Κυριακή 4 Νοεμβρίου 2012

Spiegel: Σχέδιο έκτακτης ανάγκης για την Ελλάδα



Spiegel: έ έ ά   ά
Πάση θυσία θέλουν να αποφύγουν ένα νέο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους (OSI) oι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης, σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό Spiegel και γι' αυτό προτίθενται να λάβουν μέτρα άμεσης ανάγκης.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, τα επιτόκια, που πρέπει να πληρώνει η Ελλάδα για τη δανειακή βοήθεια που της δόθηκε, θα μειωθούν εκ νέου, όπως και τα τέλη διαχείρισης. Εκτός αυτού, η ΕΚΤ θα λαμβάνει για περισσότερο χρόνο απ’ ό,τι είχε προγραμματιστεί βραχυπρόθεσμα ελληνικά κρατικά ομόλογα, μεριμνώντας έτσι για ένα δάνειο-γέφυρα. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα καταβάλλει στην ελληνική κυβέρνηση τα κέρδη της, τα οποία αποκομίζει με την αγορά φθηνά αγορασθέντων κρατικών ομολόγων μέχρι την ημερομηνία αποπληρωμής τους.

Το Spiegel επισημαίνει εθνικές κεντρικές τράπεζες, οι οποίες διατηρούν από καιρό ελληνικά χρεώγραφα στο χαρτοφυλάκιό τους, θα εμβάζουν τα κέρδη τους νωρίτερα στην Αθήνα. Η δημόσια περιουσία, η οποία προς το παρόν δύσκολα μπορεί να πωληθεί, αναμένεται να μετατραπεί σε χρήμα με τη βοήθεια των λεγόμενων τιτλοποιήσεων, με τις οποίες η περιουσία διασφαλίζει αυτά τα ειδικά αξιόγραφα, τα οποία μπορούν να πωληθούν.

Για να μην αυξηθεί περαιτέρω το δημόσιο χρέος, οι ελληνικές τράπεζες που έχουν πληγεί θα λάβουν απευθείας κεφαλαιακή ενίσχυση από τον ESM, ο οποίος θα διαθέσει επίσης χρήματα και για ένα πρόγραμμα επαναγοράς του χρέους.

Η πρόσθετη χρηματοδότηση θα καταστεί αναγκαία και για τον πρόσθετο λόγο ότι η Ελλάδα θα λάβει δύο χρόνια επιμήκυνση, για να μπορέσει να βάλει σε τάξη τα δημοσιονομικά της, προσθέτει το δημοσίευμα.

Υπενθυμίζεται ότι ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έχει εκφράσει την αντίθεσή του στο ενδεχόμενο νέας απομείωσης του ελληνικού χρέους -μέσω του επίσημου τομέα αυτή τη φορά και όχι του δημόσιου- ενώ εμφανίζεται θετικός στην προοπτική της επιμήκυνσης..moneypost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: