Ανεβαίνουν οι τόνοι στη Βουλή
Αθήνα
Την έντονη αντιπαράθεση κυβέρνησης - αντιπολίτευσης προκαλεί ο προϋπολογισμός του 2013, η συζήτηση του οποίου έχει ξεκινήσει στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.
Τα σκληρά μέτρα φέρουν εντάσεις και στο εσωτερικό της συγκυβέρνησης, ενώ ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φ. Κουβέλης αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να μην ψηφίσει τον προϋπολογισμό.
Οι τελικές αποφάσεις της ΔΗΜΑΡ αναμένεται να ληφθούν τη Δευτέρα κατά τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής.
Τα σκληρά μέτρα φέρουν εντάσεις και στο εσωτερικό της συγκυβέρνησης, ενώ ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φ. Κουβέλης αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να μην ψηφίσει τον προϋπολογισμό.
Οι τελικές αποφάσεις της ΔΗΜΑΡ αναμένεται να ληφθούν τη Δευτέρα κατά τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής.
Για αχνές, πλην όμως θετικές, ενδείξεις αναστροφής του κλίματος, μίλησε το Σάββατο ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρίστος Σταϊκούρας.
Όπως είπε, το στοίχημα μέρα με τη μέρα κερδίζεται όχι με επικοινωνιακούς τακτικισμούς, αλλά με ταπεινότητα, σκληρή δουλειά και ρεαλισμό.
«Οφείλουμε όλοι με αντικειμενικότητα, επιμονή και υπομονή να συνεισφέρουμε στην προσπάθεια που δίνει η χώρα. Ο αγώνας, που δίνουμε, είναι αγώνας αντοχής και όχι ταχύτητας. Βρισκόμαστε μπροστά στην εθνική επιλογή να προχωρήσουμε αταλάντευτα μπροστά, για να βγούμε από το τούνελ και όχι να φλερτάρουμε με πισωγυρίσματα ή άλματα στο κενό» σημείωσε.
«Με τη στρατηγική μας επιτυγχάνεται το τέλος του καθοδικού κύκλου της Οικονομίας. Υπάρχουν αχνά μεν, αλλά θετικά, δείγματα γραφής που δείχνουν εικόνα ανατροπής του αδιεξόδου και επιτρέπουν τη διαμόρφωση θετικών προσδοκιών της οικονομίας», κατέληξε.
«Ο προϋπολογισμός του 2013 δίνει τη χαριστική βολή στην κοινωνία και οδηγεί την Ελλάδα σε χρόνια που θα μοιάζουν με αυτά της κατοχής» υποστήριξε, νωρίτερα την ίδια ημέρα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης και πρόσθεσε:
«Αυτό που κάνει ο προϋπολογισμός με τις συντάξεις, αφαιρώντας 5,5 δισ. ευρώ από τις συντάξεις, είναι ο θάνατος της ελληνικής κοινωνίας, αφού από τα χρήματα του συνταξιούχου συντηρούνται σήμερα άνεργα παιδιά και εγγόνια».
Ανδρουλάκης: Δεν ψηφίζω τα εργασιακά
Την Κυριακή, ο Μίμης Ανδρουλάκης (ΠΑΣΟΚ) εκτίμησε πως «το επίσημο σενάριο» δεν έχει μεγάλες πιθανότητες επιτυχίας και πως δεν το πιστεύει ούτε ο Γιάννης Στουρνάρας, ούτε καν «οι συντάκτες του Μεσοπρόθεσμου».
«Καλό είναι να ξέρεις ανατομία, αλλά αυτό δεν σε κάνει και χειρουργό», παρατήρησε για τον καθηγητή υπουργό Οικονομικών ο κ. Ανδρουλάκης, δηλώνοντας πως θα καταψηφίσει τα μέτρα για τα εργασιακά.
«Δεν μπορώ να αντιμετωπίζω το ασφαλιστικό ως ένα απλώς δημοσιονομικό ζήτημα» ανέφερε, προτείνοντας παράλληλα να υπάρξει ένα προειδοποιητικό ψήφισμα από τη Βουλή των Ελλήνων προς τους δανειστές, που να τους θέτει προ των ευθυνών τους: «Ή αναχρηματοδοτείτε τις τράπεζες μαζί με κούρεμα του χρέους, ή βάζετε μορατόριουμ στις αποπληρωμές, ή θα χάσετε τα λεφτά σας, καθώς μας οδηγείτε σε ακαριαίο θάνατο».
Σε διαφορετική κατεύθυνση κινήθηκε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης (ΠΑΣΟΚ), ο οποίος σημείωσε πως «πρέπει να πιστωθεί στα θετικά το ότι για πρώτη φορά επιχειρείται η πιστή υλοποίηση ενός προϋπολογισμού» και πως «συνιστά κατάκτηση η διαδικασία που έχουμε επιβάλει εδώ και τρία χρόνια για μείωση των ελλειμμάτων», καθώς «οφείλουμε μιαν απάντηση, αν στόχος μας είναι να κάνουμε ελλειμματικούς προϋπολογισμούς και αν υπάρχουν άλλοι λαοί που θα χρηματοδοτούν τα δικά μας ελλείμματα».
Ο Αργύρης Ντινόπουλος (ΝΔ), καταφέρθηκε κατά του ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνοντας πως στην Ευρώπη δεν έχει συνομιλητές. «Πού έχουν εφαρμοστεί αυτά που προτείνετε; Νομίζετε πως όλος ο κόσμος περιστρέφεται γύρω από σας. Πείτε μας έναν σύμμαχό σας. Τον μόνο που γνωρίζω είναι ο Μελανσόν στη Γαλλία, που παίρνει 4%. Οδηγείστε σε έναν αυτισμό, εκτός πραγματικότητος, είπε.
«Εμείς δεν ψάχνουμε πρότυπα να ακολουθήσουμε γιατί ποτέ καμιά χώρα με τα δικά μας δεδομένα δεν έχει βρεθεί σε παρόμοια θέση. Εμείς ανοίγουμε δρόμους στην ελπίδα και την κοινωνική ευημερία και δεν ψάχνουμε χρεοκοπημένα μοντέλα να ταυτιστούμε και να τα αντιγράψουμε», απάντησε η Μαρία Διακάκη (ΣΥΡΙΖΑ).
Κόντρα για τους εφοπλιστές
«Η Ιστορία θα καταγράψει αυτές τις τρεις μέρες. Θα καταγράψει τα δικά σας "ναι" και το "όχι" του ελληνικού λαού» προειδοποίησε την συμπολίτευση ο Αντώνης Γρέγος (Χρυσή Αυγή), ενώ ο Γιώργος Γερμενής καταφέρθηκε κατά της φορολογίας τών υπό ελληνική σημαία πλοίων με βάση το τονάζ τους (ο εισηγητής της Χ.Α. Ηλίας Παναγιώταρος, είχε προτείνει μάλιστα και κίνητρα στους εφοπλιστές για την πρόσληψη ελληνικών πληρωμάτων).
«Η πρότασή σας για επιδότηση των εφοπλιστών θα έπρεπε να σοκάρει τους ιδιοκτήτες των περιπτέρων», απάντησε στους βουλευτές της Χ.Α. ο Βαγγέλης Διαμαντόπουλος (ΣΥΡΙΖΑ) και συμπλήρωσε: «Ο ακτιβισμός σας φτάνει έως εκεί που σας επιτρέπουν τα αφεντικά σας».
«Είναι ξεκάθαρο ότι ο προϋπολογισμός και το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα είναι ένας χάρτης νέων ανθρωποθυσιών χωρίς αντίκρισμα», υποστήριξε ο Νίκος Νικολόπουλος (ανεξάρτητος, προερχόμενος από τη ΝΔ). «Εκτός απ' τους ανθρώπους δεν θα ευημερήσουν ούτε οι αριθμοί», προέβλεψε.
«Πώς τολμάτε να αφήνετε απ' έξω τις κόκκινες γραμμές που είχαμε συμφωνήσει και τα προαπαιτούμενα; Είστε κυβέρνηση συνεργασίας και όχι πλειοψηφίας», ανέφερε απευθυνόμενος προς την κυβέρνηση ο Γιάννης Μιχελογιαννάκης (ανεξάρτητος, προερχόμενος από τη ΔΗΜΑΡ).
Για «εκβιασμούς χωρίς αντίκρισμα» έκανε λόγο η Διαμάντω Μανωλάκου (ΚΚΕ), αναφερόμενη στις χθεσινές προειδοποιήσεις του Γιάννη Στουρνάρα περί κινδύνου χρεοκοπίας και εξόδου από το ευρώ σε περίπτωση καταψήφισης του προϋπολογισμού και του Μεσοπροθέσμου Προγράμματος.
«Οι λαϊκές οικογένειες βιώνουν ήδη τη χρεοκοπία και τα μέτρα αυτά, δεν πρόκειται να είναι τα τελευταία» ανέφερε, μεταξύ άλλων, η βουλευτής του ΚΚΕ.
Newsroom ΔΟΛ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου