Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2012

Οριστικό ναυάγιο στην Σύνοδο



ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ: Του Θάνου Αθανασίου
Δεν κατάφεραν τελικά να γεφυρώσουν τις διαφορές τους οι Ευρωπαίοι ηγέτες για τον κοινοτικό προϋπολογισμό και η Σύνοδος Κορυφής έληξε χωρίς αποφάσεις. Η έγκριση του νέου προϋπολογισμού της Ε.Ε. για την επόμενη επταετία μετατίθεται για την επόμενη Σύνοδο.
Σύσκεψη Euro Working Group αύριο στις 17:00
Πηγές του υπουργείου Οικονομικών σημείωναν ότι αύριο το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί τηλεδιάσκεψη του Euro Working Group στην οποία θα συμμετάσχουν από ελληνικής πλευράς οι κ.κ. Τσακλόγλου και Στουρνάρας.
Είχε προηγηθεί αλαλούμ με τις πληροφορίες για πιθανή τηλεδιάσκεψη του Eurogroup που έρχονταν από τις Βρυξέλλες. Ο εκπρόσωπος του Ζ.Κ.Γιούνκερ, Γκι Σούλερ διέψευσε τη διενέργεια τηλεδιάσκεψης των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης για αύριο την ώρα που πηγή της Κομισιόν τόνισε πως η τηλεδιάσκεψη θα γίνει κανονικά το Σάββατο.
Ενστάσεις και αμφιβολίες στην πρώτη μέρα της Συνόδου
Με σοβαρές ενστάσεις και αμφιβολίες, όλων ανεξαιρέτως των κρατών μελών, ολοκληρώθηκε η πρώτη μέρα της Συνόδου Κορυφής για τον Κοινοτικό προϋπολογισμό. Οι ηγέτες αποχώρησαν – οι περισσότεροι – χωρίς να κάνουν δηλώσεις ενώ όσοι μίλησαν στον Τύπο έδωσαν συγκεχυμένες πληροφορίες για την τελική στάση που θα κρατήσουν σήμερα, επί του κειμένου Βαν Ρόμπεϊ.
Τα συν και τα πλην της Συνόδου
• Η πρώτη ημέρα των συζητήσεων για τον προϋπολογισμό του 1 τρις ευρώ διεκόπη γύρω στα μεσάνυχτα της Πέμπτης με τη Γαλλία και την Πολωνία να αποτελούν τις πλέον κερδισμένες χώρες της τελευταίας συμβιβαστικής πρότασης που κατέθεσε ο Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ.
• Μετά από έντονη κριτική που δέχθηκε ο Πρόεδρος του Συμβουλίου γύρω από τις περικοπές των κονδυλίων για τα αγροτικά και την περιφερειακή πολιτική, ο Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ παρουσίασε έναν νέο συμβιβασμό με προϋπολογισμό συνολικού ύψους 972 δις ευρώ, ίσο δηλαδή με το 1,01% του κοινοτικού ΑΕΠ.

Πηγή: real.gr
enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: