δημοσίως, το ενδεχόμενο να οδηγηθεί η Ευρωζώνη σε μια συνολική «λύση-πακέτο» για τα προβληματικά κράτη της Ευρωζώνης, ενδεχομένως με την μορφή ενός νέου «αναθεωρημένου πακέτου διάσωσης» για την Ελλάδα, με όρους παραπλήσιους αυτού που εκτιμάται ότι θα ζητήσει, ίσως και μέσα στο Νοέμβριο, η Ισπανία και η Κύπρος!

Μιλώντας στην γενική συνέλευση της Παγκόσμιας Τράπεζας και του ΔΝΤ στο Τόκιο, ο κ. Μοσκοβισί, τόνισε πως έχει τεθεί στο τραπέζι το σενάριο ενός «ευρύτερου πακέτου», που θα οριοθετηθεί αμέσως μόλις η Ισπανία ζητήσει βοήθεια από την Ευρωζώνη, ενός πακέτου που θα «έρθει» μαζί με το αναθεωρημένο δανειακό πρόγραμμα για την Ελλάδα και το πακέτο διάσωσης της Κύπρου.

Σε συνέντευξη Τύπου, που  παραχώρησε στο περιθώριο της  γενικής συνέλευσης, ο κ. Μοσκοβισί είπε ακόμη ότι κατά την επίσκεψή του στην Ελλάδα στις 13 Σεπτεμβρίου τόνισε στην ελληνική πολιτική ηγεσία πως ελπίζει η χώρα να παραμείνει στην ευρωζώνη δεδομένων των επιπτώσεων μιας πιθανής εξόδου της από αυτήν.

Με αφορμή την δήλωση αυτή αξιωματούχοι της ευρωζώνης δήλωσαν στο πρακτορείο Reuters ότι «κλειδί» είναι η στάση της Ισπανίας, ενώ καθίσταται προφανές πως οι Ευρωπαίοι ηγέτες προσανατολίζονται πια σε μια «πολιτική λύση» στην κρίση χρέους.

Πάντως ερώτημα  είναι το πώς θα αντιδράσουν σε μια τέτοιαν εξέλιξη οι πολιτικές  δυνάμεις σε μεγάλες οικονομίες της  ΕΕ, με πρώτες τη Γερμανία, τη Φινλανδία και την Ολλανδία, όπου οι Ευρωσκεπτικιστές πληθαίνουν και η κοινή γνώμη είναι όλο και περισσότερο αντίθετη στα πακέτα διάσωσης προς τις προβληματικές χώρες της ευρωζώνης.

Ακριβώς αυτή την  αντίδραση φαίνεται πως θέλει  να … προλάβει η Γερμανίδα Καγκελάριος  Άγκελα Μέρκελ, η οποία το Σάββατο  προχώρησε σε αλλεπάλληλες «επιθέσεις φιλίας» προς την Ελλάδα και προσπάθησε να «πείσει» τους Γερμανούς για τις επιλογές της κυβέρνησής της.

Είναι χαρακτηριστικό πως η Καγκελάριος, μιλώντας το Σάββατο σε συνέδριο ομάδας Χριστιανοδημοκρατών Φοιτητών στο Βερολίνο, συνέστησε σε όλους να είναι «υπομονετικοί με την Ελλάδα αναγνωρίζοντας πως η χώρα μας έχει στερηθεί ήδη πολλά». 

Μάλιστα δεν δίστασε  να δηλώσει πως οι Γερμανοί πρέπει να δείξουν μεγαλύτερη εμπιστοσύνη  προς την Ελλάδα και τους λοιπούς  εταίρους τους, ακριβώς όπως αυτή που  τους έδειξαν οι Ευρωπαίοι μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου!!!

Η καγκελάριος Μέρκελ υπογράμμισε πάντως πως η Αθήνα οφείλει να τηρήσει όλες τις δεσμεύσεις της έναντι των δανειστών της αλλά τόνισε πως πρέπει να βρεθεί ένα σωστό μείγμα πολιτικής ώστε να μην καταστραφεί η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

«Η Αθήνα πρέπει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της για τη διεθνή βοήθεια, ταυτόχρονα όμως πρέπει να προσέχει κανείς να μην καταστραφεί  όλη η οικονομική ανάπτυξη, κάνοντας ενδεχομένως κάτι, οι συνέπειες του  οποίου δεν θα μπορούν να ελεγχθούν» δήλωσε χαρακτηριστικά η κυρία Μέρκελ (δείτε εδώ σχετικά) .

Δεν υπάρχουν σχόλια: