Κυριακή 14 Οκτωβρίου 2012

Κρίσιμες συσκέψεις με την Τρόικα Σήμερα «κλειδώνει» το «μαχαίρι» σε μισθούς, αποζημιώσεις, επιδόματα και συντάξεις

Στη νέα σύσκεψη μεταξύ των επικεφαλής της Τρόικα και του υπουργού εργασίας Γιάννη Βρούτση, κρίνονται τα πάντα για τα εργασιακά.

Οι τελευταίες απαιτήσεις των εκπροσώπων των δανειστών μας, οι οποίες μάλιστα εμφανίζονται ως προαπαιτούμενα για την συνέχιση της χρηματοδοτικής στήριξης της χώρας και ρίχτηκαν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την «απειλή» της έκθεσης της Τρόικας, βάσει της οποίας θεωρητικά θα κριθεί η εκταμίευση της δόσης-μαμούθ των σχεδόν 32 δισ. ευρώ και πιθανόν και η επιμήκυνση του προγράμματος, ουσιαστικά καταλύουν κεκτημένα δεκαετιών.

Συγκεκριμένα η Τρόικα απαιτεί την μείωση στο μισό των αποζημιώσεων, την παράλληλη μείωση του χρονικού ορίου προειδοποίησης απόλυσης στο τρίμηνο, την ουσιαστική κατάργηση των τριετιών, αλλά και έναν νέο μηχανισμό διαμόρφωσης του κατώτερου μισθού, αρχής γενομένης μάλιστα από τον ερχόμενο Απρίλιο.

Πέραν αυτών θέτει θέμα εξαήμερης απασχόλησης, μιλώντας για «ανάγκη μεγαλύτερης ευελιξίας στα ωράρια εργασίας και της αύξησης των εργασίμων ημερών».

Απέναντι σε αυτές τις απαιτήσεις τα στελέχη της κυβέρνησης και δη του υπουργείου Εργασίας αντιτείνουν πως δεν είναι δυνατόν να γίνουν τέτοιες δραματικές αλλαγές δεκτές, την ίδια ώρα όμως εκφράζεται μια γενικότερη αισιοδοξία ότι η τελική συμφωνία για τα εργασιακά θα επέλθει σήμερα.

Την θέση του ξεκαθάρισε ο ίδιος ο Υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης , ο οποίος, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ, τόνισε ότι σώζονται οριστικά ο 13ος και 14ος μισθός στο ιδιωτικό τομέα ενώ ο κατώτατος μισθός θα παραμείνει στα 586 ευρώ.

Ο κ. Βρούτσης πάντως παραδέχθηκε πως η Τρόικα έχει όντως ζητήσει την κατάργηση των δώρων στο Δημόσιο αλλά και πως έχουν ήδη «κλειδώσει» κλιμακωτές μειώσεις σε κύριες και επικουρικές συντάξεις άνω των 1000 ευρώ.

Καταλήγοντας ο υπουργός Εργασίας διευκρίνισε ότι επί της τελικής συζήτησης με την Τρόικα σήμερα, θα ενημερωθούν και οι 3 πολιτικοί αρχηγοί που συμμετέχουν στην κυβέρνηση και αυτοί θα αποφασίσουν».

Χθες πάντως, στην σύσκεψη της Τρόικας με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, «κλείδωσαν» τα σκληρά μέτρα ύψους 9,2 δισ. ευρώ για το 2013.

Κι αυτό παρά το ότι Τρόικα και κυβέρνηση έχουν σχεδόν προεξοφλήσει την επιμήκυνση και μεταθέτουν για το 2016 αντί το 2014 το στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος στον κρατικό προϋπολογισμό.

Προς επιβεβαίωση μάλιστα του ρεπορτάζ του ΘΕΜΑτος, κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών που μετέχει στις συζητήσεις με την Τρόικα, αποκάλυψε ότι στην κυβέρνηση σχεδιάζουν να ισχύσει και για τα εισοδήματα του 2012 η κατάργηση των φοροαπαλλαγών για μισθωτούς και συνταξιούχους.

Στη σημερινή νέα συνάντηση με τον Γιάννη Στουρνάρα θα επιχειρηθεί να «κλείσουν» τα νέα οικονομικά μέτρα του 2013 αλλά και τα μακροοικονομικά σενάρια για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, από τα οποία θα εξαρτηθεί το πόσο σκληρά θα είναι τα επόμενα μέτρα.

Το νέο βασικό σενάριο στο οποίο φαίνεται να καταλήγουν Τρόικα και κυβέρνηση προβλέπει έλλειμμα 0% για το 2013, για το 2014 πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% (αντί 4,5% που προβλέπει το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού), 3% για το 2015 και 4,5% για το 2016 (προφανώς αν αποφασιστεί η επιμήκυνση).

Μέχρι το Συμβούλιο Κορυφής της ερχόμενης Πέμπτης θα έχουν κλείσει μόνο τα διαρθρωτικά μέτρα. Μετά η Τρόικα θα επιστρέψει για να καθορίσει και τις επιπλέον χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας που θα πρέπει να καλυφθούν αν δοθεί επιμήκυνση. «Χωρίς την επιμήκυνση θα έπρεπε να ληφθούν μέτρα 18 δισ. ευρώ» έλεγε πηγή του υπουργείου Οικονομικών «ενώ ο ο στόχος για πλεόνασμα 4,5% μετατεθεί από το 2014 στο 2016 επαρκούν τα μέτρα 13,5 δισ. ευρώ».

Οι ίδιες πηγές εκτιμούσαν ότι η δόση θα δοθεί περίπου στις 15 Νοεμβρίου, ενώ πριν την εκταμίευση της δόσης πρέπει να έχουν ψηφιστεί τα φορολογικά μέτρα και όλα τα προαπαιτούμενα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: