Δευτέρα 29 Οκτωβρίου 2012

Kρίσιμη συνεδρίαση του Euro Working Group σήμερα Τρία Eurogroup για την Ελλάδα

Στη συνεδρίαση του Eurogroup στις 12 Νοεμβρίου θα ληφθούν οι αποφάσεις για την Ελλάδα ανέφερε τη Δευτέρα ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ καθώς εκτιμά ότι δεν θα υπάρξουν αποτελέσματα στην τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης η οποία έχει προγραμματιστεί για την ερχόμενη Τετάρτη 31 Οκτωβρίου.

Εν μέσω ασφυκτικών  πιέσεων για την Ελλάδα, ο κ. Γιούνκερ συγκάλεσε έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup και την Πέμπτη 8 Νοεμβρίου,  ενώ με ηχηρή  παρέμβασή του ζήτησε να σταματήσουν όλα τα σενάρια περί εξόδου της χώρας μας από την Ευρωζώνη. 

«Η Ελλάδα δεν θα αποχωρήσει από την Ευρωζώνη, αυτό δεν θα συμβεί», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Γιούνκερ.

Πάντως, κρίσιμη για τις περαιτέρω εξελίξεις θα αποδειχθεί η σημερινή συνεδρίαση του Euro Working Group. 

Ο πρόεδρος του Σώματος Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (ΣΟΕ) του Υπουργείου Οικονομικών, κ. Π.Τσακλόγλου θα παρουσιάσει τις ελληνικές θέσεις για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού που θα προκύψει από την επιμήκυνση της περιόδου δημοσιονομικής προσαρμογής της Ελλάδος κατά δύο έτη. Τα συμπεράσματα του EuroWorking Group για το τρίτο οικονομικό πρόγραμμα προσαρμογής για την Ελλάδα (Third Economic Adjustment Programme for Greece) θα αποτελέσουν το αντικείμενο της τηλεδιάσκεψης που θα διεξαχθεί την Τετάρτη.

Στην κρίσιμη σύσκεψη του Eurogroup για την Ελλάδα, στις αρχές Νοεμβρίου, αναφέρθηκε και ο Γάλλος Πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ.

Σε συνέντευξη Τύπου, έπειτα από συνάντηση που είχε στο Παρίσι με την επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, ο κ. Ολάντ είπε πως η έκθεση της τρόικας αναμένεται τις επόμενες ημέρες, τονίζοντας ότι η Γαλλία την αναμένει προκειμένου «να αποφασίσει για το ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος προσέγγισης του ελληνικού προβλήματος».

«Υπάρχει μία συνάντηση του Eurogroup προγραμματισμένη για τις αρχές Νοεμβρίου και σε αυτό το πλαίσιο θα αναζητήσουμε τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους, εάν η Ελλάδα τηρήσει τις δεσμεύσεις της, ώστε να βρούμε μία βιώσιμη λύση» τόνισε ο Γάλλος πρόεδρος. 

Πάντως, απέφυγε να αποκλείσει το ενδεχόμενο νέας αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους σε αντίθεση με τη γερμανική πλευρά.

Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνα Ραχόι και ο Ιταλός ομόλογος του, Μάριο Μόντι, διεμήνυσαν τη Δευτέρα ότι στηρίζουν τη παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ.

«Η Ισπανία και η Ιταλία στηρίζουν την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ. Η δέσμευσή μας στο ευρώ είναι ακλόνητη και θα υιοθετήσουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για να εγγυηθούμε τη σταθερότητα, τον αμετάκλητο χαρακτήρα του» δήλωσε ο Ραχόι.

Όσον αφορά στην ιδέα του «Επιτρόπου Νομίσματος» στην Ευρωζώνη, ο κ. Ραχόι εξέφρασε την αντίθεσή του, προσθέτοντας ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί ως μέρος μιας συνολικότερης συζήτησης για το μέλλον της νομισματικής ένωσης. 

Από την πλευρά του ο Μάριο Μόντι δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση αντιμετωπίζει «δυσκολίες της εφηβείας», ενώ τόνισε ότι η  Ιταλία δεν χρειάζεται πακέτο διάσωσης.protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: