Κυριακή 4 Νοεμβρίου 2012

«Δεν μπορούμε πια να κάνουμε πίσω» λέει ο Σαμαράς και ζητά ψήφιση των μέτρων

Νέα δέσμευση για μισθούς και συντάξεις


Ο πρωθυπουργός μιλά στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας
Ο πρωθυπουργός μιλά στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
«Οφείλουμε να σώσουμε τη χώρα από την καταστροφή. Σε κάθε μεγάλη στιγμή μιας χώρας υπάρχουν εκείνοι που αντέχουν και εκείνοι που λιποψυχούν» δήλωσε ο Αντώνης Σαμαράς ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας που συγκλήθηκε την Κυριακή εν όψει της κρίσιμης ψηφοφορίας επί των οδυνηρών μέτρων και ενώ δοκιμάζεται η συνοχή του κυβερνητικού συνασπισμού. «Η ψήφιση των μέτρων πρέπει να γίνει άμεσα για να πάρουμε την επόμενη δόση» τόνισε ο πρωθυπουργός μιλώντας για επιτέλεση εθνικού καθήκοντος.

«Δεν μπορούμε πια να κάνουμε πίσω» δήλωσε ο κ. Σαμαράς και απηύθυνε έκκληση στα κόμματα της συγκυβέρνησης να στηρίξουν τα μέτρα. Δεσμεύτηκε ότι δεν πρόκειται περικοπούν εκ νέου μισθοί και συντάξεις· ανέφερε ότι «παλεύει για ένα ποσό μεγαλύτερο της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ», ότι οι αδικίες θα αποκατασταθούν «όταν βγούμε από τα ελλείμματα» και ότι θα καταβάλλουν λιγότερους φόρους τα εισοδήματα μέχρι τις 25.000 ευρώ.

«Καταλαβαίνω ότι κάποιοι, που είμαστε, τώρα μαζί διστάζουν. Κάνω έκκληση να προχωρήσουν μαζί μας μέχρι το τέλος. Πώς μπορούμε να κάνουμε πίσω, τώρα που η Ευρώπη αλλάζει και δημιουργούμε τις προυποθέσεις να βγούμε από την κρίση» είπε ο Αντώνης Σαμαράς.

Σημείωσε πως «σε κρίσιμες στιγμές, υπάρχουν εκείνοι που αντέχουν να πάρουν αποφάσεις και εκείνοι που λιποψυχούν, υπάρχουν εκείνοι που κάνουν το άλμα προς τα εμπρός και εκείνοι που μένουν κολλημένοι στις λάσπες του παλιού» και κάλεσε τους βουλευτές του να δώσουν μαζί τη μάχη απέναντι στους αντιπάλους «που μένουν κολλημένοι στο χθες».
«Υπάρχει αγωνία για τον τόπο μας και το μέλλον των παιδιών μας», τόνισε ο κ. Σαμαράς σημειώνοντας πως «σε τέτοιες ώρες καλούμαστε ως βουλευτές της εθνικής αντιπροσωπείας να υπηρετήσουμε τα ύψιστα συμφέροντα του έθνους». Και συμπλήρωσε πως μετά τις κρίσιμες ψηφοφορίες «θα βγούμε πιο δυνατοί ως παράταξη και ως κυβέρνηση».

Αναφερόμενος στους κυβερνητικούς εταίρους, ο κ. Σαμαράς δήλωσε πως «παρά τις μεγάλες διαφορές μας στο παρελθόν και παρά τις τριβές που υπάρχουν πότε-πότε ανάμεσά μας, παλεύουν και εκείνοι για να γίνει η μεγάλη ανατροπή και να αρχίσει η αναγέννηση αυτού του τόπου».

«Ψηφίζοντας τις επόμενες ημέρες αφήνουμε πίσω το παρελθόν και όσους προσπαθούν να κρατήσουν τη χώρα πίσω και να τη σύρουν ακόμη πιο πίσω» ήταν το μήνυμα που έστειλε ο πρωθυπουργός.

Και υπογράμμισε ότι «τις επόμενες ημέρες θα αποδείξουμε όλοι μαζί και το τονίζω το όλοι μαζί την ενότητα, το πείσμα μας και την πίστη μας στη νίκη».

Μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα ο πρωθυπουργός σημείωσε την απόλυτη ανάγκη άμεσης ψήφισης των περικοπών που μειώνουν το έλλειμμα κατά 13,5 δισ. ευρώ προς αποδέσμευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ, σημειώνοντας πως «μόνο το 10% θα πάει στους δανειστές μας, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά».

«Μόλις ψηφιστούν τα μέτρα και πάρουμε τη δόση η ψυχολογία θα αλλάξει και η δραχμοφοβία των ξένων θα εξαφανιστεί» προσέθεσε.

«Το πρόβλημα δεν είναι αν θα περάσει το ένα ή το άλλο μέτρο, σκεφτείτε τι θα γινόταν αν δεν περνούσαν τα μέτρα» είπε ο κ. Σαμαράς και περιέγραψε συνθήκες κατάρρευσης και εξόδου της χώρας από την ΕΕ με σημαντικές πολιτικές επιπτώσεις. «Είναι ένας εφιάλτης, που θα τον αποτρέψουμε» διαβεβαίωσε και σημείωσε πως «είναι φυσιολογικό να υπάρχουν τριβές».

Ο κ. Σαμαράς υπογράμμισε πως η κυβέρνηση έχει κερδίσει μάχες στο εσωτερικό και το εξωτερικό - απέναντι στον κίνδυνο εξόδου από το ευρώ και σε ένα μέτωπο δυνάμεων που ήθελε να μεταχειριστεί την Ελλάδα ως Ιφιγένεια και να επιβάλει πειθαρχία στα υπόλοιπα κράτη-μέλη- και δίνει μάχη για να σώσει τη χώρα από την καταστροφή.

Σημείωσε πως η χώρα έχασε την τελευταία διετία από μειώσεις μισθών στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, μειώσεις δαπανών του Δημοσίου, αυξήσεις φόρων, και από την ύφεση και την ανεργία, το 35% του βιοτικού μας επιπέδου -μία καθίζηση ευημερίας μέσα σε ελάχιστο χρόνο, κάτι που δεν έχει συμβεί ποτέ στη μεταπολεμική Ευρώπη.

Και τόνισε πως εάν μας υποχρέωναν τώρα να βγούμε από τη ζώνη του ευρώ θα χάναμε το 80% του επιπέδου ζωής που είχαμε το 2009, γεγονός που θα διέλυε την κοινωνία, θα ισοπέδωνε την οικονομία και θα επέφερε τεράστιους κινδύνους στα εθνικά μέτωπα της χώρας.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: